• یکشنبه / ۱۵ شهریور ۱۳۹۴ / ۱۳:۰۵
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 94061509492
  • منبع : مطبوعات

رجبی‌دوانی تبیین کرد

تاثیر مناظره‌های امام رضا(ع) در گسترش فرهنگ تشیع

تاثیر مناظره‌های امام رضا(ع) در گسترش فرهنگ تشیع

یک عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین(ع) با اشاره به این‌که «فسلفه جهان مدیون امام رضا(ع)است» گفت: مناظرات امام رضا(ع)باعث شد فقه وسعت پیدا کند و بحث‌های فلسفی و عقل‌گرایانه توسط امام رضا(ع) در ایران پایه‌ریزی شود.

یک عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین(ع) با اشاره به این‌که «فسلفه جهان مدیون امام رضا(ع)است» گفت: مناظرات امام رضا(ع)باعث شد فقه وسعت پیدا کند و بحث‌های فلسفی و عقل‌گرایانه توسط امام رضا(ع) در ایران پایه‌ریزی شود.

به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، محمدحسین رجبی‌دوانی با اشاره به این‌که «فرصت‌های پیش روی امام رضا(ع)، منحصر به فرد بود» اظهار کرد: ائمه قبل امام رضا(ع) سخت تحت فشار قرار داشتند و آن حضرت اگر چه به اجبار و اکراه به مرو آورده شد و مامون زیرکانه در پس این ماجرا اهداف خیلی مهم را دنبال می‌کرد اما امام رضا(ع) این تهدید را تبدیل به فرصت‌ها کردند و از آنها بهره بردند فرصت‌هایی که برای هیچ یکی از امامان ما پیش نیامد.

وی با اشاره به قرائت حدیث سلسلة‌الذهب توسط امام رضا(ع) در نیشابور گفت: نیشابور آن زمان مرکز بزرگ علمی بود حدود 24 هزار نفر محدث آن روز در این شهر اجتماع کردند تا سخنان امام را بنگارند. استقبال از حضرت ساعت‌ها به طول انجامید. علما و محدثان بسیاری بودند که از حضرت سوال کردند و امام آن حدیث عظیم سلسلة الذهب را بیان کردند. جالب است محدثان اهل تسنن حدیث سلسلة الذهب را از امام نقل کرده‌اند. در تاریخ آمده است به خاطر هوای گرم، حضرت، نقابی بر چهره داشتند و این حدیث را بیان کردند. وقتی مردم حدیث را از امام شنیدند به امام گفتند ما که زمان پیامبر(ص) نبودیم و ایشان را ندیدیم اما شما نواده پیامبر(ص) و وارث او هستید لذا از امام خواستند نقاب را از چهره ایشان کنار بزنند که وقتی امام رضا(ع) نقاب را کنار زدند عده‌ای با دیدن سیمای امام غش کردند، عده‌ای گریه و گروهی آه و ناله می‌کردند. عده‌ای به عنوان تبرک به لباس امام دست می‌کشیدند خلاصه شرایط عجیب و خاصی پیش آمد.

فرصت‌های منحصر به فرد برای امام رضا(ع)

رجبی دوانی افزود: مهم‌ترین مساله‌ای که امام رضا(ع) در این زمان مطرح کردند تبیین جایگاه امامت و معرفی امام بود ایشان در قالب مناظره‌هایی که مامون برپا کرده بود، ولایت و امامت را به زیبایی تبیین کردند که اوج این ماجرا در حدیث سلسلة الذهب مشاهده می‌شود که حضرت پس از بیان این حدیث و در حالی که نویسندگان قلم‌های خود را کنار گذاشته بودند ناگهان سر مبارک خویش را از کجاوه بیرون آوردند و فرمودند: «بشرطها و شروطها و انا من شروطها»، یعنی صرف اینکه موحد باشید و به توحید الهی اعتقاد داشته باشید کافی نیست و باید به ولایت ما نیز اعتقاد داشته باشید.

تاثیر مناظره‌های امام رضا(ع) در گسترش فرهنگ تشیع و مبانی اسلام ناب

رجبی دوانی به تاثیر مناظره‌های امام رضا(ع) در گسترش فرهنگ تشیع و مبانی اسلام ناب، اشاره کرد و گفت: در دوران امام رضا(ع) این مناظره‌ها از سوی آن حضرت اتخاذ شد. چون تا آن زمان حضرت در فقه شهرت داشتند تصور مامون این بود که اگر حضرت را با متکلمان و بزرگان فرقه‌ها و ادیان گوناگون مواجه کند و آنها مسائل مختلفی را مطرح کنند و امام نتواند پاسخگو باشد، از این طریق می‌تواند جایگاه ایشان را نزد مردم پایین بیاورد اما امام رضا(ع) نه تنها تبحرشان را در همه علوم نشان دادند بلکه با هر کسی به زبانی که داشت حرف زدند امام فقط به زبان عربی سخن نگفتند بلکه به زبان اصلی هر کسی و با تسلطی که به کتاب‌هایشان داشتند، سخن گفتند و آنجا بود که عملا قدرت اسلام به رخ دیگر ادیان کشیده شد.

پایه‌ریزی بحث‌های فلسفی و عقل گرایانه توسط امام(ع) در ایران

این استاد تاریخ اسلام دانشگاه امام حسین(ع) با اشاره به این‌که «فسلفه جهان مدیون امام رضا(ع)است» تصریح کرد: مناظرات باعث شد فقه وسعت پیدا کند و بحث‌های فلسفی و عقل گرایانه توسط امام رضا(ع) در ایران پایه‌ریزی شود. این کار امام رضا (ع)، بود و حتی دانشمندان و فیلسوفان اهل سنت از حضرت درس گرفتند و تا ظهور صفویه، دوستداران فلسفه در جاهای مختلف کشور بودند حتی از جاهای دیگر دنیا می‌آمدند ایران که از فلسفه بهره ببرند این اتفاق به برکت وجود حضرت رضا(ع) بود.

وی افزود: از دیگر برکات هجرت امام هشتم(ع) به ایران، این بود که حب اهل بیت با آمدن امام رضا(ع) به ایران در این سرزمین نهادینه شد. ما با موج حضور سادات علوی در پی هجرت امام رضا (ع)به این سرزمین، مواجه شدیم. در هیچ کشوراسلامی به اندازه ایران امامزاده وجود ندارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha