• شنبه / ۳ مهر ۱۳۹۵ / ۰۱:۰۲
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 95063119521
  • خبرنگار : 90002

عباس جهانگیریان مطرح کرد

انتقاد از نام‌گذاری‌ مکان‌ها

انتقاد از نام‌گذاری‌ مکان‌ها

عباس جهانگیریان با انتقاد از نحوه نام‌گذاری برخی مکان‌ها گفت: ۹۰ درصد آشنایی مردم کوچه و بازار با مشاهیر ملی خود از طریق نام‌گذاری محلات صورت می‌گیرد و نباید نسبت به این مسئله سهل‌انگاری کرد.

این نویسنده در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: متاسفانه  برخی در شهرداری‌ها و شوراهای شهر نسبت به فرهنگ این مرزوبوم اطلاع کافی ندارند ولی عنان اختیار در دست‌شان است. در حالی‌که باید شهرداری و شوراهای شهر را ملزم کرد که برای نام‌گذاری به سراغ مراکزی مانند فرهنگستان زبان و ادب فارسی یا شورای عالی انقلاب فرهنگی بروند و از آن‌ها برای نام‌گذاری‌های‌شان استعلام کنند؛ نه این‌که هرکسی به خود اجازه بدهد هر نامی که می‌خواهد بر سر کوچه و محله قرار بدهد.

نویسنده کتاب «هامون و دریا» تصریح کرد: آشنایی بچه‌های ما با پیشینه فرهنگی‌شان با گذاشتن نام مشاهیر بر کوچه و خیابان‌ها صورت می‌گیرد و این مسئله باعث می‌شود به این موضوع حساس شوند و به دنبال آن بروند که  علت این نام‌گذاری‌ها را بدانند. من نمایشنامه‌ای دارم به نام «کوچه بن‌بست» که در آن به موضوع نام‌گذاری یک کوچه و مخالفت‌هایی که می‌شود می‌پردازم. مردم محله جمع می‌شوند که نام یک کوچه را عوض کنند. بعد از کلی شور و مشورت تصمیم می‌گیرند نام آن را فردوسی بگذارند اما یکی از اهالی محله بر روی آن رنگ می‌پاشد و می‌گوید فردوسی طاغوتی است و مانع می‌شود. باز بعد از کلی همفکری تصمیم می‌گیرند اسمش را سعدی بگذارند. همان فرد باز مخالفت می‌کند و می‌گوید او شاهدباز است. اسمش را می‌خواهند مولوی بگذارند مخالفت می‌کند. خیام را پیشنهاد می‌دهند، می‌گوید او لاابالی است. حافظ را می‌گویند، می‌گوید او عاشق‌پیشه است و... . تا این‌که نام «بن‌بست» بر این کوچه می‌خورد! این همان حکایت امر برخی از مدیران ماست. 

عباس جهانگیریان با اشاره به تغییر نام خیابان رازی در شهرری در یکی دو سال پیش، گفت: در همه جای دنیا ۷۰ تا ۸۰درصد نام‌گذاری مکان‌ها بر اساس نام مشاهیر آن سرزمین است. حالا ما چرا باید نام فردی چون حافظ را از خیابان حذف کنیم؟ خیابان رازی، نام خیابانی است که نامش به بزرگ‌ترین شخصیت پزشکی ایران و جهان بعد از بوعلی سینا برمی‌گردد.

او افزود: زمانی نیز نام رودکی را از تالار رودکی حذف کردند. رودکی اولین شاعر پارسی‌گوی ماست. زمانی که من درباره این شخصیت دست به قلم شدم، رییس کانون نویسندگان تاجیکستان که آن زمان ایران بود، گفت مگر شما رودکی را دوست دارید؟ گفتم بله او از شاعران بزرگ ماست. گفت پس چرا نام تالار رودکی را تغییر داده‌اید؟ جواب من این بود که از آنان که این کار را کرده‌اند بپرسید! ما نویسندگان از اول با این کار مخالف بودیم.

این نویسنده در ادامه تاکید کرد: چه اشکالی دارد برای حفظ هویت فرهنگی خود نام کوچه‌ها  را با مشاهیر خود مزین کنیم تا بچه‌هایی که در این کوچه‌ها به دنیا می‌آیند از ابتدا با این کلمات که فرهنگ و هویت ایرانی ما را ساخته‌اند آشنا شوند؟

جهانگیریان همچنین متذکر شد:‌ مثلا فارابی بنیان‌گذار فلسفه اسلامی است؛ در حالی که طی ۳۷ سال گذشته مکانی به نام او نام‌گذاری نشده است. نام فردوسی حذف می‌شود بدون آن‌که صدای کسی دربیاید. افرادی بی‌علاقه به میراث فرهنگی در تلاشند با چنین کارهایی ضمن این‌که در ایران زندگی می‌کنند، قلب و روح ما را نشانه بگیرند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۰۷-۰۳ ۱۰:۳۵

عزیز برادر کجای ما درست کوچه ما درست بشه؟

avatar
۱۳۹۵-۰۷-۰۳ ۱۰:۵۸

بدترين نام براي خيابان استاد حسن بنا كوچه معمار است واقعا شهرداري خجالت نمي كشد چنين نامي روي اين خيابان گذاشته است.