امروز نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در محل مصلی آغاز به کار می کند و دوباره سوالی همیشگی در ذهن بسیاری ایجاد می شود که آیا مصلا مکان مناسبی برای برگزاری چنین نمایشگاهی است؟ بدون شک جواب همه منفی است، اما چرا همچنان مصلی هرساله میزبان شلوغ ترین نمایشگاه بین المللی کشور می شود. داوود براتی، کارشناسی ایمنی و حریق در این باره توضیح می دهد.
این کارشناس ایمنی و حریق در گفتوگو با خبرنگار «حوادث» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره محل برگزاری نمایشگاه کتاب می گوید: در سالهای اخیر نمایشگاه کتاب در محل مصلی تهران در شرایط فیزیکی و کالبدی خاص برگزار می شود که از منظر ایمنی جان بازدیدکنندگان و حفاظت آن در برابر حریق و حوادث حائز اهمیت است. نگاهی به کدهای استانداردهای معتبر و ضوابط و مقررات ایمنی موید آن است که در فضاهای تجمعی و با تراکم بالای انسانی، باید فاکتورها و مولفههای ایمنی با حساسیت بالا مد نظر قرار گیرد و علاوه بر آن در صورتیکه بار و نرخ اشتغال نیز در فضاهای تجمعی همانند نمایشگاه کتاب بالا باشد، اهمیت و حساسیت رعایت اصول و موازین ایمنی افزایش می یابد.
براتی ادامه داد: در نمایشگاههای کتاب که در سالهای اخیر در محل مصلی تهران برگزار می شود، بنظر میرسد این مسئله مهم مغفول واقع شده است.
وی با اشاره به محورهای مهمی که باید در ساختار ساختمانی و محتویات نمایشگاهها رعایت شوند، گفت: این استانداردها عبارتند از شرایط ایمن در ساختمان شامل مقاومت عناصر سازه ای و ساختار در برابر حریق، معماری ایمن از منظر تدارک راههای خروج ایمن و تاسیسات متناسب با نوع بهره برداری از فضاها و .... همچنین پیش بینی امکانات و تمهیدات ایمنی از قبیل سیستم های اعلام و اطفای حریق متناسب با نمایشگاه نیز مورد اهمیت است که به نظر می رسد توجه چندانی به آن نشده است.
این کارشناس ایمنی و حریق با اشاره به چادرهایی که در اطراف شبستان مصلا دایر می شود، گفت: در شرایط حاکم بر مصلی که متشکل از شبستان و چادرهایی برای برگزاری نمایشگاه است فاکتورها و مولفههای ایمنی بر اساس استانداردهای معتبر و ضوابط و مقررات رعایت نشده و یا با کاستیهای اساسی همراه است.
براتی با اشاره به تشکیل ستاد بحران در نمایشگاه کتاب و حضور دستگاه های امدادی در محل برگزاری نمایشگاه، اضافه کرد: نقطه قوت این امر حضور نیروهای آتش نشانی، اورژانس و ... در فرایند برگزاری نمایشگاه های کتاب است که موجب کاهش ریسک ها در حد توان و کنترل آثار حریق و حوادث در حد ممکن می شود.
به گفته وی اگر نمایشگاه کتاب در راستای اهداف فرهنگی و اشاعه علم و دانش مورد توجه دست اندرکاران است پس چرا در سال های اخیر در محیطی که با استانداردها فاصله قابل توجهی دارد برگزار می شود؟
براتی با بیان اینکه ضوابط و مقررات با علم و دانش دو مقوله همسو و مرتبط هستند، افزود: انتظار می رود که در کوتاه مدت نمایشگاهی منطبق بر نیازها و کدهای استاندارد ساخته و پرداخته شود تا از زوایای مختلف ایمنی و مسائل شهری از قبیل ترافیک و مسائل زیست محیطی در شرایط مناسب باشد، درغیر اینصورت هزینه های مستقیم و غیر مستقیم آن افزایش مستمر خواهد داشت و اگر خدای ناکرده حادثه و یا آتش سوزی در شرایط ریسک بالا رخ دهد و از کنترل بموقع خارج شود، میتواند خسارات و تبعات ناگواری را به دنبال داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات