معاون پیشگیری سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران تاکید کرد که تنها باید یک سازمان مسؤل تامین ایمنی شهر باشد، امری که شاید در آغاز سال جدید بیشتر مورد توجه مسوولان مربوطه قرار بگیرد.
محمود قدیری در گفت وگو با خبرنگار حوادث خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه ایمنی و حفاظت از شهر در برابر حریق به دو بخش پیشگیری و حفاظت تقسیم میشود، گفت: در بخش پیشگیری اقدامات لازم صورت میگیرد تا حادثهای رخ ندهد. ولی حادثه اجتناب ناپذیر است و حتی کشورهای توسعه یافته هم به ایمنی صددرصد دست نیافتهاند.
وی افزود: بخش بعدی حفاظت شهر است که خود به چهار مولفه ساختمان، معابر، فضای عمومی و تاسیسات شهری تقسیم میشود. اما علاوه بر موارد مطرح شده، برای ایمنسازی بیشتر، رفتار مردم نیز بسیار مهم است و بخش اصلاح رفتار مردم به آموزش عمومی برمیگردد که این آموزش بسیار دشوار است و مراحل مختلفی را در بر دارد که یک استاندارد پنج مرحلهای است.
معاون پیشگیری سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران ادامه داد: در مرحله اول باید گروههای آسیبپذیر شناخته شوند و آسیبپذیرترها در اولویت اول قرار گیرند. بعد از شناسایی در مرحله بعدی نوبت به دسترسی میرسد. برای آموزش با توجه به سن و سال، متناسب با سطح سواد و دانش و شرایط محیطی باید آموزشها صورت گیرد. بخشی از این آموزشها از طریق تلویزیون و سایتها و بخش دیگر به صورت چهرهبهچهره است و نباید یک فرمول آموزشی را برای همه اقشار جامعه به کار گرفت. پس از آموزش باید میزان اثربخشی را مورد ارزیابی قرار داد به گونهای که روش ارزیابی باید مستقل از آموزش باشد تا به مقدار اثربخش بودن آموزش پی ببریم. در مرحله آخر به اصلاح و تقویت روشها میرسیم که اگر آموزش خوب و تاثیرگذار بود به تقویت آن و اگر ضعیف بود و به اصلاح آن باید پرداخت.
قدیری ادامه داد: تاکنون در کشور ما به آموزش کمتر توجه شده است و آموزش عمومی به سبک سنتی صورت گرفته است. این در صورتی است که مبحث اصلاح رفتار مردم از ایمنسازی فیزیکی بسیار مهمتر است. در 10 سار اخیر با وجود آموزش، حریق 300 درصد افزایش یافته است زیرا اثربخشی آموزشها بررسی و اندازهگیری و اصول علمی و آموزش عمومی رعایت نمیشد. با همکاری سه معاونت سازمان یعنی معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان که بیشتر به امور فرهنگی و مذهبی درون سازمان میپرداخت و معاونت پیشگیری و ایمنی سازمان و معاونت آموزش و تربیتبدنی سازمان، کمیته توسعه ایمنی شهری را تشکیل دادهایم و قصد داریم به این واسطه 5 مرحله آموش عمومی را در جامعه نهادینه کنیم تا توسعه آموزش مردم به صورت اثربخش ادامهدار باشد.
وی با بیان اینکه یکی از گامهای اساسی در مبحث آموزش پایش معابر و فضاهای عمومی است که با عنوان طرح پایش توسط ایستگاهها رزانه انجام میشود، گفت: به واسطه این طرح ما به موارد ناایمن موجود در سطح شهر پی میبریم و برای رفع آن به نهاد مرتبط گزارش میدهیم. از نظر فراوانی خسارات مالی و جانی بیشتر از حریق ساختمانها معابر و فضاهای عمومی در اولویت هستند ولی متاسفانه در ایران بیشتر به ایمنی ساختمانها پرداخته میشود.
وقوع 93 درصد حریق ها در ساختمان های زیر شش طبقه
قدیری با تقسیم ساختمانها به دو بخش ساختمانهای موجود و جدید گفت: در ساختمانهایی که قرار است ساخته شود برخلاف قوانین و استاندارد بینالمللی ساختمانهای شش طبقه وبالاتر شامل ضوابط آتشنشانی میشوند ولی ساختمانهای زیر شش طبقه که 93 درصد حریقها را به خود اختصاص دادهاند شامل این ضوابط نیستند. اولین گامی که ما در نظر داریم این است که ساختمانهای زیر شش طبقه را نیز مشمول این ضوابط کنیم. نقطه ضعفی که در سالهای گذشته در آتشنشانی تهران مشهود بود این است که نسبت به مسائل و استانداردهای ایمنی ساختمانها دانش و اطلاعات کافی در دست نداشتیم. به همین علت تعدادی متخصص در رشتههای فوق لیسانس شیمی، مکانیک، معماری و سازه را جهت ارتقا دانش سازمانی جذب سازمان آتشنشانی کردیم و یک گروه مطالعاتی و در موضوعاتی که خلاء داشتیم از جمله تخلیه دود از ساختمان، مقاومسازی ساختمان در برابر حریق، استانداردسازی لازم را تشکیل دادیم.
معاون پیشگیری سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در مورد مراحل ساخت یک پروژه ساختمانی و ضرورت ایمنی در آن گفت: یک پروژه ساختمانی چهار فاز را باید طی کند که شامل طراحی، مصالح، اجرا و بهرهبرداری است. زمانی که پروژههای کامل با رعایت این چهار فاز به درستی انجام گیرد، میتوانیم تضمین کنیم که ساختمان در زمان حریق ایمن است و جان کسی را نخواهد گرفت. در فاز طراحی، تمام نقشههای اعلام حریق و تاسیسات توسط آتشنشانی کنترل میشود، در فاز مصالح، ما تمام برندهایی که دارای استاندارد هستند را شناسایی کردهایم و برای مشاهده و استفاده عموم در سایت سازمان قرار دادهایم تا مردم از اجناس و مصالح تقلبی که ایمنی ساختمان را متزلزل میسازد، استفاده نکنند.
وی اضافه کرد: فاز بعدی اجرا است که متاسفانه در کشور ما بزرگترین مشکل استفاده نکردن از کارگران ذیصلاح است. به همین علت قرار بر آن است که آتشنشانی مجریان سازنده ساختمان را تعیین صلاحیت کند. برای ساخت ساختمان باید از مهندسان مرتبط که دارای پروانه نظام مهندسی هستند و آموزشهای آتشنشانی را دیدهاند استفاده شود. در همین راستا 250 نفر از مهندسان دفاتر خدمات الکترونیک شهرداری را آموزش دادهایم که در زمان بازدید از ساختمان متوجه ایرادات و نواقص بشوند.
به گفته قدیری همچنین صدها نفر از مهندسان نظام مهندسی برای آموزش آتشنشانی نامنویسی کردهاند که دورههای آن برای عده ای برگزار شده و برای برخی دیگر نیز برگزار خواهد شد..
وی در خصوص استفاده از مطالعات و آموزش علمی دانشگاهها و استفاده از آن در سازمان آتشنشانی خاطرنشان کرد: با وزارت علوم و دانشگاههای امیر کبیر و خواجه نصیر مذاکراتی داشتهایم تا در مقطع کارشناسی ارشد رشتهای با عنوان مهندسی حریق ایجاد شود و امیدواریم که وزارت علوم در سال 1395 در این رشته دانشجو بگیرد. در تمام دنیا فقط یک سازمان مسوول تامین ایمنی شهر است و ما نیز این مورد را به هیات دولت پیشنهاد کردهایم که نهادی را برای این مهم در نظر بگیرند تا حرف اول و آخر تامین ایمنی را همان نهاد عهدهدار شود.
انتهای پیام
نظرات