سید محمد ساداتی نژاد، مدیرعامل انجمن دوستداران میراث فرهنگی سفید شهر از توابع آران و بیدگل در استان اصفهان، نسبت به ثبت آئین پخت «نان عباسعلی» به عنوان اثر معنوی آران و بیدگل اعتراض کرد و از مسئولان ثبت سازمان میراث فرهنگی خواست تا قبل از ثبت هر گونه اثر معنوی به نام یک منطقه، بررسیهای بیشتر را که آن اثر متعلق به یک منطقه دیگر یا مشترک با مناطق دیگر نباشد، انجام دهند.
وی در گفتوگو با ایسنا، با اعتراض نسبت به ثبت آئین پخت «نان عباسعلی» به عنوان اثر معنوی آران و بیدگل اظهار کرد: صدها سال است که «نان عباسعلی» در سفیدشهر در توابع آران و بیدگل پخت میشود، در حالی که این آئین یک میراث معنوی برای سفیدشهر محسوب میشود که باید به صورت مشترک برای سفیدشهر و آران و بیدگل به ثبت میرسیده است.
وی با انتقاد از آنچه رقابت منفی و مخفیانه برای ربودن میراث سایر مناطق یا ثبت سریع و مخفیانه آن به نام یک منطقه میتوان نامید، نسبت به تداوم این روند به سازمان میراث فرهنگی کشور هشدار داد و گفت: اینگونه اقدامات، یعنی دزدی آثار معنوی سایر مناطق و ثبت آن به نام یک منطقه، در آینده موجب درگیری بین مناطق و شهرهای مختلف در کشور میشود.
او از سازمان میراث فرهنگی درخواست کرد تا مانع تداوم این روند شده و قبل از ثبت هرگونه اثر معنوی به نام مناطق، ابتدا مطمئن شود تا این آثار مربوط به مناطق دیگر یا مشترک با آنها نباشد.
ساداتینژاد افزود: متاسفانه در چند روز گذشته شاهد بودیم که «کتلگردانی» به نام شهر نوشآباد و «نان عباسعلی» به نام شهر آران و بیدگل به ثبت رسید، بنابراین انجمن دوستداران میراث فرهنگی سفیدشهر به طور جدی این موضوع را از طریق نهادهای مسئول تا گرفتن حق سفیدشهر در این زمینه پیگیری میکند.
او توضیح داد: «نان عباسعلی» از زمانهای قدیم در سفیدشهر از توابع آران وبیدگل استان اصفهان در دو نقطه پخت میشد. خانه «حاج قدرت باقرنژاد» که در صبح روز تاسوعا هر سال توزیع این نان انجام میشد و دیگری در خانهی «ملا محمد نصرآبادی»، فقیه و عارف بزرگ قرن ١٢ هجری قمری پخت میشد که در مراسم صبح روز عاشورا در خانهی او توزیع میشود و این سنت همچنان ادامه دارد.
مدیرعامل انجمن دوستداران میراث فرهنگی سفیدشهر با بیان اینکه «نان عباسعلی» از ٢٤ ساعت قبل از توزیع، در این دو محل پخت میشود، ادامه داد: برای پخت این نان، معمولا حدود ٤٠ مَن آرد جمعآوری و کار پخت نان انجام میشود که نیمی از این آرد توسط صاحبخانه و نیمی دیگر به صورت نذری توسط مردم داده میشود، از سوی دیگر آئین پخت «نان عباسعلی» در سفیدشهر، همراه با پخت «حلوای عباسعلی» است که جلوه و نمایش دیگری به این آئین میدهد.
انتهای پیام
نظرات