• یکشنبه / ۲۰ تیر ۱۳۹۵ / ۱۰:۲۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 95040110539
  • خبرنگار : 71191

قنات‌های ایران و بیابان لوت چند قدم تا جهانی شدن

قنات‌های ایران و بیابان لوت چند قدم تا جهانی شدن

هرچند یونسکو ایراداتی را به پرونده‌های بیابان لوت و قنات‌های ایران وارد کرده، اما تیم اعزامی از ایران به سرپرستی «طالبیان» در تلاش است تا بتواند نخستین اثر طبیعی و بیستمین اثر تاریخی- فرهنگی ایران را در فهرست جهانی یونسکو ثبت کند.

به گزارش ایسنا، چهلمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو از بیستم تا سی‌ام تیرماه در استانبول ترکیه برگزار می‌شود و احتمالا در روزهای پنج‌شنبه، جمعه و شنبه (24 تا 26 تیر) به بررسی پرونده‌های 9 اثر طبیعی، 16 اثر فرهنگی و چهار سایت طبیعی- فرهنگی می‌پردازد. همچنین وضعیت حفاظت 108 سایت ثبت شده در فهرست جهانی و 48 پرونده میراث در خطر در این چند روز مورد بررسی قرار می‌گیرند.

ایران نیز در این میان پرونده‌ی «بیابان لوت» را برای نخستین‌بار در حوزه میراث طبیعی و پرونده‌ی «زنجیره‌ای یازده قنات‌ ایرانی» را در حوزه‌ی میراث فرهنگی روی میز یونسکو قرار می‌دهد.

اشکالات یونسکو به دو پرونده‌ی ایران

«محمدحسن طالبیان» در گفت‌وگو با خبرنگار  ایسنا، درباره‌ی اشکالاتی که به پرونده‌ی بیابان‌های لوت و قنات‌های ایران وارد شده می‌گوید: به پرونده بیابان لوت اشکال جزئی گرفتند که طبیعی است و ما در این جلسات حضور پیدا می‌کنیم تا توضیحات لازم را مانند پرونده‌های سال‌های قبل ارائه کنیم، اما در مورد پرونده‌ی قنات‌ها اشکال مدنظر به عرصه و حریم برمی‌گردد که به نظرم ارزیاب به دلیل پیچیدگی موضوع، گزارش روشن و دقیقی از وضعیت عرصه و حرایم نتوانسته است به ایکوموس ارائه دهد و ما باید با حضور در اجلاس توضیحات لازم را ارائه کنیم.

وی در مورد اشکالات وارده به پرونده بیابان لوت اظهار می‌کند: سه سازمان منابع طبیعی، محیط زیست و میراث فرهنگی و گردشگری در این پرونده همکاری دارند و بیشترین تمرکز آنها روی چگونگی هماهنگی این سه سازمان است. ما یک برنامه مدیریتی نوشتیم که باید سازمان‌ها در مورد آن توافق می‌کردند. این توافق بین سطوح کارشناسی بوده است اما یونسکو خواستار توافقات در رأس هرم مدیریتی است، سند این توافق مدیریتی آماده شده که ما همراه خود به استانبول خواهیم برد.

معاون میراث فرهنگی با بیان این که امکان پیش‌بینی پذیرش یا رد پرونده‌های ایران در حال حاضر وجود ندارد و تیم ایران بیشتر در فکر تلاش برای به دست آمدن نتیجه است، تأکید می‌کند: تعدادی از اعضای کمیته تغییر کرده‌اند و ما برای نخستین بار قرار است با آنها روبه‌رو شویم شناخت روحیات و حساسیت‌های این افراد خیلی مهم است که تا در اجلاس حضور پیدا نکنیم قابل پیش‌بینی نیست. همه‌ی کارشناسان ذی‌ربط در این زمینه نهایت تلاش خود را کرده‌اند که این از هرچیزی ارزشمندتر است.

بررسی طرح حفاظتی میدان نقش جهان


وی درباره‌ی مطرح شدن طرح حفاظتی میدان نقش جهان و دیگر آثار جهانی در اجلاس توضیح می‌دهد: یک‌سری از پرونده‌های میراثی ایران نیز از دید حفاظتی حتماً مطرح می‌شود، یا پرسشی بوده که باید پاسخ بدهیم یا پرسشی بوده که وقت آن به اتمام رسیده و حتماً باید پاسخگو باشیم.

طالبیان درباره‌ی نام این پرونده‌ها می‌گوید: گزارش‌های دوره‌ای میراث جهانی معمولا در این اجلاس‌ها مطرح می‌شود مخصوصاً پرونده‌هایی که جدیدتر ثبت شده باشند مانند شهر سوخته و پرونده‌هایی که توصیه‌نامه دارند و باید در این اجلاس کنترل شوند، معمولاً پرونده‌هایی که هنوز بار اول گزارش دوره‌ای آنها ارائه نشده است، یک گزارش برای آنها ارائه می‌شود.

وی اضافه می‌کند: چون تا آخرین روز اجلاس ممکن است زمان دقیق پرونده‌ها به دلایل طول کشیدن برنامه‌ها تغییر کند، بنابراین پیش‌بینی کنونی چندان صحیح نیست، پس از حضور و مشخص شدن نتایج حتماً آنها را به اطلاع اصحاب رسانه می‌رسانیم.

به گزارش ایسنا، بیابان لوت ١٠ درصد از خاک کشور را در برگرفته و در محدوده سه استان کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی قرار دارد. ایران تا به حال ١٩ اثر تاریخی را در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسانده است، بیابان لوت نخستین اثری است که قرار است در فهرست میراث طبیعی جهانی ثبت شود. به گفته محمد حسن طالبیان بزرگترین پرونده ثبت جهانی ایران تا کنون پرونده بیابان لوت است. این پرونده از آن جهت خاص است که محدوده بیابان لوت بسیار گسترده است. عرصه اثر ٢٢ هزار کیلومتر مربع و حریم آن ١٧ هزار کیلومتر مربع یعنی حدود ٤٠ هزار کیلومتر مربع مساحت عرصه و حریم این اثر طبیعی است.

همچنین در این اجلاس 11 قنات ایرانی دارای تکنولوژی متفاوت و با قدمت بیش از ۲۵۰۰ تا ۲۰۰ سال در ۶ استان،خراسان رضوی،خراسان جنوبی، یزد، کرمان، مرکزی و اصفهان در قالب پرونده قنات ایران به یونسکو جهت ثبت جهانی ارائه می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha