«حاج عبدالله گله» در گفتوگو با خبرنگار صنایعدستی ایسنا، بیان میکند: آیا کسی باید که «بیادبان را ادب کند/ بیپولی است که حلقه به گوش فلک کند؟» من با آموزش گیوهبافی و ایجاد اشتغال از بیکاری و فحشا جلوگیری میکنم، زیرا هر کسی که کار ندارد جذب کار خلاف میشود. من به نوعی کارآفرین هم محسوب میشوم.
گیوههای تخت آجیده، که کف تخت آن با نخ آج خورده است و استحکام زیادی دارند و در واقع بهترین نوع گیوه به شمار میرود، در سال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۲ مُهر اصالت گرفتهاند و خودش و فرزندانش هم از همین گیوهها میپوشند. قیمت هر جفت از این گیوهها ۱۵۰ هزار تومان است.
او بیان میکند: گیوههایی که به خاطر آنها مُهر اصالت گرفتهام، چپ و راست ندارند و میتوان هر کدام از آنها را جابجا هم پوشید.
«حاج عبدالله گله» در کارگاهش حدود ۸۰۰ بافنده دارد و بسیاری از بافندههای او که گیوهبافی را به آنها آموزش میدهد، زن هستند. جوانترین بافنده ۱۵ و مُسنترین بافنده ۷۰ او سال دارند.
این هنرمند میگوید: حدود ۵ سال زمان میبرد که یک نفر گیوهبافی را یاد بگیرد. او برای آموزش پولی دریافت نمیکند.
«حاج عبدالله گله» از فروش گیوه راضی است و به کشورهای آلمان، انگلستان و روسیه به صورت چمدانی صادارت انجام میدهد. گیوههای او از سایز ۳۵ تا ۵۰ تولید میشود.
او اظهار میکند: در زمانهای قدیم به جز مردان، زنان هم گیوه میپوشیدند. گیوه زنان کوچکتر و ظریف و گیوههای مردان ضخیمتر و بزرگتر است.
این هنرمند درباره تهیه مواد اولیه بیان میکند: نخهای گیوه را از اصفهان و چرم کف آن را از تبریز و همدان میخریم و مشکلی برای تهیه مواد اولیه نداریم. گیوههای زنانه را ۶۰ هزار تومان میفروشیم و هزینه تولید هر جفت گیوه حدود ۵۰ هزار تومان و تنها سود آن ۱۰ هزار تومان است.
گُله درباره ویژگیهای گیوه توضیح میدهد: پوشیدن گیوه طول عمر را زیاد میکند، زیرا پا قلب دوم انسان است و اگر پاهایمان راحت باشد، اعصابمان هم راحت است. استفاده از گیوه از عرق و بویِ بد پا جلوگیری میکند.
او همچنین درباره طول عمر گیوه میگوید: اگر با گیوه خوب رفتار شود، بین ۴ الی ۵ سال عمر میکند. گیوه مثل درختی میماند که اگر به آن همیشه آب بدهیم و از آن مراقبت کنیم، سالم میماند. گیوه را حتا میتوان در ماشین لباسشویی هم انداخت، زیرا جنس آن از نخ پنبه است و خراب نمیشود.
این هنرمند توضیح میهد: مدتی پیش که برای شرکت در نمایشگاه عمان دعوت شدم، هر جفت گیوه را به قیمت ۳۰۰ هزار تومان فروختم و استقبال عمانیها آنقدر خوب بود که در همان روزهای اولی نمایشگاه تمام کارهایم به فروش رفت و حتا سفارشهای بسیاری هم گرفتم.
گیوه یکی از قدیمیترین صنایع دستی است. این صنعت سنتی اکنون در استانهای مختلف از جمله مرکزی دوخته میشود. تولید گیوه در استان مرکزی و مناطق «سنجان» و «وفس» قدمتی ۳۰۰ ساله دارد.
در این دو منطقه ۴ نوع گیوه تولید میشود، گیوه تخت آجیده، که کف تخت آن با نخ آج خورده است و استحکام زیادی دارد و بهترین نوع گیوه به شمار میرود، گیوه تخت چرمی که کف آن چرم یک تکه گاومیش است، گیوه تخت پلاستیکی که ارزان ترین است و گیوه با رویه ابریشمی که رویه آن از ابریشم رنگارنگ و دارای نقشهای هندسی است و همه مراحل تولید این پاپوش دستی توسط زنان با گونهای سوزن که جوالدوز نام دارد بافته می شود و مواد اولیه آن نخ قالی و ضایعات چرم است و بسته بندی گیوه سنجان هم در فهرست آثار صنایع دستی ناملموس به ثبت رسیده است.
انتهای پیام
نظرات