به گزارش ایسنا،در یادداشت بهنام نوایی دبیر نوزدهمین جشنواره تئاتری دانشگاهی ایران نسبت به رعایت نشدن تعهدهای مرکز تئاتر مولوی در مورد آثار برگزیده این جشنواره اعتراض و به دلایل نادیده گرفتن گروهها اشاره شده است که در بخشهایی از آن آمده است:
«١- از آنجا که دیگر نمیتوان وجه افتراق تئاترهای تولید شده در ایران را برشمرد و بر فرض مثال گفت: تئاتر دانشجویی، حرفهای و غیره، این یادداشت مخاطبش را یک کل-جامعه ی تئاتر ایران- فرض میگیرد.
٢- همانطور که میدانید اهدای سه نوبت اجرای عمومی در تالار مولوی (به عنوان جایزه اصلی) به سه گروه برگزیده جشنواره تئاتر دانشگاهی، یکی از موارد مورد تاکید نوزدهمین دورهی این جشنواره بود. اجرای عموم به عنوان غایت عزیمت گروه به مقصد در حالی تاکید شد که در سالهای اخیر جایزه محور بودن جشنواره، به عنوان ارزش نهایی اهمیت یافت.
به رغم توصیه و نصیحت برخی مدیران مبنی بر عملیاتی نشدن جایزه اجرای عموم، در نهایت جلسهای باحضور ایرجی (مدیر اداره کل فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم)، حریری (مدیر مرکز تئاتر مولوی) و عسگری (مدیر کل امور فرهنگی دانشگاه تهران) و بنده برگزار کردیم، و قرار بر این شد که سه تئاتر برگزیدهی جشنواره -بدون قضاوت و ارزیابی کیفی شورای تالار مولوی- در آن سالن با مخاطب مواجه بشوند.»
دبیر جشنوارهی تئاتر دانشگاهی در ادامه به وعدهای که مدیر تالار «مولوی» در اختتامیهی این جشنواره اعلام کرده، اشاره کرده است و دلایلی را برای اجرایی نشدن این تعهد برشمرده و ادعا کرده است که مدیر مولوی پس از رسانهای شدن خبر اجرای عموم سه تئاتر برگزیده در تماسی گلایه داشت که چرا در متن خبر نوشته شده "آثار برگزیده بدون ارزیابی کیفی تالار مولوی اجرا خواهند شد!؟" تفسیر ایشان این بود که ما با این خبر اعتبار بازبینها و شورای ارزیابی آثار تئاتر مولوی را زیر سوال بردهایم! در حالیکه سالنی با ادعای مرکز تئاتر دانشگاهی، اگر به سه برگزیدهی تئاتر کشور بدون داوری و ارزیابی مجدد اجرا بدهد، اعتبارش مخدوش میشود!
اما مگر غیر از این بود که پذیرفتن آثار برگزیده معتبرترین رویداد تئاتر دانشگاهی کشور متقابلا به سالن، جشنواره و برگزیدگان اعتبار میداد؟ نه بیاعتباری!»
نوایی در بخشی از این یادداشت به وضعیت کلی تئاتر دانشگاهی اشاره کرد و از دعوت وزارت علوم از دبیران کانونهای تئاتر کشور به عنوان خبری امیدوار کننده یاد کرده و ابراز امیدواری کرده است:«وزارت علوم با برگزاری جلسات مکرر با دانشجویان در فرایندی کاملا تعاملی، چشماندازی روشن برای تئاتر دانشگاهی و آییننامهای مشخص برای جشنواره و نیز انتخاب دبیر و... تعریف و تنظیم کنند. تا بدین وسیله، ادعای کسانی که در حال تدوین سند چشمانداز تئاتر دانشگاهی است نیز روشن شود. سند چشم انداز تئاتر دانشگاهی و جشنواره، با قاطعیت و بدون هیچ تردیدی کاریست جمعی که لحاظ نکردن آرا و نظرات دانشجویان و حضور نماینده و اساتید منتخب شان، به معنای عدم اعتبار آن است.»
بهنام نوایی در پایان از سه برگزیدهی جشنوارهی تئاتر دانشگاهی که امکان اجرای عمومی آثارشان در مولوی فراهم نشده است،عذرخواهی کرد.
پاسخهای مدیر تالار مولوی
اما در پی تماس ایسنا با مدیر مرکز تئاتر مولوی؛ حریری با اشاره به سابقه دبیری خود در جشنواره تئاتر دانشگاهی تأکید کرد: همواره همکاری با دستاندرکاران این جشنواره را بر خود مفروض میدانم ولی اجازه اجرای آثار این رویداد در تالار مولوی و انتخاب آنها بر عهده شورای هنری مجموعه است.
امیرحسین حریری در گفتوگو با ایسنا درباره اعتراضی که دبیر نوزدهمین دوره جشنواره تئاتر دانشگاهی مبنی بر رد شدن آثار برگزیده این جشنواره در بازبینی و اجازه اجرای عمومی پیدا نکردن در تالار مولوی برخلاف قولهای داده شده اظهار کرد: ابتدا باید یادآوری کنم که از زمان بازگشایی مجدد مرکز تئاتر مولوی تا این لحظه 21 نمایش اجرا شدند که حدود 9 اثر از دورههای اخیر جشنواره تئاتر دانشگاهی بوده است.
او افزود: البته با توجه به اینکه پیش از این خودم دبیر جشنواره تئاتر دانشگاهی بودم همواره کمال همکاری را با دوستان در دبیرخانه و وزارت علوم برخود مفروض میدانم. به همین دلیل علیرغم برنامهریزی نامناسب، تالار مولوی سالنهای خود را در اختیار این دوره از جشنواره قرار داد تا برنامههای آن اجرا شود.
وی ادامه داد: نکته دیگر این است که تالار مولوی یک مأمن و مرکزی است که همه دانشجویان و علاقهمندان به هنر تئاتر انتظاراتی از آن دارند و این تالار نمیتواند پاسخگوی تمام درخواستها باشد، چرا که با توجه به امکانات سختافزاری با حجم بیشتری از درخواستها روبرو است. به طور مثال در فراخوانی که منتشر کردیم حدود 470 اثر ثبت شد در حالی که در یک سال هنری فقط 25 تا 30 اثر را میتوانیم میزبانی کنیم و این آثار هم شامل اساتید دانشگاهها و دانشجویان میشود.
حریری تأکید کرد: انتخاب این آثار بر عهده شورای هنری مرکز تئاتر مولوی است که با تشکیل جلسه و بررسی نمایشهایی را برای اجرا انتخاب میکنند و اساسا نظر آنها بر هر چیزی مقدم است. بنابراین آنچه در مرکز تئاتر مولوی روی صحنه می رود کاملا به انتخاب شورا است.
مدیر مرکز تئاتر مولوی افزود: برای دوره اخیر تئاتر دانشگاهی سه نمایش به مرکز تئاتر مولوی معرفی شد و من هم در روز اختتامیه تأکید کردم که با نظر شورای هنری آثاری برای اجرا انتخاب میشوند. بر این اساس از 26 آذرماه نمایش «نسبت خونی» در سالن اصلی روی صحنه میرود و 18 آذرماه نیز نمایش دیگری با نام «گالیله» که پیش از این فیلم اثر را فرستاده بودند، به صورت حضوری بازبینی میشود.
وی گفت: علاوه بر این نمایش «بهارنارنج» هم توسط شورای هنری بررسی شد اما نمره لازم را برای اجرا کسب نکرد چرا که مصوبه شورای هنری بر این اساس است که وقتی کاری به لحاظ کیفی مورد تأیید نیست نمیتوان به واسطه حضور در رویدادهای مختلف شأن اجرا در تالار مولوی را پیدا کند. در واقع حضور در جشنواره معتبری همچون تئاتر دانشگاهی برای اجرا در تالار مولوی امتیاز محسوب میشود اما شرط کافی نیست.
انتهای پیام
نظرات