تیمی از محققان دانشگاه هاروارد یک لنز متاماده جدید تولید کردهاند که میتواند لنز دوربینها را بسیار باریکتر کند.
به گزارش سرویس علمی ایسنا به نقل از ساینس دیلی، محققان از پرتوی از الکترونها برای ساخت سازهای از دیاکسید تیتانیوم استفاده کردند.
این سازه موسوم به "نانوباله" از بلوکهای با ارتفاع 600 نانومتر ساخته شده است. این بلوکهای ریز زمانی که در زوایای متفاوت گردش میکنند، نور را به همان روشی به هم میکشند که لنز شیشهای منحنی انجام میدهد.
در آزمایشات، این ماده که بر روی یک عدسی غیرمتمرکز برای ثبات قرار داده شده بود، واضحتر از یک لنز میکروسکوپ 55 میلیمتری عمل کرد.
ماده لنز جدید با ضخامت 600 نانومتر، 100 هزار بار سبکتر از یک لنز دوربین نیکون است.
اگرچه این لنز، نخستین مورد طراحی شده از نانومواد نیست اما تلاشهای پیشین، نور بیشتری را طی فرآیند از دست میدادند.
لنزهای سنتی از یک تکه شیشه منحنی برای متمرکز نور استفاده میکنند، اما برای کاهش انحراف یا پوششدهی دامنه زوم طولانیتر، از چند لایه شیشه استفاده میشوند که باعث ایجاد لنزهای تلهفوتوی سنگین و تلسکوپهای بسیار بزرگ میشوند.
لنز متاماده مسطح بوده و بسیاری از انحرافات را کاهش میدهد و نیاز به چندین لایه شیشه را از بین میبرد.
فناوری لنز در ابتدا تنها بر نورهای قرمز، سبز و بنفش اعمال میشد اما دانشگاه هاروارد اخیرا از موفقیت محققانش در تولید لنزهایی برای استفاده در طیف نور مرئی خبر داد.
اگرچه همه لنزهای تولید شده با متا ماده از عملکرد خوبی در آینده برخوردار خواهد بود، اما کاهش چشمگیر اندازه لنزها میتواند کاربردهای گستردهای از عکاسی و واقعیت افزوده گرفته تا میکروسکوپها داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات