• شنبه / ۱۳ تیر ۱۳۹۴ / ۱۷:۰۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 94041307492
  • خبرنگار : 71191

تجربه‌ای که برای هجدهمین‌بار تکرار شد

تجربه‌ای که برای هجدهمین‌بار تکرار شد

ساعت 10 و پانزده دقیقه،‌ گل نخست و ساعت یازده به وقت محلی آلمان در شهر بُن، گل دوم ایران به ثمر نشست. این بار نوبت ایران بود تا دو پرونده‌ی خود را برای جهانی شدن رو کند و بالاخره «محوطه‌ی باستانی شوش» و «منظر فرهنگی میمند» را روی میز گذاشت تا ایران دست‌کم از سهمیه‌ی فرهنگی خود استفاده و شانس سهمیه‌ی گذشته خود برای میراث طبیعی یعنی «منظر فرهنگی میمند» را دوباره بیازماید.

ساعت 10 و پانزده دقیقه،‌ گل نخست و ساعت یازده به وقت محلی آلمان در شهر بُن، گل دوم ایران به ثمر نشست. این بار نوبت ایران بود تا دو پرونده‌ی خود را برای جهانی شدن رو کند و بالاخره «محوطه‌ی باستانی شوش» و «منظر فرهنگی میمند» را روی میز گذاشت تا ایران دست‌کم از سهمیه‌ی فرهنگی خود استفاده و شانس سهمیه‌ی گذشته خود برای میراث طبیعی یعنی «منظر فرهنگی میمند» را دوباره بیازماید.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، در سی و نهمین اجلاس یونسکو، احمد جلالی (نماینده ایران در یونسکو)، محمد حسن طالبیان (معاون میراث فرهنگی کشور)، علی‌رضا رزم‌حسینی (استاندار کرمان)، مهناز اشرفی (مدیر میمند) و فیروزه سالاری (معاون دفتر ثبت جهانی) در این اجلاس حضور داشتند و لحظات جهانی شدن این دو محوطه‌ی تاریخی را نظاره‌گر بودند.

اما محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری که در این اجلاس حضور دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، روند این دو اتفاق را توضیح داد.

او درباره‌ی ثبت محوطه‌ی باستانی «شوش» اظهار کرد: پس از ارائه‌ی گزارش ایکوموس و با سخنرانی سفرای کشورهای مختلف از جمله لبنان، قطر، جمهوری کره، ترکیه، سنگال، فیلیپین، هند، چین، آلمان، پرتغال، قطر، مالزی، کرواسی، فنلاند، قزاقستان، صربستان، الجزایر، ژاپن، ویتنام، پرو، کلمبیا با تبریک به ایران به دلیل معرفی چنین سایت ارزشمندی به جهان بر ارزش‌های برجسته جهانی شوش تاکید کردند‌ و حفظ و نگهداری از این سایت را افتخاری برای ایران و جهان برشمردند.

طالبیان ادامه داد: اتصال شوش باستانی که دارای لایه‌های مختلف تمدنی است با دیگر مراکز تمدنی جهانی در این دوره از تاریخ مسلما همکاری‌ها و حمایت‌های جهانی را به دنبال خواهد داشت. حفظ ارزش‌های تاریخی، فرهنگی، شروع پژوهش‌ها در کل منطقه و معرفی شایسته به مخاطبان مختلف همچنین کنترل و هدایت توسعه شوش از جمله مواردی بود که در برنامه مدیریتی دراز مدت شوش آمده است.

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ادامه داد: تلاش بی‌وقفه دو ساله برای ساماندهی دوباره شوش مورد تقدیر ویژه قرار گرفت و بار دیگر، همکاری نزدیک ایران با ایکوموس جهانی و مرکز میراث جهانی و ارائه گزارشات فنی و تخصصی و ارائه‌ی پرونده‌ای جامع، به عنوان الگوی همکاری خوب در دنیا مورد تاکید اعضا کمیته میراث جهانی قرار گرفت .

«میمند» الگوی همکاری جهانی با دیگر کشورها

او همچنین درباره‌ی روند ثبت «منظر فرهنگی میمند» اظهار کرد: پس از ارائه‌ گزارش مفصل ایکوموس و با سخنرانی سفرای کشورهای مختلف از جمله سنگال، فیلیپین، جمهوری کره، هند، چین، آلمان، پرتغال، قطر، مالزی، کرواسی، فنلاند، قزاقستان، ترکیه، صربستان، الجزایر، پرو و کلمبیا همه بر همکاری نزدیک ایران با کارشناسان ایکوموس جهانی و مرکز میراث جهانی و ارائه کار بسیار حرفه‌ای در زمینه اثبات ارزش‌های میراث جهانی مدیریت و حفاظت اثر و موضوعات مربوط به آینده نظام اجتماعی، فرهنگی، طبیعی و اقتصادی که با ارائه‌ی گزارشات علمی و فنی ایران به کمیته ارائه شد به عنوان الگوی همکاری جهانی برای سایر کشورها تاکید و از ایران به خاطر ارائه چنین پرونده‌ای قدردانی کردند.

وی این نمونه همکاری برای ثبت جهانی میمند را متعلق به پیگیری‌ها در طول سه سال گذشته دانست و افزود: این روند منجر به چنین اتفاق مهم جهانی برای میمند شد. خوشبختانه تلاش‌های کارشناسان ایرانی در مجامع فرهنگی جهانی باعث سرافرازی ایران در جهان شده است.

مسئول تدوین پرونده‌ی ثبت جهانی یونسکو ادامه داد: کمیته میراث جهانی یونسکو، ایکوموس جهانی و کشورهای عضو میمند را از نقطه نظر تاریخ، تمدن، و تنوع میراث ملموس و ناملموس قابل توجه اعلام کردند. میمند به دلیل نظام خاص استقرار و حفظ زندگی سنتی و شیوه‌های کوچ و تعامل شایسته انسان و طبیعت و ویژگی‌های خاص منظر فرهنگی بیابانی و نیمه بیابانی دارای ارزش‌های جهانی است که بر مبنای گزارش‌های ایکوموس در مجمع میراث جهانی یونسکو، این پرونده ارزش‌های برجسته جهانی و ویژگی‌های مربوط به اصالت، یکپارچگی، مدیریت، حفاظت و پایش را شامل می‌شود.

او تنها دغدغه برخی از کشورهای عضو و ایکوموس جهانی را درباره‌ی آسیب‌های ناشی از توریسم دانست که با توصیه‌هایی از کشور درخواست شده تا به این موضوع توجه ویژه داشته باشد.

به اعتقاد طالبیان، پرونده میمند و روند ارزیابی آن به عنوان نمونه‌ای مثال زدنی از همکاری تنگاتنگ ایران و ایکوموس جهانی در خصوص ارزیابی پرونده‌های ثبت جهانی یاد شد و کمیته میراث جهانی خاطر اظهار کرد که روند ارزیابی در پرونده میمند می‌تواند به شکلی از الگوی جهانی در این خصوص مطرح کرد.

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اظهار کرد:‌ در این رابطه یکی از کشورهای عضو به دلیل توجه ایران به ارزش‌های سنتی خاص مانند «میمند» که در برخی کشورهای دیگر مورد بی‌توجهی قرار گرفته است، قدردانی کرد و گفت: «ایران با توجه ویژه بر پایه مفاهیم اساسی و علمی این ارزش‌ها را حفظ و آشکار کرده است که جا دارد به کشور ایران از این بابت تبریک گفت.» همچنین نماینده صربستان تاکید کرد که «این سایت به نسبت دیگر سایت‌های جهانی، سایتی ویژه و منحصر به فرد است که به تنوع مناظر فرهنگی و مفهوم یکپارچگی میراث ملموس و ناملموس خلق شده توسط جوامع بشری افزوده است.» نماینده قطر نیز اعلام کرد «بار دیگر ایران نشان داد که یکی از بزرگترین کشورهای جهان است که قادر است پرونده‌های ثبت جهانی را با بهترین کیفیت حرفه‌ای تهیه کند.».

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha