«تا زمانیکه موزهی باستانشناسی تهران ایجاد نشود، آثار به نمایش درآمده از یافتههای باستانشناسی تهران را در تالار پیش از تاریخ نگه میداریم. این نشان از نیاز میراث تهران به وجود یک موزه باستانشناسی دارد.»
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران برای حوزهی مدیریتی خود در تهران درخواستهای زیادی را مطرح کرد؛ از ایجاد موزهی باستانشناسی تهران گرفته تا ایجاد اداره کل میراث فرهنگی شهرستان تهران و نگاه حمایتی که میراث فرهنگی تهران نیازمند آن است.
رجبعلی خسروآبادی که صبح امروز (دوشنبه 24 اسفند) در مراسم افتتاح نمایشگاه «تهران، کُهن شهر من» در تاریخ پیش از تاریخ موزهی ملی ایران سخن میگفت، با اشاره به مدت زمان مدیریتش در این اداره کل که به گفتهی خودش تا امروز دو سال و سه ماه و 17 روز از انتصابش برای این پست گذشته، گفت: در این مدت تلاش کردیم یکسری اتفاقات که مغفول مانده بودند و شان آنها رعایت نشده بود و در برخی از موارد مسئولان به صورت مستقیم آنها را در نظر نگرفته بودند را سامان دهیم.
وی افزود: چرا ما نباید در شهر تهران یک فضای مخصوص آثار کاوش شده متعلق به مناطق مختلف تهران داشته باشیم؟ این یک غفلت است. چرا در تهران یک اداره میراث فرهنگی نداریم؟ این نیز یک غفلت است. اما خوشبختانه اقدامات لازم برای ایجاد هر کدام از این دو نهاد آغاز شده است.
او سپس به شوخی خطاب به معاون میراث فرهنگی کشور گفت: تالار نمایشگاههای موقت بخش ایرانباستان موزه ملی ایران را به این موزه تحویل نمیدهیم تا زمانیکه موزه باستان شناسی تهران را در اختیار بگیریم.
خسروآبادی در ادامه به صدور مجوز ایجاد سه اداره میراث فرهنگی شمیرانات، تهران و شهر ری اشاره کرد و افزود: گرفتن این مجوزها یک حرکت با تداوم و با پیگیریهای زیاد بود که در دو سال و اندی گذشته توانستیم آن را به نتیجه برسانیم.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر با شهرداری در یک روند حرکتی شکل گرفته از میدان امام خمینی (ره) تا موزه استاد صنعتی و حتی میدان بهارستان موفق شدیم با هزینه کردن اعتباری بالغ بر چند 10 میلیارد تومان توسط شهرداری و با نظارت میراث فرهنگی مرمت و ساماندهی شده است.
او افزود: تهران نیازمند هویتسازی نیست، بلکه کافی است تا این هویت را ارائه دهیم. هیچ گاه نتوانستیم تاریخ را به خوبی معرفی کنیم. امیدوارم نمایشگاه «تهران، کُهن شهر من» بتواند این اتفاقات را سامان دهد و نگاه حمایتی به نقطههای ثمر بخش برسد.
* اولینهای تهران جهانی میشوند
محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خبر داد: اولینهای تهران و آنچه در دورهی معاصر در تهران ایجاد شدهاند، در قالب پروندهای برای جهانی شدن در دست تدوین است.
او با بیان اینکه این نمایشگاه نشان میدهد تهران کجاست و چه ارزشهای مهم و برجستهای دارد، گفت: بسیاری افراد به دنیا آمدند و از دنیا رفتند، اما هنوز نمیدانند تهران کجاست؟ برنامهریزان، تصمیم سازان و مدیران شهری باید بهره بگیرند که ما چه میکنیم و تهران به چه سمت می رود، نه اینکه بخواهیم فقط به بخشهای قاجاری تهران توجه کنیم. بلکه میتوان رد انسان را از دوره پیش از اسلام در تهران به دست آورد که کوچکترین نمونه آن اسکلت زن هفت هزار ساله در خیابان مولوی است.
وی با تاکید بر اینکه یک پرونده جهانی از تهران با نام اولینها در دوره معاصر در دست تعریف است گفت: دانشگاهها، بیمارستانها، خیابانها و هر آنچه که برای نخستینبار در ایران و در واقع در تهران ایجاد شدند، محور پروندهای است که اولینهای دوره معاصر را نشان میدهد.
طالبیان بیان کرد: اگر تهران را خوب بشناسیم، حتما رفتار امروز نسبت به منطقه و معماریهای بیهویتش کمتر اتفاق میافتد. چون ریشههای تاریخی را نمیشناسیم. اتفاقات کنونی گریبان تهران را گرفته است. او سپس قول داد اقدامات لازم برای ایجاد موزه باستانشناسی تهران را در اولویتهای کاریاش قرار دهد.
وی همچنین از ایجاد پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری تهران خبر داد و گفت: با وزارت راه وارد بحث شدیم تا مرکز آرشیو و مستندات طرحهای این دو سازمان را ایجاد کنیم.
* برگزاری نمایشگاهی از موزه ملی ایران در دهلینو
«جبرئیل نوکنده»، مدیرکل موزه ملی ایران نیز در سخنانی با اشاره به نمایش 112 قلم شیء از هزاره ششم تا قرون میانه اسلامی در این نمایشگاه گفت: هرچه که در موزه ملی ایران و متعلق به تهران بود را در ویترینها قرار دادیم تا بتوانیم فرهنگ تهران را به نمایش بگذاریم. زمانیکه این یافتهها را در کنار هم میگذاشتیم، احساس کردیم موزه ملی ایران یک موزه باستانشناسی برای کشور است.
او سپس با تاکید بر اینکه ظرفیت ایجاد موزه جدید در حوزه باستانشناسی برای تهران وجود دارد، افزود: تا امروز با استانهای مختلف و موزههایشان دیدار داشتهایم و قصد داریم در آینده نزدیک با موزههای جهان هم ملاقات کنیم.
«نوکنده» در ادامه از برپایی نمایشگاهی از آثار موزه ملی ایران در موزه ملی دهلی نو خبر داد.
به گزارش ایسنا، در افتتاح نمایشگاه «تهران، کُهن شهر من»، از بلیت الکترونیک موزه ملی ایران رونمایی شد.
همچنین دو نرمافزار «نخستین شبکه اجتماعی جهانگردی ایران» شامل اپلیکشن همه موزههای تهران است و «تور مجازی» توسط محمدحسن طالبیان تست شدند و طالبیان دربارهی نرمافزار تور مجازی تاکید کرد: اطلاعات متنها و عکسها در این نرمافزار باید بهروز شوند، همچنین تصاویر قرار گرفته در این تور باید وضوح بیشتری داشته باشند.
این نمایشگاه که آثار شاخص به دست آمده در کاوشهای باستانشناسی در سطح استان تهران را شامل میشود از امروز 24 اسفند تا 25 فروردین در تالار پیش از تاریخ موزه ملی ایران در معرض نمایش هستند. در این 114 قلم، زن هفت هزار ساله نیز قرار دارد.
انتهای پیام
نظرات