به گزارش ایسنا، نشست خبری دهمین سوگواره هنر عاشورایی با حضور مرتضی گودرزی دیباج - دبیر هنری جشنواره - و محمد زرویی نصرآباد - معاون مرکز محافل و جشنوارهها - نهم آبانماه در حوزه هنری برگزار شد.
گودرزی دیباج در این نشست با بیان اینکه آثار سوگواره متعلق به همه مردم است، اظهار کرد: این کارها برای همه است، به شرط اینکه در استفاده از آن، کیفیت آثار حفظ شود. باید حدود احترام به هنرمند و اثر او در نظر گرفته شود. اگر این اتفاق نیفتد بهطور طبیعی مورد نقد قرار خواهد گرفت.
او ادامه داد: هنرمندان نیازمند این هستند که همپای آنچه عاشورا طلب میکند، در بحث معاصرسازی شعارهای عاشورا، دگرگونی جدی در نوع عملکرد هنری خود و پرداختن به موضوع عاشورا ایجاد کنند تا شاهد یک اتفاق هنری خوب باشیم. این کار نیازمند بحث مطالعاتی و عزم متعهدانه است.
گودرزی دیباج دربارهی شکلگیری این سوگواره، گفت: سوگواره هنر عاشورایی یک همایش مبتنی بر باورهای عاشورایی است. خوشحالیم خیمهای که به نام امام حسین (ع) برپا شده، ادامه داشته و سعی کردهایم آن را در حد بضاعت و امکان توسعه دهیم و کیفیت آن را بالا ببریم.
او ادامه داد: زمانی که حدود ۱۰ سال پیش، ماجرای شکلگیری یک حرکت هنری به نام عاشورا و کربلا شکل گرفت، خبری از تأکید بر این مفهوم دینی و آزادیخواهانه در جای جای کشور نبود و اگر هم بود، بسیار کمفروغ بود. سعی کردیم به لطف خود آقا امام حسین (ع) این فضای هنری را طوری شکل دهیم که جمع کثیری از هنرمندان درگیر یک مفهوم شوند که تاریخ برنمیدارد و منسوب به جریان خاصی نیست. سعی کردیم در این مدت وعدههای دادهشده محقق شوند که یکی از آنها بحث بینالمللی شدن سوگواره بود.
دبیر هنری سوگواره عاشورایی همچنین بیان کرد: ویژگی جذاب سوگواره این است که آثار، منحصر به دبیرخانه و حوزه هنری نیستند و همه میتوانند از آنها استفاده کنند.
او در ادامه، به ارائهی گزارشی از جشنواره پرداخت و گفت: ترکیب شش نفرهای از هنرمندان تراز اول و اساتید دانشگاه، آثار این دوره از سوگواره را داوری کردند. تعداد شرکتکنندگان خانم ۲۳۰ نفر و آقا ۱۹۱ نفر بود. استان تهران مثل همیشه به جهت نوع ترکیب جمعیتی بیشترین شرکتکننده را داشت. ما آمادگی داریم که کارگاههای آموزشی در بخش بینالملل برای هنرمندان جوان برگزار کنیم.
این هنرمند همچنین اظهار کرد: نمایشگاه آثار سوگواره همزمان با تهران که در خانه عکاسان و گالری ابوالفضل عالی برگزار میشود، در استانهای کرمان، شیراز، مشهد، زاهدان، بندرعباس و کردستان نیز برپا خواهد شد که بیشتر در بخش پوستر و تصویرسازی است.
در بخش دیگری از این نشست، محمد زرویی نصرآباد - معاون مرکز محافل و جشنوارهها - گفت: فراخوان دهمین سوگواره هنر عاشورایی بهار امسال در سه بخش نقاشی، تصویرسازی و پوستر و پرچمهای سوگواره منتشر شد. در بخش نقاشی و پوستر پرچمهای سوگواره موضوع حماسه عاشورا بود و در بخش تصویرسازی که هر سال یکی از یاران امام حسین (ع) بهعنوان موضوع انتخاب میشود، امسال حضرت قاسم بن حسن در نظر گرفته شد.
او ادامه داد: در بخش بینالملل، امسال شاهد استقبال بیشتر و کارهای بهتری بودیم. تونس، عراق، مصر، اردن، بحرین، لبنان، امارات و اقلیم کردستان، کشورهایی بودند که هنرمندانی از آنها در این دوره از سوگواره شرکت کردند. این هنرمندان ۸۳ اثر در رشتههای پوستر، نقاشیخط و تصویرسازی به دبیرخانه ارسال کردند.
زرویی نصرآباد همچنین به آمار سوگواره اشاره کرد و گفت: در کل، ۱۱۰۹ اثر از ۵۴۱ نفر به دبیرخانه سوگواره ارسال شد که ۷۴۰ اثر در بخش پوستر و پرچم، ۱۴۸ اثر در بخش نقاشی و ۲۰۱ اثر در بخش تصویرسازی بود. در نهایت پس از داوری، ۳۵ پوستر، ۱۷ پرچم، ۱۱ نقاشی و ۴۶ تصویرسازی برای نمایشگاه انتخاب شدند.
او ادامه داد: سال گذشته با همکاری رایزن فرهنگی ایران در عراق نمایشگاهی از سوگواره در دو شهر کربلا و نجف برگزار شد. همین نمایشگاهها فتح بابی برای برگزاری چند کارگاه برای هنرمندان مستعد آنجا بود که مکانی برای ارائه آثارشان نداشتند.
او همچنین به تاثیر آثار سوگواره اشاره کرد و گفت: در چند سال اخیر، شهرداری از آثار سوگواره استفاده میکند. پیش از این، بارها شاهد بودیم که آثار سخیف که درخور شأن اباعبدالله (ع) نبودند و بعضا تصاویری خرافی و تمثالها در سطح شهر نصب میشد که خوشبختانه با کار خوب شهرداری جمع شدهاند. اگرچه این کار شهرداری خیلی خوب است، اما امیدواریم که جانب امانتداری را نگه دارند و نامی از هنرمند در کنار اثر باشد و اثر او همانطور که ارائه شده بهنمایش درآید.
زرویی نصرآباد اظهار کرد: ما کارها را خودمان در اختیار شهرداری قرار دادیم، اما اجرای بعضی از کارها آنقدر تغییر شکل پیدا کرده بود که بعضی از هنرمندان با مراجعه به ما، از این اتفاق گلهمند بودند. ما همراه آثار، نام خالق آنها را هم تحویل نهادها میدهیم و امیدواریم از این نامها در کنار آثار استفاده شود.
معاون مرکز محافل و جشنوارهها حوزه هنری در ادامه گفت: امسال توانستیم با موسسه ابداع لبنان، مرکز فرهنگی خط عربی عراق و مرکز فرهنگی رسالات لبنان ارتباط بگیریم. متأسفانه سطح کارهای عاشورایی که در منطقه شاهد هستیم، هنوز به شکلی که در ایران وجود دارد، نیست. در این کارها آثار و طراحیهایی وجود دارد که درخور شأن امام حسین (ع) نیست. خوشبختانه هدف سوگواره در ایران جواب داده و بسیاری از این آثار در کشور حذف شده است و امیدوارم در کشورهای منطقه هم این اتفاق بیفتد.
او همچنین بیان کرد: سال گذشته نمایش آثار سوگواره را در دو شهر کربلا و نجف شاهد بودیم. امسال هم آثار در استانهای عراق برپا میشوند. کشور لبنان هم برای نمایش آثار اعلام آمادگی کرده است.
زرویی نصرآباد در ادامه به بودجه سوگواره اشاره کرد و گفت: امسال با محدودیت بودجه مواجه بودیم و باید اقتصاد مقاومتی را هم لحاظ میکردیم. البته سعی کردیم کسری بودجه به جوایز هنرمندان لطمهای نزند. سال گذشته حدود ۵۰ میلیون بودجه برای جایزه داشتیم که امسال این رقم به ۶۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است. بودجه سوگواره در کل ۱۱۰ میلیون تومان است.
او همچنین بیان کرد: افتتاحیه ۱۱ آبانماه در سالن سوره حوزه هنری ساعت ۱۸ برگزار میشود. برگزیدگان بخشهای مختلف در رتبههای اول تا سوم معرفی میشوند. در بخش پرچم و پوستر به ترتیب سه میلیون تومان، دو میلیون تومان و یک میلیون تومان و در بخش نقاشی و تصویرسازی به ترتیب ۳/۵ میلیون، ۲/۵ میلیون و ۱/۵ میلیون به برگزیدگان اهدا میشود.
زرویی نصرآباد اضافه کرد: امسال در تمام بخشها و در هر بخش به سه نفر مبلغ ۵۰۰ هزار تومان بهعنوان تقدیرشده اهدا میشود. در برنامه افتتاحیه، حجت اشرفزاده - خواننده - اجرا خواهد داشت. کتاب دهمین دوره سوگواره نیز به چاپ رسیده و در افتتاحیه توزیع میشود.
انتهای پیام
نظرات