به گزارش ایسنا، احمد مسجدجامعی - عضو شورای اسلامی شهر تهران - در این مراسم اظهار کرد: جایزه اخلاق و نیایش هفت سال پیش توسط اعضای هیات امنای موزه قرآن پایهگذاری شد. مجید مجیدی، قیصر امینپور و پس از او، خانم صفارزاده، دکتر رضا باقری اردکانی، ساعد باقری و استاد احصایی، بنیانگذاران این مراسم بودند.
وی ادامه داد: دلیل اینکه موضوع اخلاق را مد نظر قرار دادیم، این بود که فکر کردیم توجه به این مسأله امری ضروری است و با وجود اهمیت موضوع اخلاق، هیچ جایزهای با این عنوان و محتوا نداریم. در حالی که اخلاق از ضروریات جامعه اسلامی است، جامعهای که در آن، شعارهای اخلاقی به کرات بیان میشود.
او گفت: مسائل اخلاقی در تمام سطوح و گروههای جامعه ممکن است وجود داشته باشد. مثلا آن کسی که کتابسازی میکند یا کسی که با پایاننامه جعلی مرحلهای را پشت سر میگذارد، جزو گروههایی که ما در حوزه مسائل و آسیبهای اجتماعی مطرح میکنیم، نیست. آن کسی که از درآمدهای نفتی و ارتباطات بانکی سوءاستفاده میکند یا حقوقهای غیرمتعارف دریافت میکند، چنین وجهی را دارد. در آنجا هم با یک مساله اخلاقی مواجهیم. حال ممکن است اخلاق فردی یا اخلاق جمعی باشد. اینها مسائلی است که در جامعه ما وجود دارد و توجه به آنها ضروری است.
مسجدجامعی اظهار کرد: فکر میکنم هرچه ما از آن سالها فاصله گرفتیم، توجه به مسأله اخلاق در صورتهای مختلف بیشتر خودش را نشان داده است.
او دلیل انتخاب سالروز میلاد امام حسن مجتبی (ع) برای برگزاری این مراسم را اینگونه توضیح داد: از قدیم، این روز بسیار اهمیت داشت و بسیاری از علمای تهران اصرار داشتند که جشن ولادت امام حسن مجتبی (ع) باشکوه برگزار شود و در مجامع مختلف نیز حضور پیدا میکردند. همچنین هرچند امام حسن (ع) را بهعنوان کریم اهل بیت میشناسند، اما یکی از برترین وجوه شخصیت ایشان اخلاق بود، رمضان هم که ماه مهربانی و زدودن کینه از دلهاست. تلاقی این موارد با هم زمینهای شد که چنین روزی را برای این مراسم انتخاب کنیم.
وی بیان کرد: نسبت نیایش و اخلاق در منظومه فکری ما به این صورت بود که تقریبا همه آمارها و اطلاعات، بیانگر این است که در ماه مبارک رمضان شاهد یک نوع خودشکوفایی بین شهروندان هستیم، نشانهاش هم این است که جرائم کاهش مییابد، ارتباطات و رفتوآمدها و مهربانیها بیشتر میشود. رسیدگی به مستمندان بیشتر میشود که ریشه در اخلاق و مهربانی دارد. حتی در دعاهای این ایام نیز این مهربانی دیده میشود. در دعاهایمان میگوییم خدایا همه بیماران را شفا بده، مشکل همه گرفتاران را رفع کن، نمیگوییم فقط مسلمانان یا اهل ایمان، بلکه یک نظرگاه عام دارد و برای همه بشریت دل میسوزاند.
این عضو شورای شهر تهران اظهار کرد: یک واقعیتی که وجود دارد، این است که اخلاق و اخلاقی شدن صرفا از طریق موعظه و سخنرانی و جایزه تحقق پیدا نمیکند، بلکه برای اخلاقمند شدن باید ساختارمند و قاعدهمند کار کرد، بخصوص که ما امروزه یک فضای اخلاقفروشی داریم، یعنی کسانی که در قامت اخلاق ظاهر میشوند، اما موازین و مبادی اخلاق را رعایت نمیکنند و زیر پا میگذارند و آن رفتار اخلاقی مناسب را ندارند. این فاصلهای است که بین کسانی که متولیان و مسئولان هستند و میخواهند اخلاق را ترویج کنند، با آنچه که در جامعه اتفاق می افتد، وجود دارد. اگر کسانی که میخواهند اخلاق را ترویج کنند، آن رفتار را نداشته باشند، موجب پریشانی جامعه میشود.
او ادامه داد: اگر بخواهیم درباره اخلاق توجهی داشته باشیم، تذکر به عالم بالا به این آسانی نیست و از هر زبان و سینهای این کار برنمیآید. ما به رجوع صادقانه به حق، حقیقت الهی، حقیقت خودمان و حقیقت وقایع اتفاقیه نیاز داریم که اینها را در راستای نگرش اخلاقی خودمان بشناسیم و تبیین کنیم و بدانیم که منشأ هر اخلاقی این است که توفیق الهی باشد. نگاهی از آن سوی عالم میتواند کمک کند.
وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: رمضان در حقیقت، ماه جمع شدن اخلاق و نیایش است و نماد آن امیرالمومنین علی علیهالسلام و قرآن است. در داستانهایی که از زندگی حضرت وجود دارد، یک رفتارهایی دیده میشود که واقعا خیلی برای ما آموزنده است. عدهای ربط بین مُلک و ملکوت را قائل نیستند، یا ملکوت را انکار میکنند یا اراتباطی بین اینها نمیبینند، در حوزه متدینان هم عدهای هستند که خیال میکنند ارتباط شان با عالم غیب برای همیشه برقرار شده است. حضرت حافظ که حافظ قرآن است، میفرماید «چو بید بر سر ایمان خویش میلرزم»؛ اتفاقا این منشأ نیایش است، آن کسانی که فکر میکنند به حقیقت رسیدهاند و فقط به دیگران رهنمون میدهند و میخواهند در سطح متفاوتی قرار داشته باشند، منشأ هدایت و نیایش نمیشود، آنجایی منشأ نیایش میشود که دغدغه و شوق رستگاری وجود داشته باشد.
وی اظهار کرد: به یاد دارم که یکبار یکی از همکاران ما میگفت «میخواهم دست همه شما را بگیرم و به زور هم شده به بهشت ببرم» مگر بدون آزادی، بدون اراده بهشت تحقق پیدا میکند؟ یکی از شرایط نیایش این است که شخص اراده داشته باشد، مگر میشود منهای عقل این کار را کرد؟ آنچه باعث تفاوت ما است، همین عقلانیت و اراده و دغدغه است و میتواند منشأ نیایش شود. کسی که حافظ قرآن است و میگوید مثل بید بر سر ایمان خویش میلرزم، خیلی متفاوت است با کسی که فکر میکند همه راهها را رفته است.
مسجدجامعی اضافه کرد: اگر بخواهیم برای رمضان یک نمونه و نمادی را قائل شویم، چه کسی بالاتر از امیرالمومنین (ع) وجود دارد. امیدوارم ما در این ایام و با مدد این جمع عزیز هنرمندان، نویسندگان، متفکران، علما و صاحبان قلم و نفس بتوانیم در اخلاقی ساختن خودمان در وهله اول و اطرافیانمان در مرحله بعد و جامعهمان قدم موثری برداریم. امیدوارم این مناسبتها و این مراسم، ما را در این راه کمک کند و مورد عنایت خاص حضرت حق باشیم.
در ادامه این مراسم که سهیل محمودی - شاعر- اجرای آن را برعهده داشت، افشین علا دو قطعه شعر خواند و قاسم رفعتی نیز شعری از حافظ را غزلخوانی کرد. سپس حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی طباطبایی به سخنرانی کوتاهی درباره اخلاق پرداخت.
در بخش اهدای جوایز، تندیس و لوح تقدیر هفتمین دوره جایزه «اخلاق و نیایش در آیینه هنر و پژوهش» در حوزههای مختلف به شرح زیر اهدا شد:
دین: آیتالله سید مهدی طباطبایی، فعالیتهای اجتماعی و مدنی: رخشان بنیاعتماد، موسیقی: لوریس چکناواریان، علم: رضا فرجیدانا، سینما: محمدحسین مهدویان، مطبوعات: سیدفرید قاسمی، هنرهای تجسمی: علیاکبر صادقی، تعلیم و تربیت: سکینه کیانی، شعر: افشین علا، نمایش: حمیدرضا نعیمی، معماری: علیاصغر شعرباف، یک عمر پژوهش: سیدعبدالله انوار و پژوهش: آیتالله حسین مظاهری.
به گزارش ایسنا، حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی طباطبایی، حجتالاسلام سیدمحمود دعایی، محمود دولتآبادی، احمد مسجدجامعی، علیرضا تابش، رضا فرجیدانا، علیرضا رضاداد، محمدمهدی حیدریان، لوریس چکناواریان، رخشان بنیاعتماد، فاطمه معتمدآریا، مجید مجیدی، علیرضا شجاعنوری، مونا زندی، آهو خردمند، وحید نیکخواه آزاد، حمید فرخنژاد، محمدحسین مهدویان، هارون یشایایی، مجید مظفری، نیکی مظفری، علی اصغر شعرباف، سیدعبدالله انوار و سکینه کیانی از حاضران در این مراسم بودند.
انتهای پیام
نظرات