درباره کاربری ساختمان احداث شده در ضلع جنوبی تئاتر شهر، شبهاتی در پروسهی طی شدهی آن از ابتدای کلنگزنی تاکنون و حتی پیش از کلنگزنی وجود دارد که پیگیریهای خبرنگار ایسنا در گفت وگو با چند فرد مسئول و دستاندرکار، فقط یک نکته را به طور دقیق مشخص کرده و آن هم این است که این زمین از ابتدای تاسیس تئاتر شهر، "پارکینگ" بوده است.
اما آنچه باعث ایجاد شبهه و حاشیه و حتی به زعم عدهای از طرفین دخیل در ماجرا، باعث دعوا شده این است که وقتی قرار میشود پارکینگ تئاتر شهر از اهالی و هنرمندان تئاتر و کارکنان تئاتر شهر گرفته شود، با هدف ساخت مسجد بوده و با همین "عنوان" که قرار است یک بنای مذهبی ساخته شود، هنرمندان و منتقدانِ ساخت چنین بنایی که گودبرداری آن بخشی از تئاتر شهر را نیز تخریب کرد، مجاب به موافقت میکنند؛ اما الان نامی از مسجد روی بنای ساخته شده دیده نمیشود.
طبق گفته مدیران چند دوره مختلف تئاتر شهر، زمین واقع در ضلع جنوبی این مجموعه از ابتدا به عنوان پارکینگ استفاده شده و به نوعی ملک عمومی بوده است، اما ادعاهایی از سوی حجتالسلام میرحیدر جعفری که چند سالی است در کانکسهای پارک دانشجو نماز اقامه میکند و به دنبال این است که ساختمان ساخته شده را به عنوان مسجد جامع و حوزه علمیه در دست بگیرد، مطرح میشود؛ دال بر اینکه حدود پنج هزار مترمربع زمین، که مقداری از آن متعلق به فردی به نام مهندس مدد ـ معاون شهردار تهران پس از انقلاب ـ بود، توسط همین فرد در اختیار سازمان اوقاف قرار گرفت و بعد همین موضوع پیگیری میشود تا مسجدی در این محل ساخته شود.
این مسئله با مراجعه به اسناد اداره اوقاف تاحدودی تایید میشود.
براساس پیگیریهای انجام شده توسط خبرنگار ایسنا و اطلاعات بهدست آمده ، «این ملک در سال ۶۱ توسط شهرداری تهران برای ساخت مسجد به اوقاف واگذار شده و بعد هیات امنا برای آن تصویب و ومعرفی میشود که این هیات امنا متشکل از حجتالسلام سید هادی علمالهدی، احمد حسینی، حاج محمدرضا پرگاه، جواد پرگاه و علیرضا دولتی بودهاند. سپس قرار بر این بوده که مابقی امورات توسط این هیات امنا پیگیری شود تا با کمک شهرداری و ارگانهای دیگر کار دنبال شود و الان هم زیر نظر امور مساجد است. »
طبق گفته این منبع وقتی زمین از طرف شهرداری به اوقاف واگذار شده، یعنی وقفی است. «اما گویا کمی که زمان میگذرد، یعنی وقتی به سال ۷۱ میرسیم "مجتمع فرهنگی" هم به مسجد اضافه میشود و درواقع تغییر کاربری ایجاد میشود؛ یعنی اولین باری که در مکاتبهای به مجتمع فرهنگی و اسلامی ولیعصر (عج) اشاره شده در سال ۷۱ است. »
تاکید اوقاف بر اینکه الان پیگیری این بنا و مسجدی که قرار بوده ساخته شود با اداره امور مساجد است، در حالی مطرح میشود که سخنگوی این اداره سخن دیگری میگوید.
حجتالاسلام حمید مشهدی آقایی ـ سخنگوی اداره امور مساجد استان تهران ـ درباره اینکه الان چه کسی متولی این ساختمانی که به نام مسجد ساخته شده، است و چه کسی باید پیگیر باشد که چرا اسم مسجد روی آن نیست؟ به ایسنا پاسخ داده است، «من نمیخواهم وارد دعواها شوم. دوستان شهرداری میگویند که از ابتدا میخواستند اینجا مجتمع فرهنگی ـ هنری باشد و چون در نقطه مهمی از شهر واقع شده کنارش نمازخانه هم باشد. حالا اینکه چرا این بنا این طور شده باید شهرداری و شورای شهر پاسخ دهند چون مشخص است که متولی شهرداری است. آنها ۲۰۰ مسجد ساختهاند که هرطوری شده خودشان باید جواب بدهند.»
او همچنین درباره وقفی بودن زمین و اینکه گفته میشود برای اینجا خطبه مسجد خوانده شده و مگر میشود کاربری دیگری داشته باشد؟ بیان میکند: «کی گفته آنجا خطبه خوانده شده؟ این خطبه، غلط مشهور است. بعضا جملهای را میگویند که گاهی هم نیست، چون هر جایی که دو نفر نماز خوانده شده باشد مسجد شده مثل شهرهای کوچکی که مسجدهای کوچک زیادی دارد. الان هم دربارهی این مکان، اینکه عنوان مسجد برایش صدق میکند یا خیر را نمیدانیم. ضمن اینکه اینجا مسجد بوده و خراب شد تا دوباره ساخته شود. نمی دانم زمیناش وقفی بوده یا نه ولی اگر قبلا مسجد بوده پس زمین هم وقفی بوده است.»
این مقام مسئول همچنین اضافه کرده است: «اینکه صاحب ساختمان کیست هم بستگی دارد. یعنی اگر اینجا صد درصد به عنوان "مسجد" باشد، شبستان برای ماست. اگر رواق داشته باشد اوقاف ورود پیدا میکند، ضمن اینکه ممکن است براساس قراردادهای پیمانکاری، بخشهایی از ساختمان را هم آنها در اختیار بگیرند، اما دربارهی این ساختمان قرار اولیه این بوده که همان مجتمع فرهنگی باشد.»
از اینها که بگذریم بخش قابل توجه دیگری از این ماجرا و مالکیت این زمین در گفتههای شهردار اسبق تهران نهفته است.
در پیگیریها و گفتوگو با غلامحسین کرباسچی که در سالهای ۶۸ تا حدود ۷۸ شهردار تهران بوده است، او تاکید میکند که این زمین وقفی نیست.
وی با اشاره به پیگیریهایی که نشان میدهد زمین مورد بحث به نام شهرداری است و اگر هم احیانا در دورهای واگذار شده باشد، به دلیل عمومی بودن زمین باید در شورای شهر تصویب میشده که با توجه به نبود شورا در آن زمان باید در وزارت کشور مصوب میشده است، میگوید: «آنچه مسلم است، این است که کاربری اصلی این زمین (در مجاورت تئاتر شهر) برای پارکینگ تئاتر شهر بوده و اصلا در طرح تفصیلی هم کاربری پارکینگ (طبقاتی) مدنظر بوده است، اما آقایان خیلی اصرار داشتند که آنجا را با وجود اینکه هیچ سابقهای از وقف نداشت، به مسجد، حسینیه یا هر کاربری دیگر تبدیل کنند، آن هم در شرایطی که در همین خیابان ولیعصر (عج) و در نزدیکی این منطقه، هم حسینیه بود و هم مسجد.»
کرباسچی با تاکید بر اینکه سند این زمین در مالکیت و به نام شهرداری است و قرار بوده شهرداری آنجا پارکینگ طبقاتی بسازد، خاطرنشان میکند: «سند این زمین اگر مربوط به شهرداری بود کسی نمیتوانست آن را وقف کند و حداقل این است که اگر هم قرار باشد چنین کاری انجام شود، مراحل قانونی دارد و باید شورای شهر و شهرداری آن را تصویب کنند.»
تناقضهای مطرح شده حاکی از کلافی سردرگم و پیچیده در موضوع مالکیت این زمین است؛ زمینی که پیگیریها نشان میدهد ساختوساز در ان توسط شهرداری تهران انجام شده و احتمالا الان هم مجموعه ساخته شده زیر نظر ادارهای با عنوان هماهنگی مناطق در شهرداری است، اما اینکه چه کسی، چه کسانی یا چه ارگانی قرار است از آن بهرهبرداری کند، هنوز به طور رسمی مشخص نیست.
انتهای پیام
نظرات