به گزارش ایسنا، سید ستار هاشمی- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- در تابستان سالی که گذشت پس از عهده دار شدن سکان داری این وزارتخانه، پیگیری دیپلماسی فناوری را از مهمترین اولویت های این وزارت خانه در دولت چهاردهم عنوان کرد. به طوری که وی معتقد است باید از ظرفیت جوان های توانمند و خلاق کشور برای توسعه خدمات آنها به کشورهای مختلف استفاده کرد.
در این راستا وی از همان ابتدا این موضوع را در دستور کار خود قرار داد به طوری که در تابستان برای شرکت در دومین اجلاس اسکاپ به کشور قزاقستان سفر کرد و از سوی اشکات اورزبیک معاون اول وزارت توسعه دیجیتال، نوآوری و صنعت هوا و فضای قزاقستان مورد استقبال قرار گرفت و در جلسه ای پیشنهاداتی را در حوزه تخصصی ICT از وی دریافت کرد.
وی همچنین ملاقات دو جانبهای را با نوریا کوت نائوآ، وزیر توسعه دیجیتال قرقیزستان داشت که در این دیدار، طرف قرقیزستانی ضمن ابراز علاقه برای تعریف پروژههای مشترک و همکاریهای علمی تاکید کرد که در همکاری های مشترک اقتصادی و فرهنگی دو کشور، جای خالی همکاری در زمینه ICT احساس می شود. در ادامه این نشست در حوزه پلتفرم های بومی و امور پستی، پیشنهاداتی ارائه شد که مورد استقبال طرفین قرار گرفت تا ضمن مشخص شدن نقاط تماس، مقرر شد در این زمینه پیش نویس تفاهمنامه ای برای ارتقای سطح همکاری های دو کشور آماده شود.
مثلث همکاری ایران، ونزوئلا و کوبا در ارتباطات
ونزوئلا و کوبا دیگر مقصد سفر وزیر ارتباطات در ابتدای فصل پاییز بود. ونزوئلا اولین مقصد سفر وزیر ارتباطات به آمریکای جنوبی و منطقه کارائیب به شمار میرفت که طی آن قرار بود در کاراکاس با معاون رئیس جمهوری و رئیس رگولاتوری ونزوئلا و همچنین معاون علم و فناوری رئیس جمهوری این کشور که مسوولیت مخابرات (کنتبه) را برعهده داشت، دیدار و گفت و گو کند.
پس از ونزوئلا، هاشمی به منظور گسترش همکاریها با کشورهای منطقه کارائیب به کوبا سفر و در این زمینه با وزیران ارتباطات و توسعه تجارت این کشور دیدار و گفت و گو کرد. انتقال فناوری، تولید تجهیزات زیرساخت و محصولات مخابراتی و امنیت سایبری و انتقال تجربه به کشور کوبا از جمله مباحث مطرح شده بود. همچنین هوش مصنوعی از دیگر موضوعاتی بود که مورد بحث قرار گرفت. در نهایت وزیر ارتباطات از بومی سازی و تولید تجهیزات مخابراتی در ایران خبر داد و ابراز امیدواری کرد که با تولید این تجهیزات، صادرات به کشورهای منطقه کارائیب شکل گیرد.
دبی از دیگر کشورهایی بود که سید ستارهاشمی- وزیر ارتباطات- اواسط زمستان برای شرکت در رویداد این کریدور ۲۰۲۵ به آن سفر کرد. این رویداد که شامل چندین پنل تخصصی بود در آن به معرفی ایران به عنوان کریدوری مطمئن و امن برای ترانزیت دادهها پرداخته شد و در حاشیه این رویداد چند دیدار دو جانبه میان وزیر ارتباطات ایران و مقامهای ارشد بینالمللی و منطقهای شرکت کننده برنامهریزی شد.
توافقات تهران و بلگراد، آغازی برای آیندهای پرثمر
با نزدیک شدن به پایان سال هاشمی در چارچوب پیشبرد برنامه توسعه «دیپلماسی فناوری» و به دعوت رسمی «وزیر اطلاعات و مخابرات صربستان»، راهی بلگراد، پایتخت این کشور شد. وزیر ارتباطات با بیان اینکه این دیدارها فرصتی را برای گفتوگو درباره گسترش روابط دوجانبه در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات فراهم آورد تاکید کرد: روابط ایران و صربستان از اهمیت راهبردی برخوردار است؛ دو کشوری که با تاریخ غنی و فرهنگ برجسته و موقعیت جغرافیایی ممتاز خود میتوانند پل ارتباطی میان شرق و غرب باشند. همکاری دو کشور نه تنها به توسعه اقتصادی و فنی کمک میکند بلکه به تقویت صلح و ثبات منطقهای نیز یاری میرساند.
وی با تشریح محورهای توافقنامه همکاری دو کشور گفت: توسعه زیرساختهای مخابراتی (فیبر نوری و مراکز داده ابری)، تسهیل ترانزیت دادهها و بهبود همکاریهای پستی، تقویت اقتصاد دیجیتال و اجرای پروژههای دولت الکترونیک، سرمایهگذاری مشترک در تحقیق و توسعه فناوری و هماهنگی در رگولاتوری؛ مهمترین محورهای توافق دو کشور هستند.
البته پیگیری دیپلماسی فناوری به سفر های گفته شده ختم نشد و این مقام مسئول با سفیران کشورهای مختلف دیدار و در زمینه های گوناگون گفت و گو کرد. سیدستار هاشمی- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- با گریگور هاکوبیان، سفیر کشور ارمنستان در تهران دیدار کرد و با اشاره به ریشههای تمدنی و تاریخی مشترک بین ایران و ارمنستان، این ویژگیها را زمینه مناسبی برای ارتقای همکاریهای بین دو کشور عنوان کرد.
استفاده از راهاندازی مراکز داده همکاری پارکهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، امنیت سایبری، دولت هوشمند، صنعت فضایی، پست و تجارت الکترونیک و استفاده از ظرفیت فرودگاه پیام برخی از ظرفیتهای همکاری بین دو کشور اعلام شده است.
دیدار با سفیر عراق در تهران، جهت تامین شبکه ارتباطی با کیفیت برای برگزاری مطلوب مراسم اربعین از دیگر مواردی بود که توسط وزیر ارتباطات بر آن تأکید شد. سرمایهگذاری مشترک در زمینه ترانزیت بینالملل، فیبرهای دریایی و ایجاد دیتاسنترهای بزرگ در ایران، زمینههای مناسبی برای همکاری بین دو کشور اعلام شد.
ضرورت توسعه روابط تهران و ریاض در سطوح مختلف
هاشمی- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- اوایل بهمن ما با عبدالله بن سعود العنزی، سفیر جدید عربستان سعودی در تهران دیدار کرد و به تبیین و تشریح زمینههای همکاری مشترک دو کشور به ویژه در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات پرداخت.
هاشمی گفت: همکاری در زمینه ترانزیت داده از ایران به عربستان و از عربستان به دریای مدیترانه و آفریقا و همچنین ترانزیت داده از عربستان به ایران و پس از آن به افغانستان و آسیای مرکزی، چین و منطقه قفقاز مهمترین موضوعی است که می تواند در دستور کار قرار گیرد.
عبدالله بن سعود العنزی، سفیر عربستان سعودی در تهران نیز در این جلسه ضمن تاکید بر اهمیت توسعه روابط دو کشور، همکاریهای مشترک در حوزههای مختلف را مورد تایید قرار داد و آمادگی عربستان برای توسعه همکاریها اعلام کرد.
امکان همکاری تهران و سئول در زمینههای هوش مصنوعی و دولت هوشمند
علاوه بر موارد گفته شده این مقام مسئول با سفیر کره جنوبی در تهران دیدار کرد. اقتصاد دیجیتال و پروژه فیبر نوری از زمینههای همکاری بین دو کشور عنوان شد. در واقع با توجه به تجربه های کره جنوبی در زمینه انجام پروژه فیبر نوری تمایل وجود دارد از این مهم در توسعه فیبر نوری ایران نیز استفاده شود.
هاشمی با اشاره به آغاز پشتیبانی مدل های جدید گوشیهای سامسونگ از نسل پنجم شبکه ارتباطی (۵G) در ایران از سفیر کره جنوبی در ایران خواست، موضوع امکان پشتیبانی ۵G برای مدلهای قدیمیتر گوشیهای ساخت کره جنوبی را نیز پیگیری کند.
همچنین هوش مصنوعی زمینه بسیار مناسبی برای همکاری دو کشور گفته شده و میتوان در این حوزه بهصورت فعال همکاری های مشترک و اثرگذاری داشت.
انتهای پیام
نظرات