• دوشنبه / ۶ اسفند ۱۴۰۳ / ۱۹:۰۹
  • دسته‌بندی: دانش‌بنیان‌ها
  • کد خبر: 1403120604333
  • خبرنگار : 30057

کاهش ۴۵ درصدی تربیت نیرو در بخش علوم زمین/همه ما مقصریم

کاهش ۴۵ درصدی تربیت نیرو در بخش علوم زمین/همه ما مقصریم

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی از کاهش ۴۵ درصدی تربیت و خروجی نیروی انسانی از دانشگاه‌های کشور خبر داد و از آن به عنوان خطر جدی یاد کرد و گفت: در این زمینه همه ما مقصریم.

به گزارش ایسنا، داریوش اسماعیلی در سومین کنفرانس اکتشافات معدنی، سرمایه‌گذاری، فناوری و نیروی انسانی به چالش‌ها و ریسک‌های بخش‌های مرتبط با شناسایی و اکتشافات معدنی و پیجویی اشاره کرد و شناسایی و پیجویی معادن را از وظایف حاکمیتی دانست که دولت بدون منفعت اقتصادی باید در آن انجام وظیفه کند.

اسماعیلی، نیروی انسانی متخصص را از چالش‌های این حوزه عنوان کرد و یادآور شد: این موضوع در ابتدا به دانشگاه‌ها مربوط می‌شود و دانشگاه‌ها به دو دلیل نیروهای خود را تربیت می‌کنند؛ یا برای بخش خصوصی که در حوزه سرمایه گذاری وارد می‌شود و دیگر برای بخش‌های دولتی است اما آنچه در عمل اتفاق افتاده، تعطیلی بخش خصوصی است و شرکت‌های مهندسی مشاور به دلیل عدم واسپاری پروژه‌های دولتی تعطیل شدند.

رئیس سازمان زمین شناسی اضافه کرد: از این رو شاهدیم که تعداد کل شرکت‌های دارای گرید یک، ۸ شرکت و تعداد شرکت‌های گرید ۲ حدود ۳۰ شرکت می‌شود.

اسماعیلی خاطر نشان کرد: هرچه جلوتر می‌رویم، به جای تقویت شرکت‌های بخش خصوصی و ایجاد شرکت‌های دارای گرید در این حوزه، از تعداد شرکت‌های دارای گرید فعال کاسته می‌شود و رسیدیم به جایی که اکنون هستیم.

وی بازنشستگی نیروهای متخصص در بخش‌های دولتی را از دیگر چالش‌های نیروی انسانی این حوزه نام برد و گفت: نیروهای متخصص سازمان زمین شناسی یکی پس از دیگری بازنشسته می‌شوند، در حالی که در این حوزه با عدم برنامه ریزی برای مدیریت دانشی مواجهیم.

رئیس سازمان زمین شناسی با تاکید بر اینکه نیاز داریم تا به دانشگاه‌ها بازگردیم و بازنگری صورت گیرد، گفت: آمارها حکایت از کاهش جذب دانشجو در رشته‌های مرتبط با حوزه‌های علوم زمین از سال ۹۰ تا ۹۹ دارد، نگرانی این حوزه آن است که هر کسی در هر شهر کوچک و روستایی یک مرکز آموزشی به نام دانشگاه خصوصی راه‌اندازی کرده است، بدون آنکه تجربه و علم کافی به دانشجویان تزریق شود.

اسماعیلی ادامه داد: دانشگاه تهران به عنوان دانشگاه مادر در سال ۹۹ تعداد ۲۰ دانشجو جذب کرد، در حالی است که تا قبل از آن حداقل ۳۰ دانشجو جذب می‌کرد و این آمار برای سال ۱۴۰۳ به شدت کاهش یافته است.

وی از کاهش ۴۵ درصدی تربیت و خروجی نیروی انسانی از دانشگاه‌های کشور خبر داد و از آن به عنوان خطر جدی یاد کرد و یادآور شد: اگر ما امروز از ناترازی‌ها صحبت می‌کنیم و این موضوع به شدت بخش خصوصی را رنج می‌دهد، نشان از عدم پیش بینی برنامه‌های۲، ۴ و ۱۰ ساله در سال گذشته بوده است و اگر برای آن چاره اندیشی نکنیم، در چند سال آینده مجبور می‌شویم نیروهای انسانی متخصص مورد نیاز در این حوزه را از خارج وارد کنیم.

رئیس سازمان زمین شناسی با تاکید بر اینکه در این زمینه همه ما مقصر هستیم، گفت: همچنین شاهدیم که در کتاب های دبیرستان یک مبحث درباره حوزه‌های مرتبط با علوم زمین درج نشده و اگر قرار است دانشجویان را از میان رشته‌های ریاضی جذب کنیم، این دانشجویان هیچ اطلاعی از این حوزه نداردچند و با مباحث آن آشنا نیستند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود  با ارائه گزارش آماری از  مقایسه ریسک و هزینه‌ها در بخش‌های مختلف اکتشاف معادن، اظهار کرد: اگر این فرایند را در ۷ بخش تقسیم بندی کنیم، ریسک و هزینه‌های بخش‌های مختلف به این شرح است،:

* ریسک بخش شناسایی و انتخاب بیش از ۵۰ درصد و میزان هزینه آن حدود ۳ درصد برآورد می‌شود.

* میزان ریسک بخش اکتشاف ژئوفیزیک هوایی که نتیجه آن تعیین و تشخیص محدوده‌ای بی‌هنجاری و آنومالی زیر سطح زمین ۱۶.۷ درصد و میزان هزینه مورد نیاز ۱۲ درصد.

* ریسک در بخش پی‌جویی یا عملیات زمینی که منجر به معرفی محدوده‌های امید می‌شود، ۱.۷ و میزان هزینه آن بیش از ۲۹ درصد.

* ریسک بخش حفاری اکتشافی که نتیجه آن کشف ذخایر و اخذ پروانه‌های کشف می‌شود، حدود ۲۰ درصد و ۳۷ درصد هزینه‌ها را شامل می‌شود.

* ریسک بخش حفاری عمومی که در نهایت منجر به معرفی کانسار می‌شود ۵ درصد و میزان هزینه مورد نظر ۹ درصد

* ریسک بخش حفاری‌های تفصیلی و معرفی ذخیره‌های احتمالی ۳.۳ و میزان هزینه‌ها ۳ درصد.

* ریسک بخش حفاری‌های نهایی و مدل‌سازی ذخیره و اخذ گواهی ورود به بخش معدن ۲ درصد و ۷ درصد هزینه‌ها را به خود اختصاص داده است.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha