• یکشنبه / ۱۹ مهر ۱۳۹۴ / ۰۳:۵۲
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 94071911958

چرا مجسمه‌ای از حافظ نداریم؟

چرا مجسمه‌ای از حافظ نداریم؟

غزل‌های حافظ سال‌هاست ورد زبان عوام و خواص است؛ اما این شاعر با وجود محبوبیتی که دارد، هنوز صاحب مجسمه‌ای در ایران نیست.

غزل‌های حافظ سال‌هاست ورد زبان عوام و خواص است؛ اما این شاعر با وجود محبوبیتی که دارد، هنوز صاحب مجسمه‌ای در ایران نیست.

به گزارش خبرنگار سرویس هنرهای تجسمی ایسنا، 20 مهرماه سالروز بزرگداشت حافظ شیرازی، شاعر و غزل‌سرای نامی ایران است. در تهران و سایر شهرهای ایران از چهره‌ی مفاخر و مشاهیر این سرزمین، مجسمه‌هایی توسط استادان مجسمه‌سازی کشور طراحی و ساخته شده است که برخی از آن‌ها به‌عنوان چهره‌ی اصلی این مشاهیر شناخته می‌شوند و نمادی از شهری که در آن واقع شده‌اند به‌شمار می‌روند. با این حال هنوز مجسمه‌ای از حافظ نداریم که بتوان از آن به‌عنوان چهره‌ی این شاعر یاد کرد.

نه‌تنها در تهران، بلکه در شیراز هم که به‌عنوان شهر حافظ شناخته می‌شود و هر سال پذیرای علاقه‌مندان به این غزل‌سرا در حافظیه است، هنوز مجسمه‌ای از او وجود ندارد.

برخی کارشناسان این شرایط را به حساسیت‌های موجود نسبت به این شاعر مربوط می‌دانند و معتقدند، توجه و علاقه‌ای که عوام و خواص به حافظ دارند باعث شده هیچ هنرمند و طراحی به یک چهره‌ی قطعی از این شاعر بزرگ نرسد.

در این‌باره سیدمجتبی موسوی - مشاور هنری سازمان زیباسازی شهرداری تهران - در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: بحث حافظ نسبت به سایر مشاهیر پیچیده است. چندبار بحث طراحی چهره حافظ مطرح شده است، اما تا کنون هنرمندان به یک نتیجه قطعی در این زمینه نرسیده‌اند. حتی وقتی انجمن مفاخر سفارش طراحی چهره مفاخر و مشاهیر را می‌داد، طرحی که از چهره حافظ توسط استاد ابوالحسن صدیقی طراحی شده بود، مورد تأیید قرار نگرفلت و در حد طراحی باقی ماند.

او ادامه داد: بعد از آن هم چندبار سازمان زیباسازی شهرداری تهران تصمیم گرفت، مجسمه‌ای از این شاعر پرآوازه کشور بسازد، اما با برگزاری هر جلسه و بحث و گفت‌وگوهایی که پیش می‌آمد، به این نتیجه می‌رسیدیم که در این زمینه باید بیشتر تأمل کرد. چون حساسیت‌هایی که در رابطه با حافظ در میان مردم وجود دارد، بالاست.

موسوی به پیچیدگی‌های شخصیت حافظ نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به این‌که از فردوسی و شاهنامه‌ی او به یک شناخت نسبی رسیده‌ایم، چهره‌ای از او ساخته شده که همه آن را پذیرفته‌اند. مجسمه‌هایی که از سعدی و ابن‌ سینا ساخته شده‌اند نیز براساس جمجمه‌ی آن‌ها یا شرحی که در تذکره‌ها وجود داشته، بوده و مورد قبول همه واقع شده است؛ اما با توجه به ابعاد و پیچیدگی‌های شخصیت حافظ، رسیدن به یک طرح کلی و مورد قبول درباره‌ی او دشوار است.

مشاور هنری سازمان زیباسازی شهرداری تهران همچنین بیان کرد: توجهی که از طرف خواص و عوام نسبت به این شاعر وجود دارد، بالاتر از شاعران دیگر است و این احساسات چندگانه باعث می‌شود هر چهره‌ای را نتوان به‌عنوان چهره‌ی حافظ پذیرفت.

موسوی اضافه کرد: با این حال، در پلکان مشاهیر پارک ملت، پرتره‌ای از این شاعر کار شده که با پرتره‌های رئالیستی دیگر متفاوت است. یک نیم‌تنه نیز ابتدای خیابان حافظ در کریمخان کار شده که هنرمندش مدعی است، چهره‌ی حافظ را خلق کرده است. با این حال، هیچ‌کدام از این‌ها به‌عنوان چهره‌ی قطعی حافظ مورد قبول واقع نشده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۱۷:۱۹

مگر مجسمه هاي فردوسي اجازه ميده براي همچين شاعران بزرگي مجسمه داشته باشيم؟

avatar
۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۲۰:۳۸

فردوسي بنده خدا يک مجسمه دارد آنهم وسط ميداني به نام خودش است. در ثاني فردوسي را دست کم نگيريد حتي سعدي شيرين سخن در مقابلش لنگ انداخته بدين مضمون: چه خوش گفت فردوسي پاکزاد که رحمت بر آن تربت پاک باد بزرگان ادب فارسي همه عزيزند قابل احترام. اگر کوتاهي شده بايد مسئولين شهري اقدام مناسب انجام دهند. مثلاً در هر خياباني که به نام يک شاعر است مجسمه اش را نصب کنند. در حد امکان.