به گزارش ایسنا، دکتر محمدرضا فراهانی امروز در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت برگزار شد، کار در حوزه فرهنگی را بسیار سخت و پیچیده توصیف کرد و گفت: کارکردن در حوزه فرهنگ کار سخت و دشواری است همچنان که مقام معظم رهبری کارکردن در این حوزه را به کوهکندن با یک سوزن تشبیه کردهاند، چرا که در حوزه فرهنگ سلایق و علائق همچنین دیدگاههای متضاد و متفاوتی وجود دارد.
دکتر فراهانی با اشاره بر اینکه شاخصهای مشخصی برای ارزیابی فعالیتهای فرهنگی در کشور وجود ندارد، گفت: مثلا در حوزه سلامت شاخصی مشخص و معینی وجود دارد که تعداد مرگ و میر نوزادان و مادران را بررسی کنند و کسانی هم که در این حوزه دخالت میکنند افراد محدودی هستند، اما یک شاخص بومی که بتواند فعالیتهای فرهنگی را دقیق بسنجد وجود ندارد.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه حوزه فرهنگ حوزه بسیار مبهم و گنگ است، ادامه داد: البته برخی بزرگان و فعالان حوزه فرهنگ در کشور ما یکسری اقدامات و راهکارهایی را تعیین کردند که براساس آن در حوزه فرهنگ فعالیتهایی صورت گیرد که بتوانیم به اهداف متعالی و مشخص دست یابیم. براساس این تعریف در دانشگاههای علوم پزشکی که مخاطبین ما دانشجویان، اساتید و کارکنان هستند باید در حوزه فرهنگی فضایی ایجاد کنیم که در نتیجه آن فضا بتوانیم به ارتقای فرهنگی برسیم و ما احساس میکنیم در طول فعالیت خود در معاونت فرهنگی خود در وزارت بهداشت حداکثر مداخله را در این زمینه انجام دادهایم و فضای فرهنگی به منظور ارتقای فرهنگی و حرکت به سمت فرهنگ دینی و ملی ایجاد شده است.
افزایش میزان مشارکت دانشجویان در فعالیتهای فرهنگی
وی خاطر نشان کرد: در دنیای امروز جوانان ما باید نسبت به انتخابات خود اغنا شوند، بنابراین باید بتوانند در حوزه اندیشیدهورزی، خردورزی و تعالی خود قدم بردارند که این امر نیازمند ایجاد فضایی مناسب در بین دانشجویان است، بنابراین علیرغم اینکه شاخص مشخصی برای ارزیابی میزان اثرگذاری فعالیتهای فرهنگی وجود ندارد، اما مشارکت دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی در حوزههای مختلف نظیر المپیاد دانشجویی و جشنواره فرهنگی نشانگر این است که فعالیتهای فرهنگی انجام شده در طول سه سال در این دانشگاهها اثرگذار بوده و دانشجویان نسبت به گذشته در این زمینهها مشارکتهای جدیتری دارند.
به گفته دکتر فراهانی بردارهای متفاوتی در جامعه بر فرهنگ تاثیر میگذارد مثلا هالیبود گروههای مرجع نظیر روحانیون، خانواده، اجتماع، هنرمندان و سایر گروهها از جمله این بردارها هستند که تاثیرگذاری و قدرت هر یک از آنها متفاوت است، بنابراین آنچه که ما در جامعه امروز خود میبینیم میانگین این بردارها هستند بنابراین در حوزه فعالیتهای فرهنگی دانشگاهها فقط معاونت فرهنگی و عملکرد آن تاثیرگذار نیست.
تاسیس اداره فرهنگی در وزارت بهداشت
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت از تاسیس اداره فرهنگی در زیرمجموعه این معاونت خبر داد و تصریح کرد: این اداره به منظور بررسی میزان تاثیرگذاری فعالیتهای فرهنگی در دانشگاههای علوم پزشکی راهاندازی شده است و پژوهش میکند کارها و فعالیتهای ما تا چه اندازه در دانشگاهها اثرگذار بوده است.
وی نقش فعالیتهای فرهنگی در دانشگاههای علوم پزشکی را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: ما در دانشگاههای علوم پزشکی نمیتوانیم حتی از یک دانشجو هم بگذریم. در واقع تکتک دانشجویان ما در دانشگاههای علوم پزشکی مخاطب فعالیتهای فرهنگی ما قرار دارند. بنابراین تمام تلاش ما در طول سه سال فعالیت این بوده است که میزان مشارکت دانشجویان در فعالیتهای ورزشی – فرهنگی – سیاسی و اجتماعی افزایش یابد اگرچه در این زمینه موانع بسیاری وجود داشت.
خروج دانشگاهها از آرامش گورستانی
فراهانی همچنین با بیان اینکه برای ایجاد فضای باز و بانشاط در دانشگاههای موانع بسیاری وجود دارد، ادامه داد: ایجاد فضای باز و با نشاط شعار دولت تدبیر و امید است که البته در ابتدای شروع فعالیت دولت این فضا در دانشگاهها بسیار بسته بود و یک آرامش گورستانی بر دانشگاههای کشور حاکم بود که خوشبختانه امروزه علیرغم فشارها و مداخلههایی که وجود دارد توانستیم نشاط را در دانشگاهها ایجاد کنیم. میزان مشارکت دانشجویان در المپیاد ورزشی و جشنواره فرهنگی که سال گذشته برگزار شد نمایانگر این شور و نشاط است.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت یادآور شد: متاسفانه عدهای تصور میکنند ایجاد فضای با نشاط در دانشگاهها به معنی ولنگاری فرهنگی است بهطوری که با این تفکر تمامی فعالیتهای مفید انجام شده در این زمینه را نقد میکنند، اما منظور ما از شور و نشاط در دانشگاهها ایجاد امید در بین دانشجویان و افزایش میزان مشارکت آنها در فعالیتهای فرهنگی است.اینکه دانشجویان بتوانند در نتیجه این فعالیتها به آینده خود امیدوار باشند.
فضای باز فعالیت برای فعالان انقلابی در دانشگاهها
به گفته وی براثر فعالیتهای فرهنگی که در دانشگاههای علوم پزشکی صورت گرفت، همدلی بین ملت و دولت افزایش پیدا کرد و برخلاف صحبتهایی که گفته میشود فعالان انقلابی در دانشگاهها فضای مناسبی ندارند اتفاقا این افراد در فضای بازتر نسبت به قبل فعالیت میکنند بهطوری که در دیدار با رییس جمهور که داشتند با تعابیر ناشایستی صحبت کردند که این نشان میدهد فضا برای حضور آنها بسیار مناسبتتر و بازتر است. همچنین تشکلهای دیگر نیز که در دولت قبل تعطیل بودند توانستند تا حدودی آزادانهتر فعالیت داشته باشند.
فراهانی اضافه کرد: ما از هر فرصتی که دانشجویان را با فرهنگ اصیل ملی و دینی آشنا کند در دانشگاهها استفاده میکنیم بهطوری که در حوزههای مختلف فرهنگی نظیر فعالیتهای قرآنی همچنین سایر حوزهها که دانشجویان را با بینش و معرفت قرآنی آشنا کند استفاده خواهیم کرد.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت از افزایش 50 درصدی مشارکت دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی در فعالیتهای فرهنگی خبر داد و گفت: براساس مطالعات اولیه میزان مشارکت دانشجویان در فعالیتهای ورزشی، اجتماعی، سیاسی افزایش پیدا کرده به طوری که در فعالیتهای ورزشی این مشارکت 37 درصد و در جشنواره فرهنگی تا 10 درصد افزایش یافته است. در واقع تعداد کل دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی 200 هزار نفر است که 100 هزار دانشجو در این فعالیتهای فرهنگی مشارکت داشتند.
افزایش 50 درصدی مشارکت دانشجویان در فعالیتهای فرهنگی
وی در ادامه یادآور شد: در معاونت فرهنگی وزارت بهداشت نرمافزاری را طراحی میکنیم که بتواند میزان مشارکت دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی در فعالیتهای فرهنگی را بسنجد و همچنین به ارزیابی این فعالیتها بپردازد.
دکتر فراهانی به فعالیتهای انجام شده معاونت فرهنگی وزارت بهداشت در حوزه معیشت دانشجویان اشاره کرد و گفت: احیای شوراهای صنفی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور یکی از این فعالیتها است که 1967 نفر یعنی یک درصد از دانشجویان در دانشگاههای علوم پزشکی عضو شوراهای صنفی هستند که در اداره خوابگاهها و موارد آموزشی و غیره کمک میکنند. همچنین دبیران این شوراها در دانشگاه علوم پزشکی مشخص شدند.
یک درصد دانشجویان پزشکی عضو شوراهای صنفی هستند
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت ادامه داد: در واقع ما در دانشگاههای علوم پزشکی حرمی برای مشارکت دانشجویان در فعالیتهای فرهنگی تشکیل دادیم که کف این حرم را دانشجویان تشکیل دادند و سقف آن شوراها هستند که ارتباط دانشجویان تا سطح دانشگاهها و وزارت بهداشت فراهم میشود. در واقع این کانال ارتباطی که امروزه ایجاده شده در گذشته وجود نداشت.
افزایش 10 درصدی تعداد خوابگاههای وزارت بهداشت
دکتر فراهانی به فعالیتهای انجام شده در حوزه خوابگاهها نیز اشاره کرد و گفت: ما در ابتدای دولت حدود 405 خوابگاه دانشجویی در وزارت بهداشت داشتیم که این تعداد امروزه به 446 خوابگاه رسیده است. یعنی 41 خوابگاه به این مجموعه اضافه شده است.
به گفته فراهانی، تعداد دانشجویان مستقر در خوابگاه که در ابتدای دولت 69 هزار و 559 نفر بود امروزه با افزایش 17 هزار و 967 دانشجو این آمار به 83 هزار و 519 نفر افزایش یافته است.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت گفت: زیربنای خوابگاههای دانشگاههای علوم پزشکی کشور در ابتدای دولت 916 هزار و 959 متر مربع بود که امروزه این میزان به یک میلیون و 90 هزار و 467 مترمربع رسیده است یعنی 173 هزار و 500 مترمربع افزایش داشتیم.
افتتاح اولین خوابگاه استاندارد تا پایان سال
وی از راهاندازی اولین خوابگاه استاندارد تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: در واقع آمارهای فوق که درباره خوابگاههای فوق اعلام شد مربوط به خوابگاههای نیمهتمام بود که از دولت گذشته باقی مانده بود. امروزه ما خوابگاه نیمه تمام نداریم و اولین خوابگاه استاندارد نیز تا پایان سال جاری در ساری افتتاح میشود.
افزایش 60 درصدی ارائه خدمات مشاورهای
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت درخصوص میزان خدمات مشاوره ارائه شده در دانشگاههای علوم پزشکی کشور نیز گفت: در ابتدای سال 92، دو هزار و 330 نفر خدمت مشاوره در دانشگاههای علوم پزشکی ارائه شد که این میزان در پایان سال 94 به 36 هزار و 252 نفر افزایش پیدا کرد. در واقع ما در طول این مدت 60 درصد پوشش خدمات مشاوره ما افزایش پیدا کرده است.
راهاندازی همتایاران سلامت در دانشگاههای پزشکی
فراهانی درخصوص راهکارهای ارائه شده معاونت فرهنگی به منظور کاهش آسیبهای اجتماعی در خوابگاههای وزارت بهداشت نیز گفت: ما طرحی برای کاهش آسیبهای خوابگاهها ارائه دادیم که در این راستا همتایاران سلامت راهاندازی شدند و از ابتدای سال تا به امروز 800 نفر دانشجو در دانشگاههای علوم پزشکی کشور جزو همتایاران سلامت هستند.
افزایش 11 درصدی فضاهای فیزیکی
وی از افزایش 11 درصدی فضاهای فیزیکی در دانشگاههای علوم پزشکی خبر داد و گفت: متراژ کل فضاهای ورزشی در دانشگاههای علوم پزشکی از 31 هزار و 676 مترمربع به 33 هزار و 575 مترمربع رسید. یعنی ما در طول این سه سال 11 درصد از فضاهای فیزیکی خود را افزایش دادیم.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت در ادامه تاکید کرد: براساس برنامه پنج ساله توسعه قرار است تمام دانشگاههای علوم پزشکی کشور به سرانه ورزشی مورد نظر برسند. در واقع سرانه ورزشی فعلی هر دانشجو 1.7 درصد است. اما سرانه قابل قبول دو و نیم متر برای هر دانشجو در نظر گرفته است.
افزایش 125 درصدی مشارکت در جشنواره فرهنگی
فراهانی درخصوص جشنواره قرآنی در دانشگاههای علوم پزشکی نیز گفت: در جشنواره قرآنی (دانشجویان، اساتید و کارکنان) حدود 700 هزار نفر مشارکت داشتهاند. این جشنواره قسمتهای متنوع و فرهنگی دارد که شرکتکنندگان در این جشنواره در سال 92، 12 هزار نفر بود که این میزان در سال 95، 25 هزار و 12 نفر افزایش یافته است. یعنی افزایش 125 درصدی مشارکت در این جشنواره مواجه بودیم. همچنین جشنواره فرهنگی امسال یک ماه دیگر برگزار میشود.
اجرای آییننامه شهرداران خوابگاهها تا یک ماه آینده
وی درخصوص آییننامه شهرداران خوابگاهها نیز گفت: در واقع کار تدوین این آییننامه به پایان رسیده و در مهرماه یا آبانماه امسال جلسهای با شهرداران خوابگاههای دانشگاههای علوم پزشکی کشور برگزار میکنیم. در این جلسه تعیین میکنیم که اداره خوابگاهها به طور نمادین به شهرداران داده شود. در واقع در این آییننامه به طور دقیق وظایف و اختیارات شهرداران مشخص شده است و یک آییننامه سوری نیست.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت همچنین درخصوص رتبهبندی خوابگاههای دانشگاههای علوم پزشکی نیز گفت: این رتبهبندی به دلیل کمبود بودجه هنوز اجرایی نشده است. امیدواریم تا آخر امسال کار اجرایی آن را انجام بدهیم.
فراهانی به افزایش تعداد کانونهای فرهنگی در دانشگاههای علوم پزشکی اشاره کرد و گفت: 600 کانون فرهنگی در دانشگاههای علوم پزشکی وجود دارد که بسیاری از اینها در دولت گذشته تعطیل بودند اما امروز 481 کانون کاملا فعال هستند. همچنین تعداد تشکلهای در این دانشگاهها 180 تشکل است که 117 تشکل کاملا فعال هستند.
رفع مشکل دو دانشجوی ستارهدار در وزارت بهداشت
وی به دانشجویان ستارهدار در دانشگاههای علوم پزشکی کشور اشاره کرد و گفت: در دولت فعلی دو دانشجوی ستارهدار که مشکل داشتند به مجموعه ما مراجعه کردند که خوشبختانه مشکل آنها حل شد.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت در پایان از افزایش 15 درصدی وامهای دانشجویی وزارت بهداشت خبر داد و گفت: در صورتی که منابع لازم اختصاص یابد وامهای دانشجویی از مهر امسال 15 درصد افزایش پیدا میکند یعنی مبلغ وام از 65 هزار تومان در ماه به 80 هزار تومان افزایش پیدا میکند.
انتهای پیام
نظرات