دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: امروز رکود به سر سفرههای مردم رسیده است.
فیروز ابراهیمی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- منطقه خراسان، با تاکید بر اینکه در حال حاضر رکود به کف جامعه رسیده است، اظهار کرد: آثار رکود را میتوان در تمام بخشهای جامعه حتی در واحدهای صنفی جزئی نیز مشاهده کرد که انتظار میرود دولت برای عبور از این بحران سیاستهای انبساطی مدیریت شدهای را اعمال کند.
وی با بیان اینکه شرایط اقتصادی فعلی کشور شرایط سخت و بحرانی است، ادامه داد: درحقیقت برنامه 6 ماههای که دولت به منظور خروج از رکود اعلام کرده است یک مسکن مقطعی است؛ زیرا شرایط اقتصادی کشور معمولی نیست، اما در حال حاضر با توجه به امکانات ناچیز دولت این بسته اقتصادی که ایرادات زیادی نیز به آن وارد میشود قابل قبول است این در حالی است که عبور از این بحران با وجود راهکارهای فراوان مستلزم بسیج تمام امکانات فکری، مدیریتی و اقتصادی کشور در بخش دولتی و خصوصی و نیازمند اراده ملی است.
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، با اشاره به اینکه دولت به منظور رفع این معضل اقتصادی با راهکارهای کوتاهمدت و بلندمدت روبهرو است، خاطرنشان کرد: در بسته اقتصادی دولت کمی به موضوع تحریک تقاضا پرداخته شده است که البته میتوان انتظار بیشتری در این زمینه از دولت داشت، همچنین واقعیتهای موجود نیز برای تحریک تقاضا بیشتر از آن چیزی است که دولت ارائه داده است.
ابراهیمی در خصوص شرایط دشواری که اداره مالیات و دستگاه مالیاتستانی کشور برای واحدهای اقتصادی به وجود آورده است، تصریح کرد: اگر دولت در صدد نجات تولید کشور است یکی از اقداماتی که باید در کوتاهمدت به منظور کمک به تولید و اقتصاد کشور انجام دهد تغییر روش دستگاه مالیاتستان نسبت به حوزه تولید است؛ زیرا در حال حاضر مالیات در حوزههای اقتصادی به خصوص حوزه تولید بسیار غیرمنصفانه بوده و متناسب با شرایط اقتصادی کشور در رکود نیست، بنابراین یکی از حوزههایی که انتظار میرود در کوتاهمدت برای اصلاح آن تمهیداتی اندیشیده شود نظام مالیاتی کشور است تا این نظام با حوزه تولید به عنوان اولویت اول توجه کند.
وی در ادامه با تاکید بر نقش کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی بر شرایط اقتصادی کشور، افزود: در حال حاضر نرخ سود تسهیلات بانکی حداقل 24 درصد است که گاها به 30 درصد نیز میسد که هیچ تولیدکنندهای توان پرداخت 30 درصد نرخ تسهیلات را ندارد، گام دومی که دولت باید در راستای بهبود وضعیت اقتصادی کشور بردارد اصلاح این نرخ است.
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، نظام توزیع کشور را دچار مشکلات جدی و نیازمند اصلاح دانست و عنوان کرد: در حال حاضر بسیاری از واحدهای تولیدی نمیتوانند مالیات را از مشتری دریافت کنند؛ زیرا معمولا فروشها بلندمدت است، اما این در حالی است که باید مالیات بر ارزش افزوده را به صورت فصلی از منابع خود پرداخت کنند؛ کالا برای رسیدن به دست مصرفکننده گاها از چند کانال عبور میکند و به دست وی میرسد یعنی در حقیقت به کالایی که مصرفکننده میخرد چندین مرتبه مالیات بر ارزش افزوده تعلق گرفته است و تقریبا حدود 50 درصد بیش از بهای اصلی آن کالا را میپردازد.
ابراهیمی یادآور شد: تجربه عملکرد دو ساله دولت نشان میدهد در شرایطی که اقتصاد با رکود تورمی مواجه است سیاستهای انقباضی جوابگو نیست و اگر اقتصاددانان ناچار به انتخاب یک گزینه باشند ترجیحا نسبت به کاهش تورم از بین بردن رکود را انتخاب میکنند؛ دولت در کاهش شتاب تورم موفق بوده، اما کاهش تورم با شیب تند منجر به رکود شدید در کشور شده است که از تورم نگرانکنندهتر است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تعدیل واحدهای اقتصادی به وفور به چشم میخورد، اظهار کرد: اگر از کارگرانی که از یک بنگاه اقتصادی اخراج شدهاند بپرسیم که بین کاهش رکود و تورم کدام از اهمیت بیشتری برخوردار است، قطعا پاسخ میدهند که ترجیح میدادند تورم 25 درصدی را تحمل کنند،اما شغل خود را از دست ندهند. بنابراین سیاستهای دولت برای کنترل رکود مانند مهار تورم موفق نبوده است و در نتیجه امروز کشور با یک رکود عمیق دست و پنجه نرم میکند.
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، با بیان اینکه پس از توافق رفع برخی از تحریمها زمانبر است و همه تحریمها در مدت زمان کوتاهی برداشته نمیشود، ادامه داد: به همین دلیل است که تا پایان سال جاری نمیتوان انتظار تغییرات چشمگیری در حوزه اقتصاد داشت.
ابراهیمی عنوان کرد: در دوران پساتحریم دولت نیازمند برنامه مدونی در برخورد با شرایط جدید است؛ به طور مثال میتواند از موقعیت به وجود آمده برای واردات ماشینآلات و مواد اولیه مرغوب از کشورهایی با تکنولوژی پیشرفته استفاده کند.
وی با تاکید بر اینکه دولت باید از این موقعیت به منظور بهبود و ارتقاء شرایط اقتصادی کشور بهره ببرد، تصریح کرد: در این شرایط نباید پولهای بلوکه شده کشور فقط صرف واردات شود، بلکه باید در جهت نوسازی ناوگان حمل و نقل، تجهیز کارخانهجات با ماشینآلات و تکمیل زیرساختهای اقتصادی استفاده شود.
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، با اشاره به اینکه اقتصاددانان معتقدند تنها 20 درصد از مشکلات اقتصادی کشور ناشی از آثار تحریمها است، افزود: 80 درصد این مشکلات ریشه در سوء مدیریتهای اقتصادی دارد.
انتهای پیام
نظرات