• چهارشنبه / ۳ تیر ۱۳۹۴ / ۰۰:۳۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 94040301446
  • خبرنگار : 71021

معاوضه «گردنه حیران» با ویلا!

معاوضه «گردنه حیران» با ویلا!

«مدتی است دیگر کسی برای گرفتن استعلام مراجعه نمی‌کند. زمین‌خواری رو به گسترش است و هر روز بخش‌هایی از جنگل و کوه‌های صخره‌ای بلعیده می‌شود، گردنه شبیه شهرک ویلایی شده و منظر طبیعی آن از بین رفته است. دیگر از حیرانی در «گردنه‌ حیران» خبری نیست.»

«مدتی است دیگر کسی برای گرفتن استعلام مراجعه نمی‌کند. زمین‌خواری رو به گسترش است و هر روز بخش‌هایی از جنگل و کوه‌های صخره‌ای بلعیده می‌شود، گردنه شبیه شهرک ویلایی شده و منظر طبیعی آن از بین رفته است. دیگر از حیرانی در «گردنه‌ حیران» خبری نیست.»

به گزارش خبرنگار گردشگری ایسنا، گردنه‌ی حیران آخرین منطقه حفاظتی استان گیلان است که بر اساس ضوابط و قوانین موجود برای هر گونه ساخت و ساز در آن باید از سه اداره منابع طبیعی، محیط زیست و میراث فرهنگی و گردشگری این استان استعلام دریافت شود؛ اما معاون گردشگری گیلان می‌گوید: «مدتی است استعلامی نمی‌آید، ولی ساخت و سازها انجام می‌شود!»

زمین‌خواری‌ها در گردنه حیران و مشخصا روستای هدف گردشگری حیران و بیشتر با انگیزه ویلاسازی در حال گسترش است، چند سالی می‌شود به بهانه تعریض جاده نیز کارخانه شن و ماسه شروع به بلعیدن طبیعت و صخره‌های حیران کرده است، با این همه واکنش‌ها درباره آنچه در حال وقوع است چندان صریح نبوده، حرف‌هایی که تا به حال گفته شده بیشتر شبیه دادنِ یک هشدار لفظی است تا عمل به یک اقدام جدی.

سروصدای زمین‌خواری در گردنه حیران و روستای حیران از سال 1390 بلند شد، اما تا امروز حرکت اساسی برای جلوگیری و یا کنترل آن صورت نگرفته است.

خداکرم جلالی، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری یعنی مسؤول یکی از همان سه بخشی که استعلام ساخت و سازها از حوزه‌ی استحفاظی‌اش صادر می‌شود، گفته است: ساخت ویلاها در گردنه حیران، سیر قانونی خود را طی نکرده است. اگر این ساختمان‌ها از کمیسیون ماده یک قانون حفظ اراضی و زراعی مجوز نداشته باشند، تخریب خواهند شد.

طبق اظهارات جلالی، هر گونه ساخت و ساز و تغییر کاربری در اراضی زراعی، باغی و منابع طبیعی ممنوع است، برای همین هم با وزارت کشور هماهنگی شده و وزیر دستور داده صدور هر گونه مجوز ساخت در جنگل‌ها و مراتع توسط بخشداری‌ها و شهرداری‌ها ممنوع شود.

ویلاهای ساخته شده و همچنین کارخانه شن و ماسه در حوزه استحفاظی استان گیلان است، اما وسعت تخریب‌ها و زمین‌خواری‌ها در گردنه حیران به حدی بوده که حتا امام جمعه اردبیل هم واکنش داشته و هشدار داده است.

آیت‌الله سیدحسن عاملی با ابراز نگرانی نسبت به تاراج منطقه حیران و تخریب آن گفته که برای حفاظت و حراست از این منطقه و همچنین جلوگیری از تخریب‌ها و نابودی در این منطقه به مسؤولان دو استان اردبیل و گیلان هشدار داده و اعلام کرده که دستگاه‌های قضایی و نیروی انتظامی هر دو استان باید به این موضوع وارد شوند.

ظاهرا این هشدارها تاکنون راه به جایی نبرده و زمین‌خواری در گردنه حیران بدون کنترل و با انگیزه‌هایی چون تعرض جاده و ویلاسازی ادامه دارد.

حمیدرضا آذرپور معاون گردشگری اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان به ایسنا می‌گوید: چهره اصلی گردنه حیران تخریب شده و اگر به همین منوال پیش رود، منظر طبیعی آن نیز از بین می‌رود.

وی ادامه می‌دهد: معمولا از بخشداری و یا استاندارد متقاضیان ساخت و ساز برای گرفتن استعلام به اداره میراث فرهنگی و گردشگری آستارا مراجعه می‌کردند، اما اطلاع دارم که مدتی است دیگر استعلامی از ما نمی‌گیرند و خودشان رأسا برای ساخت و ساز اقدام می‌کنند که این اشتباه است.

اگرچه او می‌گوید: در این ساخت و سازها محوطه یا بنایی تاریخی تخریب نشده است؛ اما در عین حال تأکید می‌کند که یکدستی طبیعت در این گردنه‌ی زیبا به عنوان یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری در شمال کشور از بین رفته و اگر این بی‌توجهی ادامه داشته باشد بزودی فقط ویلا در این منطقه دیده می‌شود.

تمرکز اصلی این زمین‌خواری برای ساخت ویلا در روستای هدف گردشگری حیران است، روستایی که گفته می‌شود در چند سال اخیر جمعیت اسکان موقت آن به هفت برابر رسیده است. جمعیت ثابت این روستا 300 نفر است درحالی که در فصل گرما به بیش از دو هزار نفر می‌رسد.

انتهای پیام

خاک‌برداری در گردنه حیران

خاک‌برداری در گردنه حیران

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۰۱:۱۲

ما حيرانيم که از اين 70/80 ميليون نفر جمعيت اين کشور چند نفر زمينخوار گير مياد و وجود داره که مملکت رو اينطوري خراب ميکنند و اين مسئولين اينطور چشمشونو روي هم گذاشتن و فقط هر چند وقت يکبار يک حرفی ميزنند /بدبخت آيندگان اين کشور

avatar
۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۰۱:۵۰

باسلام،از گزارش و تحليل ارائه شده بسيار سپاسگزارم، ولي به نظر ميرسه مشکل اصلي به دو قيم داشتن دو استان نسبت به اين گردنه است" اين گردنه طبق تقسيمات کشوري جزء مناطق استحفاظي استان گيلان است، ولي بنابه دلايل خاص تحت نظر اداره کل راه وشهرسازي استان اردبيل ميباشد!!!!!که درهيچ جاي دنيا همچين چيزي وجود ندارد(يک مکان بادو قيم....!!)!!!!!خوب معلومه باهمچين شرايطي يه عده سوء استفاده ميکن،از خبرگزاري ايسناخواهشمندم نسبت به دو قيم داشتن دواستان نسبت به اين گردنه پيگيري خود رو ادامه دهند،

avatar
۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۰۸:۰۸

مردم ايران باري استقرار قانون و حکومت عدل انقلاب کردن، خون دادن و نظام خودکامه را ساقط ساختند تا کسي جرات نگاه چپ به بيت المال را نداشته باشد. با حرف چيزي از پيش نمي‌بريم، ترکها ضرب المثل جالبي دارن: به خرگوش مي گن بدو به تازي مي گن بگير، شده حکايت قانون و قانون گريزان اين مملکت. هر دم از اين باغ اگر بري نرسد جاي تعجب است.

avatar
۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۰۸:۲۱

لطفا اصلاح فرماييد گردنه حيران مربوط به اردبيل بوده و بخشي که مربوط به گيلان بوده تا رودخانه اصلا گردنه نبوده با تشکر

avatar
۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۱۱:۴۶

لطفا بريد و بررسي كنيد سندي را كه براي ويلاهاي احداث شده در 10 سال اخير صادر شده بالغ بر 80 درصد از اهالي اردبيلي الاصل هستند و الباقي تبريزي و گيلاني هستند... تذكر امام جمعه اردبيل بجاست ولي بايد خدمت شما عرض شود كه منطقه حيران تا تونل متعلق به استان گيلان و شهرستان استارا است و مهمترين عامل اين زمين خواري ها دخالت استان ادربيل در حريم استان گيلان مي باشد...

avatar
۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۱۲:۲۲

يه بخشي از اين گردنه دست استان گيلانه که متاسفانه امکانات لازم رو نداره و نظارتي هم نداره اگه راهداري اردبيل و هلال احمر اردبيل نباشه تو زمستان فکر کنم اين گردنه يه 3ماهي بسته باشه.اميدواريم شهر استارا هم به اردبيل ملحق شود

avatar
۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۱۹:۰۴

عالم و دنيا همه ميدونن حيران جزء مناطق حوزه استحفاضي استان گيلان و شهرستان بندري استارا مي باشد. مشکل مردمان و اهالي محترم و عزيز اين منطقه از انجا مي باشد که چند کيلومتر از گردنه باوجود مالکيت استان گيلان و شهراستارا تحت نظارت استان اردبيل مي باشد،انتظار ميرود اين مشکل دراينده درست بشود

avatar
۱۳۹۴-۰۴-۰۴ ۱۳:۳۷

يک عده با حرص و طمع بي‌پايان دارن زمين را مي‌چاپند و با پولش فخر فروشي مي کنند. وقتي زمين اين کشور کاملن فقير شد که دارد مي شود با پول هاي جمع کرده مي روند يک کشور ديگر..