• دوشنبه / ۸ آذر ۱۳۹۵ / ۱۴:۲۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 95090804835
  • خبرنگار : 71191

مهمترین منبع درآمد قم، گردشگری است

مهمترین منبع درآمد قم، گردشگری است

«دریاچه نمک از مهمترین فرصت‌های گردشگری استان قم در مزایده‌ای به بخش خصوصی واگذار شده و از سوی دیگر مبل و سوهان قم به عنوان مهمترین ظرفیت‌های این استان مورد توجه قرار گرفته‌اند، اما تسهیلات برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در جذب گردشگر با مشکلاتی در این استان مواجه است.»

به گزارش ایسنا، «زهرا احمدی‌پور»، معاون رئیس‌جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان «مُعینِ» دولت یازدهم در بحث «اقتصاد مقاومتی» در استان قم با حضور در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان قم، به اعضای این کارگروه یک مهلت دو هفته داد تا اقداماتی را که در راستای تحقق برنامه‌های اقتصاد مقاومتی است، تدوین و اجرا کنند.

بانک‌های قم تسهیلات لازم را به سرمایه‌گذاران نمی‌دهند

سید حسن رضوی، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان قم مهمترین مشکلات در استان قم پس از مشکلات مالیاتی را، مشکلات بانکی به خصوص بانک‌های خصوصی می‌داند و می‌گوید: بالا بودن نرخ سود بانکی و استفاده از منابع بانکی از مهمترین موانع در جذب سرمایه‌گذار و استفاده آن‌ها از تسهیلات بانکی است. از سوی دیگر، اختیار نداشتن بانک‌های استان از نظر توسعه‌ای در حوزه‌های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و به خصوص توریسم درمانی مهم‌ترین اقدامات برای برطرف کردن مشکلات بانکی است.

او لزوم استفاده از تفاهم‌نامه‌های تکلیفی را اقدامی می‌داند که می‌تواند در برطرف شدن مشکلات ایجاد شده از سوی بانک‌ها برای دادن تسهیلات به سرمایه‌گذاران موثر باشد و ادامه می‌دهد: مدتی است این نوع تفاهم‌نامه‌ها دیگر استفاده نمی‌شوند و بانک‌ها در حال حاضر به صورت مشتری‌مداری عمل می‌کنند، از سوی دیگر نیمی از منابع استان در اختیار بانک‌های خصوصی است، اما آن‌ها هیچ تکلیفی را نمی‌پذیرند.

وی از سوی دیگر افزایش روزافزون هزینه‌های تحمیل شده به واحدهای اقتصادی قم و افزایش ناگهانی قیمت برق و ارز را عامل دیگری می‌داند که باعث شده تا بانک‌ها اقدامات موثری را نسبت به ارائه ارز به متقاضیان انجام ندهند.

رضوی با تاکید بر این که استان قم جزو سه استان با شرایط خاص در بحث زیارت مذهبی و گردشگری است، می‌افزاید: توجه به چنین مشکلاتی در شرایطی که تعداد تخت برای گردشگران و زائران در استان بسیار کم است بسیار اهمیت دارد.

بروکراسی‌های اداری امروزِ قم، مانعی برای جذب سرمایه‌گذار

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان قم در ادامه با اشاره به بروز مشکلاتی در بازار فروش فرش استان بیان می‌کند: با دفع مشکلات بروکراسی می‌توان شرایط خاص در این زمینه را برطرف کرد. در بحث صنایع دستی و فرش استان قم اقدامات و تصمیماتی در دستور کار دارد اما نیازمند حمایت‌های ملی از این صنعت هستیم.

او تاکید می‌کند: بروکراسی اداری براساس نظرسنجی‌ها در شرایط گذشته و فعلی باعث جذب سرمایه‌گذار نمی‌شود. بروکراسی‌های اداری و برخی ناهماهنگی‌ها مشکلاتی را ایجاد کرده است که در این راستا سرمایه‌گذار با تردید مواجه می‌شود و نهایتا بحث‌ها ابتر می‌مانند.

به گفته‌ وی، اوج سرمایه‌گذاری در استان قم تا سال ۹۲ رخ داد و از آن سال تا سال ۹۴ با افت سرمایه‌گذاری مواجه شدیم و از انتهای ۹۴ به مرور در حال صعود در این زمینه هستیم.

وی درباره‌ی اقدامات انجام شده و در دست اقدام برای جذب سرمایه‌گذار در استان قم گفت: بخش خصوصی در ۳۷ مورد حدود ۳۷۰ میلیارد تومان در این استان سرمایه‌گذاری کرده است، همچنین در بحث بهداشت و درمان قم جزو رتبه‌های اول است. امروز ۱۷۵۰ تخت داریم و تا چهار سال آینده ۲۲۰۰ تخت بیمارستانی دیگر توسط سرمایه‌گذاران ساخته می‌شود.

احداث نخستین هتل ۵ ستاره قم وارد فاز نهایی شد

رضوی با بیان این که در حوزه گردشگری و زیارت، هتل‌سازی و زائرسرا، نیاز به احداث حدود دو هزار تخت است که خوشبختانه بخشی از آن‌ها در حال ساختند، می‌گوید: همچنین نخستین هتل پنج ستاره قم در هفته گذشته وارد نهایی شدن قرارداد عملیاتی خود شد.

او همچنین مهمترین معضلات در قالب برنامه ششم و هفتم را بحث‌های آب، محیط زیست و کشاورزی می‌داند و ادامه می‌دهد: در حال حاضر پس از بروز مشکلات فراوانی که برای آب وجود دارد، بحث محیط زیست، ریزگردها و غبارهای محلی این بحث را به گردشگری‌، جلوگیری از توسعه بیابان‌زایی و مباحث مرتبط با فرهنگی که قطب حضور مراجع قم است، مرتبط کرده است، بنابراین باید برنامه‌ریزی‌های در این زمینه برای آینده نزدیک انجام شوند.

هلدینگ کمیته امداد؛ برنده مزایده دریاچه نمک در قم

ذاکری، رئیس کارگروه صنعت و معدن استان قم، نیز درباره‌ی وضعیت گردشگری و مشکلات موجود در راه اقتصاد مقاومتی استان قم می‌گوید: دریاچه نمک استان قم به عنوان یکی از فرصت‌های سرمایه‌گذاری این استان در مزایده‌ای برای واگذاری به عنوان یک محوطه طبیعی به سرمایه‌گذار بخش خصوصی واگذارشد.

به گفته‌ وی، برنده این مزایده «شرکت هلدینگ کمیته امداد» بود که موفق به اخذ مجوز شد و باید با حجم هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری بتواند در این منطقه گردشگری تحرک ایجاد کند.

او در ادامه با تأکید بر اینکه بخش معادن استان نتوانسته است از تسهیلات موجود در استان قم استفاده کند، می‌گوید:‌ با توجه به حجم سرمایه‌گذار و اشتغال ۳۰ هزار نفری در فرش قم، می‌توانیم از اصناف و تسهیلات آن‌ها استفاده کنیم.

وی همچنین «مبل» و «سوهان» قم را از دیگر ظرفیت‌های این استان برای تسهیلات مورد نیاز می‌داند و ادامه می‌دهد: کمیته نظارتی که وظیفه ابلاغ دستورالعمل‌ها را دارد توانست با هماهنگی‌های انجام شده سه هدف حفظ شرایط موجود، افزایش سرمایه‌گذار و ایجاد اشتغال جدید را در دستور کار قرار دهد.

باید راه دسترسی مناسب به دریاچه نمک ایجاد شود

بهشتی، رئیس کارگروه زیربنایی و عمرانی استان قم نیز با اشاره به لزوم احداث راه دسترسی به دریاچه نمک اظهار می‌کند: این دریاچه بین سه استان قم، اصفهان و سمنان قرار دارد. تا امروز شهرستان آران و بیدگل در اصفهان موفق به بهره‌برداری از این محوطه طبیعی شده است اما متأسفانه قم به دلیل نبود ظرفیت و فضای دسترسی مناسب به این محوطه نمی‌تواند از آن استفاده کند.

وی دسترسی استفاده از منابع دریاچه، گردشگری و کویرنوردی در نزدیکی کاروانسرای دیرگچین و احداث شهرک صنعتی نمک در این مجموعه را از مهمترین اقدامات مورد نیاز در این محوطه تاریخی می‌داند و ادامه می‌دهد: خوشبختانه در استان بخش گردشگری، هتل و فضاهای تفریحی دارای ظرفیت خوبی دارند، در بلوار پیامبر بین حرم حضرت معصومه (س) و جمکران با حدود هفت کیلومتر طول بیشترین قالب اقامتی ایجاد شده است. این بلوار به تنهایی ظرفیت احداث هتل‌هایی با ۲۷ هزار تخت را دارد.

او تأکید می‌کند: در ۱۰ سال گذشته ضریب استفاده از هتل‌های قم بالای ۷۰ درصد بوده است بنابراین کمبود میزان حضور مسافر در قم به خاطر نبود مکان اقامتی یک ایراد است. از سوی دیگر کمبود سرمایه‌ی درگردش، لزوم تعیین تکلیف هر چه سریع‌تر تسهیلات تکمیلی را چند برابر کرده است.

مهمترین منبع درآمد قم، گردشگری است

رئیس کارگروه زیربنایی و عمرانی استان قم مهمترین منبع درآمد قم را گردشگری عنوان می‌کند و می‌گوید: متأسفانه با این وجود هیچ قانون و ضابطه‌ای در این زمینه نداریم اما با توجه به هزینه بالا به خصوص در ایجاد هتل و بازگشت سرمایه با مشکلات مواجه هستیم.

باید مردم و گردشگران قم را به سمت بافت تاریخی بکشانیم

او ادامه می‌دهد: در بافت تاریخی قم با وجود حدود ۳۰۰ هکتار ظرفیت اقامتی و خانه‌های تاریخی در اختیار اداره کل میراث فرهنگی استان قم، باید کاری انجام دهیم که تا مردم و گردشگران به سمت بافت تاریخی کشیده شوند، این کار می‌تواند به نجات و احیای بافت تاریخی کمک کند.  اما در بحث مرمت و کمبود منابع پروسه‌ها طولانی شده است. در بخش خصوصی بسیار زیاد ورود نمی‌کنند اما انتظاراتی توسط دولتی‌ها وجود دارد که این نوع اتفاقات رخ می‌دهد.

امروز با خانه مسافرهای نامناسب، گردشگری قم را می‌چرخانیم

عیسی رضایی، مدیرکل میراث فرهنگی استان قم و مدیرکارگروه میراث فرهنگی و گردشگری این استان نیز جنس اقتصاد استان را جنس گردشگری می داند و توضیح می‌دهد: برنامه اقتصاد مقاومتی دومین سندی بود که به تصویب رسید. ۱۰ هزار تخت موجود داریم که باید این تعداد را به ۳۰ هزارتخت برسانیم. ما حدود ۲۰ میلیون نفر زائر داخلی داریم و نیمی از گردشگران ورودی به کشور یعنی چیزی حدود ۲/۵ میلیون نفر به قم سفر می‌کنند. اما امروز با ظرفیت ۱۰ هزار تخت و خانه مسافرهایی که شرایط مناسب ندارند گردشگری استان را می‌چرخانیم. تأسیسات گردشگری در مناطق نمونه گردشگری چیزی حدود دو میلیارد تومان نیاز به سرمایه‌گذاری دارد.

وی با تأکید بر لزوم ایجاد گردشگری پایدار در استان قم می‌گوید: مشکل عمده‌ی گردشگران استان، تسهیلات است. چون تسهیلات تکلیفی در سند برنامه ششم توسعه پیش‌بینی نشده است در حالی که براساس برنامه سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ باید بیست میلیون گردشگر ورودی داشته باشیم.

او توضیح می‌دهد: با توجه به ماده ۱۰ و ۱۲ قانون برنامه پنجم برای سه استان مذهبی کشور پیش‌بینی ایجاد ساختارهای زیارتی وجود دارد. اما تا امروز در این استان در بحث زیرساخت‌های گردشگری هیچ کمکی نداشته‌ایم،در حالی که در بخش تسهیلات نیز باید بتوانیم از بخش خصوصی یاری بگیریم.

او می‌افزاید: براساس برنامه‌ها حتما باید چند بنای تاریخی را به بخش خصوصی بدهیم.

از سازمان میراث فرهنگی، کسی پیگیر برنامه ششم توسعه در مجلس نیست

احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده مردم در مجلس دهم و عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس نیز با اشاره به وجود مهمترین ظرفیت در استان قم یعنی وجود مراجع تقلید اظهار می‌کند: برای نخستین‌بار در بهار امسال ۱۴ درصد صادرات فرش در قم انجام شد.

او بیان می‌کند: متأسفانه از سازمان میراث فرهنگی در مجلس شورای اسلامی کسی پیگیری برنامه ششم توسعه نیست.

وی ادامه می‌دهد: میراث فرهنگی و گردشگری مباحث چند دستگاهی است که فقط مرتبط با این سازمان نیست. دستگاه‌های دیگر موظف به کمک به این دستگاه هستند اما به نظر می‌رسد هیچ کس به این قضیه توجه ندارد.

دستورات «احمدی‌پور» برای دریاچه نمک و هتل ۵ ستاره در قم

به گزارش ایسنا، زهرا احمدی‌پور، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری؛ در پاسخ به بیان مشکلات اعضای کارگروه‌های مختلف در ستاد اقتصاد مقاومتی قم که تا پیش از برگزاری این جلسه، ۱۵ جلسه دیگر را در این زمینه برگزار کرده بودند، علاوه بر تاکیدش مبنی بر این‌که این ستاد هنوز روی بحث‌های کلیتی استان قم مانده است، نسبت به برخی از صحبت‌ها نیز تاکیدهایی را داشت.

احمدی پور به لزوم استفاده از دریاچه نمک به عنوان یک جاذبه گردشگری دراین استان اشاره کرد و گفت: این بحث‌ هم می‌تواند در جذب گردشگر و هم جذب سرمایه‌گذاران موثر باشد، اما در این جلسه مطرح نشد که آیا ملاحظات زیست‌محیطی لازم مدنظر قرار گرفته شده یا خیر؟ چون با وجود این‌که گردشگری به عنوان یک اولویت در دولت مطرح است، این مسأله نیز مهم دارد که اگر با ملاحظات زیست‌محیطی همراه نباشد، قابلیت اجرا نخواهد داشت.

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: با توجه به این‌که به جز بحث گردشگری مذهبی در استان قم بحث کویرگردی و طبیعتگردی مطرح شده و با توجه به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی فعلا نمی‌توانیم به سمت تاسیس هتل‌های پنج ستاره برویم، زیرا بسیار دیربازده است، اما می‌توان روی هتل‌ها و اقامت‌گاه‌های زودبازده‌تر متمرکز ماند و کاری را که در کرمان و خراسان جنوبی انجام شده ادامه دهیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha