• چهارشنبه / ۱۱ آذر ۱۳۹۴ / ۱۰:۳۵
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 94091106804

آماری که هشداردهنده است

آماری که هشداردهنده است

علی‌اصغر شیرزادی با هشداردهنده دانستن آمار انتشار کتاب در ایران می‌گوید: نیاز به دانستن در مردم ایران اگر نگوییم از بین رفته، خیلی کاهش پیدا کرده است.

علی‌اصغر شیرزادی با هشداردهنده دانستن آمار انتشار کتاب در ایران می‌گوید: نیاز به دانستن در مردم ایران اگر نگوییم از بین رفته، خیلی کاهش پیدا کرده است.

این داستان‌نویس در گفت‌وگو با خبرنگار ادبیات و نشر ایسنا، درباره تاثیر رسانه بر کتاب گفت: رسانه‌ها درباره کتاب به ویژه درباره ادبیات داستانی و شعر می‌توانند نقد و یادداشت بنویسند و کتاب‌ها را از این طریق معرفی کنند. رسانه‌ها در رونق بازار نشر نقش مهم و تعیین‌کننده‌ای دارند. نکته‌ای در این بین وجود دارد که مسئول صفحه یا سرویس فرهنگی و هنری برخی از نشریات کسانی که هستند خوشبختانه جوانان اهل قلم محسوب می‌شوند و درواقع روزنامه‌نگار مولف به حساب می‌آیند.

او با بیان این‌که حضور این افراد اهل فن در رسانه بسیار موثر است، ادامه داد: حتی می‌بینیم از آنان شعر و داستان‌ منتشر شده است. می‌توان گفت اغلب کارشان در زمینه معرفی کتاب، نوشتن نثر، ترجمه شعر یا رمان و مجموعه داستان با ورزیدگی انجام می‌شود و روز به روز هم بیشتر به این عرصه توجه می‌کنند.

شیرزادی یکی از وظایف رسانه‌ها را پرورش جوانان اهل قلم دانست و بیان کرد: چون من در جریان نزدیک به 90 درصد کتاب‌هایی که در گرایش خودم منتشر می‌شود همچون رمان و مجموعه داستان هستم در دو تا سه سال اخیر شمار تعداد کتاب‌های نویسندگان جوان بسیار امیدبخش است. این به این معنی نیست که همه آثار از خط متوسط بالاترند اما در بین این آثار نمونه‌های درخشان نیز به چشم می‌خورد. همین که امکانی برای نشر این آثار فراهم شده است خوشحال‌کننده است، البته نیاز است رسانه‌ها به این موج جوان توجه کنند.

این نویسنده و روزنامه‌نگار در ادامه افزود: چقدر خوب است افرادی که در بخش ادبی رسانه‌ها کار می‌کنند به طور منظم بخش مشخصی را برای نقد و بازتاب آثار جوانان داشته باشند. این موضوع را از جنبه‌های جامعه‌شناسی، روانشناسی، مردم‌شناسی و اقتصادی می‌توان بررسی کرد.

شیرزادی توجه کم رسانه‌ها به کتاب را یکی از عوامل بی‌توجهی به کتاب دانست و اظهار کرد: البته با توجه به جمعیت 80 میلیونی و جمعیت چندین میلیونی تحصیل‌کرده تیراژ 500 جلد کم است. در دهه 40 یا 50 چاپ اول یک کتاب 5000 نسخه بود، اما رسانه‌ها می‌توانند با حضور در این عرصه اوضاع را تغییر بدهند. به هر تقدیر نمی‌توان گفت که تنها رسانه‌ها در بی‌توجهی به کتاب نقش دارند و باید جنبه‌های دیگر هم مورد برررسی قرار بگیرد. البته قطعا تنها این علاقه کم مردم به رسانه‌ها محدود نمی‌شود.

او درباره دلایل کم‌توجهی به کتاب گفت: با توجه به شناختی که نسبت به مردم کشورم دارم این تصور به ذهنم می‌آید که نیاز به دانستن در مردم ایران اگر نگوییم از بین رفته خیلی کاهش پیدا کرده است و شاید به همین دلیل است که به سمت کتاب نمی‌روند. این کاهش تیراژ هشداردهنده است. صرفا با برگزاری هفته کتاب یا نمایشگاه کتاب نمی‌شود این معضل را حل کرد. اهل کتاب باید با رسانه‌ها دست به دست هم دهند.

این نویسنده همچنین بیان کرد: نباید در این حد محدود بمانیم. باید کار وسیع توسط رسانه‌ها و اهل رسانه صورت بگیرد.

شیرزادی سپس در واکنس به این‌که امروزه دیگر شاهد تیتر یک شدن یا در صدر اخبار قرار گرفتن اهل ادبیات نیستیم بیان کرد: مجموعا کم اهمیت دادن به کتاب و اهالی ادبیات به صفحه یک روزنامه‌ها محدود نمی‌شود. در خیلی از زمینه‌ها به فرهنگ کم‌توجهی می‌شود. به نظرم در یک پژوهش میدانی دلسوزانه، اهل فن می‌توانند به این نتیجه برسد که درصد بالایی از مردم در دایره روزمرگی و منافع شخصی‌شان گیر کرده‌اند و رسانه‌ها هم از این قاعده مستثنی نیستند. البته نمی‌خواهم بگویم که فکر کردن را تعطیل کرده‌اند اما افق دید محدود شده است.

او ادامه داد: به نظر می‌رسد که نیاز به دانستن کاهش پیدا کرده است و سایه کم‌اعتنایی مردم بر روزنامه‌ها هم خواهد افتاد. حرف دیگر این است که طبق آمار رسمی مجموع شمارگان نشریات اعم از روزنامه، هفته‌نامه و ماهنامه در مرز یک میلیون است در حالی که در گذشته با جمعیت 30 تا 35 میلیونی تیراژ برخی از روزنامه‌های بزرگ ما در شرایط معمول 200 هزار نسخه بود. باید در نظر داشت که به روزنامه هم کم توجه می‌شود.

این نویسنده همچنین گفت: رسانه‌ها باید بخش تخصصی فرهنگ، ادب و هنر داشته باشند. امروزه هم نه همه روزنامه‌ها اما درصدی از وزنامه‌های معتبر به این مقوله می‌پردازند. در مورد جایی که کلا پرداخته نمی‌شود، باید گفت افراد مجموعه اعم از مدیر و خبرنگار و ... اهلیت کار مطبوعاتی را ندارند.

او افزود: در گذشته با استعداد و علاقه کار روزنامه‌نگاری می‌کردند اما متاسفانه الان این طور نیست. در خیلی از امور این طور است. اگر نگوییم به صورت کامل فاقد شایستگی‌اند، باید بگوییم شایستگی لازم را ندارند. در بهترین حالت مسئولان رسانه می‌توانند افراد دلسوز و محترمی باشند اما این کافی نیست. در عرصه‌ای هستند که باید شایستگی داشته باشند اما متاسفانه ندارند. این امر کاملا واضح و روشن است و بازخوردش را در خیلی از امور مثل همین کم‌توجهی برخی رسانه‌ها به امر کتاب و فرهنگ می‌بینیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۹-۱۱ ۱۶:۱۰

چه اماري هشداردهنده است اينکه معتاد زياد شده يا کسايي که به نون شب محتاج هستن يا وضعيت ميدان شوش هشدار دهنده ميدونم پخش نميکنيد

avatar
۱۳۹۴-۰۹-۱۱ ۲۳:۵۳

چرا بدانيم هر چه درک بيشتر شود درد بيشتر ميشود