میگوید «شنیدهام که میخواهند بلدیه طهران قدیم را بسازند، تا دل ما پیرمردها شاد شود، دارند تهران را مانند گذشتهاش میکنند، فقط کاش زودتر تمام شود، اینجا خارجی زیاد میآید.»
اینجا ضلع شمالی میدان توپخانه، سومین میدان تهران است، جایی که دستکم هر تهرانی یکبار گذرش به آن جا افتاده و حالا درست مقابل مغازهها و پاساژهای الکترونیکی این میدان قدیمی، جاییکه تا همین یک ماه پیش تاکسیهای خطی به صف بودند، حصارهای آهنی قد علم کردهاند و به قول پیرمرد شبانهروز کار میکنند، تا «بلدیه طهران قدیم» را دوباره سرپا کنند.
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، فضای باز حدفاصل خیابان فردوسی و لالهزار جای «شهرداری قدیم» یا همان «پشت شهرداری کنونی» است که تا یک ماه پیش با سروصدای رانندگان تاکسی انس گرفته بودند، اما حالا دیگر خبری از آنها نیست و از این به بعد باید با صدای پیکورها و گودبرداری برای ساخت بنایی قدیمی انس بگیرند.
هرچند نفس این عمل هیجان برانگیز و عالی است، اما نباید وجود بناهای قدیمی و تاریخی و ارزشمند در حد فاصل این ساخت وساز را از ذهن دور کرد. ضلع شرقی میدان، بانک «شاهی (بازرگانی)»، ضلع شمالغربی بنای تاریخی موزه 13 آبان (استاد صنعتی) که آن هم در طول چند سال گذشته رنجشهای زیادی را تحمل کرده و مجموعه میدان مشق که اهمیت وجود آن بر هیچکس پوشیده نیست.
البته نباید حریم مجموعه جهانی کاخ گلستان و قرار گرفتن این بنای در حال ساخت را نیز فراموش کرد.
اما نصرالله حدادی - تهرانشناس - درباره ساختمان «بلدیه طهران قدیم» به خبرنگار ایسنا گفت: در ضلع شمالی میدان توپخانه، عمارت «بلدیه» بود، جاییکه در دوره «سید ضیاء طباطبایی» و در 90 روز ساخته شد تا به عنوان بنای شهرداری مورد استفاده قرار بگیرد، اما در سال 1348 توسط "نیک پی" تخریب شد تا امروز که شهرداری تهران در طرحی قصد دارد «بلدیه» را احیا کند.
او دربارهی «میدان توپخانه» نیز اظهار کرد: این محوطه، پس از میدان «سبزمیدان» و «میدان ارگ» سومین میدان تهران است که در دورهی ناصرالدین شاه شکل گرفت، اما متاسفانه اکنون فقط بخشی از ساختمانهای ساخته شده در آن دوران در این محوطه باقی مانده. یکی «موزهی استاد صنعتی» در ضلع غربی و ابتدای خیابان فردوسی و دیگری در ضلع غربی بانک شاهی «بازرگانی» که تجدید بنا شد.
حدادی اضافه کرد: در ضلع جنوبی میدان توپخانه نیز «ساختمان تلگراف خانه» بود که تخریب شد و در دهه 50 ساختمان مخابرات بالا آمد.
او با اشاره به طرحی که شهرداری برای احیای «بلدیه طهران» دارد افزود: نمیتوانند نظمیه را آنطور که در گذشته بوده امروز احیا کنند، چون جای آن را به مترو دادهاند. اما تنها جایی که میتوانند در این میدان قدیمی بار دیگر احیا کنند همان ساختمان قدیمی شهرداری است که در دو طبقه و با گنبدی در بالای آن ساخته شده بود.
وی ادامه داد: با این وجود آن طور که باید نمیتوانند روح میدان را به میدان برگردانند، سات این بنا توسط شورای شهر تصویب شده است و اکنون کارهای آن را اجرائی می کنند، همچنین براساس طرحی که این شورا آن را تصویب کرده قرار است دروازههای قدیمی تهران هم احیا شوند و سال گذشته جانمایی و جاسازی این دروازهها در حدود و ثغور تهران شناسایی شد.
انتهای پیام
نظرات