حبیب بهادری در گفتوگو با ایسنا، با تأکید بر اینکه باید نظم شهری برقرار باشد، خاطرنشان کرد: باید مسائل اجتماعی و معضلات دستفروشی را بررسی کنیم و با ساماندهی درست از ضربه زدن به اقتصاد شهر جلوگیری شود.
برخی بی نظمیهای دستفروشان به اعتراض کسبه ختم شد
وی با اشاره به اینکه بخش مهمی از حجم ورود دستفروشان در 6 ماهه دوم به ویژه در فصل زمستان است، اضافه کرد: شب بازار رو به روی بازار قدیم بندرعباس از سال 93 قرار بود، ساعت 22 هرشب در این مکان دایر شود که به دلیل برخی هنجار شکنیها و بی نظمیها این موضوع به اعتراض کسبه ختم شد اما به هر حال دستفروش باید به بازار احترام بگذارد و قوانین را رعایت کند زیرا بازار شغل رسمی است و پس از خرید هر کالایی خریدار میتواند مدعی و پیگیر شود و مردم باید توجه کنند که واحد صنفی قانونی در بازار وجود دارد.
بهادری ادامه داد: دستفروش در فرهنگ لغت دهخدا به معنای پیله ور، آنکه کالا را به دست گرفته در کوچه و بازار بفروشد و دستفروشی به پیله وری، دوره گردی برای اشیای کم بها و خرده فروشی تعبیر شده است.
وی با بیان اینکه دستفروشی از پدیدههای مختلفی همچون اقتصادی بوجود میآید، تصریح کرد: مسائل اجتماعی در پی مشکلات اقتصادی بوجود میآید که سطح دانش، مهارتها و برخی ناتوانیها در کنار معضلات اجتماعی سبب ایجاد دستفروشی شده است.
نمیتوان منکر دستفروشی شد
بهادری با اشاره به اینکه نمیتوان دستفروشی را به عنوان پدیدهای که با زندگی شهری عجین و مبتلا شده است در سطح جهان منکر شد، اضافه کرد: شکلی که باید اجرا شود مهم است که برعهده سازمان میادین و ساماندهی مشاغل شهرداری بندرعباس است و متولی امر ساماندهی مشاغل است که باید دستفروش به این سازمان مراجعه و فرآیند قانونی را طی کند و برای حضور در بازارچه های چرخشی محلات مجوز لازم را بگیرد.
شب بازار بندرعباس موقتی است
این مقام مسئول با تأکید بر اینکه بازارچه های قانونی دستفروشی در دو نقطه شهر بندرعباس وجود دارد، تصریح کرد: بازارچه 22 بهمن که بازارچه اصلی و دائمی دستفروشان است و دیگری شب بازار(رو به روی بازار قدیم بندرعباس) است که در حقیقت موقت است و به هر حال یکی از مشکلات دستفروشان، ریسک بالا و نداشتن مکان ثابت است که باید با آن کنار بیایند.
بهادری با بیان اینکه علت موقت بودن این بازارچه به دلیل قرار گیری آن در طرح توسعه ساحل بندرعباس است، اضافه کرد: بخش اعظمی از دستفروشان را زنان سرپرست خانوار و قشر آسیب پذیر تشکیل می دهند و تصاویر و اسنادی وجود دارد که از سوی نهاد ریاست جمهوری، استانداری و فرمانداری مکاتباتی با شهرداری بندرعباس جهت همکاری ورفع مشکل این قشر در طول یک و نیم سال گذشته انجام شده است.
700 نفر در شب بازار دستفروشی میکنند
وی با تأکید بر اینکه در این مکاتبات تصمیم گرفته شد که دستفروشان ساماندهی موقت وسپس به صورت تدریجی مشکلات برطرف شود، اضافه کرد: در حال حاضر 700 نفر در این بازارچه ساحلی مشغول بکار هستند و در نگاه علمی و جامعه شناسی در بررسیهای صورت گرفته از این بازارچه، چون بخشی از افراد شاغل در این محیط ناشناخته و از لایههای مختلف ومتفاوت اجتماعی هستند، نیازمند نگاه کارشناسانه و دقیق دارد.
بهادری ادامه داد: شهرداری سر ریز حوزههای دیگر را ساماندهی میکند. زمانی که فرد در حوزه اقتصادی یا دیگر حوزهها با مشکل مواجه میشود به ناچار به این شغل روی میآورد، پس در این امر باید تمامی دستگاهها دخیل باشند و چاره اندیشی و تدبیر کنند.
25 درصد دستفروشان این بازارچه را زنان تشکیل میدهند
مدیر هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری بندرعباس با بیان اینکه در حال رسیدن به جامعه آماری دقیقی از افراد این بازارچه ساحلی هستیم، افزود: طبق برآوردهای موجود 25 درصد دستفروشان این بازارچه را زنان تشکیل میدهند و میانگین روزی هزارتومان از برخی دستفروشان گرفته میشود، البته افرادی هم هستند که تا پنج هزار تومان پرداخت میکنند.
وی با اشاره به اینکه برخی نهادهای حمایتی برای کمک به افراد تحت پوشش اقدام به معرفی افراد جهت مجوز دستفروشی کردهاند، افزود: امسال مرحله نخست بازارچههای محلی را راه اندازی کردیم که بخشی از این دستفروشان را به عمق محلات ببریم و نیازهای اولیه محلات را تأمین کنیم که مرحله نخست آن در بهمنماه انجام شد و تا هفته دولت فاز بعدی راه اندازی میشود.
راهاندازی بازارچههای محلی در اولویت است
بهادری با بیان اینکه راه اندازی بازارچه های محلی در هر محله در اولویت اقدامات شهرداری قرار دارد، خاطرنشان کرد: این اقدام در راستای حمایت از کشاورزان و تولیدکنندگان داخلی و رفع نیازهای محلات صورت خواهد گرفت که در حال حاضر در دوراهی ایسینی ساختمان تکمیل و فرآیند اداری برای استقرار در حال انجام است و بزودی در بلوار شهید تابدار دومین بازارچه به بهره برداری میرسد.
این مقام مسئول ادامه داد: هیچ بازار دستفروشی نمیتواند ثابت باشد و اگر به تاریخچه آن در شهر بندرعباس نگاه کنیم از اواخر دهه 60 در بندرعباس هیچ کدام از این مکانها ثابت نبوده و بازارهایی همچون شهناز، اوشین، شهرداری و نمونههایی از این دست دیگر وجود خارجی ندارند و دستفروشان بعد از مدت زمانی رفتهاند، چون دستفروشی شغلی پایدارو ثابتی تلقی نمیشود و آنچه در سوابق میبینیم دستفروش همواره در حال جابه جایی است و اساس دستفروش بر کولش است.
مشکلات دستفروشی در کلانشهرها بیشتر از بندرعباس است
بهادری با تأکید بر اینکه با کمک شورای اجتماعی محلات بازارچههای محلی محلات را ساماندهی خواهیم کرد، اظهار کرد: طبق قوانین، دستفروشی و اشغال معابر ممنوع است اما باید مکانهای عرضه قانونی پیش بینی شود تا این اتفاق طبق قانون رخ دهد و این موضوع در تمامی کلانشهرهای ایران از جمله تهران، خوزستان، اصفهان و شیراز وجود دارد که البته مشکلات در کلانشهرها بسیار بیشتر از بندرعباس است.
شهرداری تنها تمکین کننده تصمیمات بالا دستی است
وی با بیان اینکه شهرداری تنها تمکین کننده تصمیمات بالا دستی است، افزود: شهردار بندرعباس پس از این اعتراضات دو جلسه با نماینده دستفروشان و مدیرکل صنعت، معدن و تجارت و اتاق اصناف به صورت مجزا برگزار کرد و مقرر شد دستفروشان از ساعت 21 همه روزه در شب بازار رو به روی بازار قدیم بندرعباس مستقر شوند و این امر تا پایان تعطیلات نوروز که طرح توسعه سواحل شهر بندرعباس اجرا خواهد شد، برقرار باشد.
بهادری در پایان با اشاره به اینکه دستفروشانی که رفع نیاز و رزق و روزیشان بر پایه دستفروشی است از ساماندهی استقبال و از قانون تبعیت میکنند، عنوان کرد: به هرحال باید به سمتی برویم که نظم شهری برهم نخورد و بخشی که واقعا نیازمندند، تابع قانون بوده و کمال همکاری را داشتهاند.
گفتوگو از: لیدا رضایی، خبرنگار ایسنا، منطقه خلیجفارس
انتهای پیام
نظرات