• چهارشنبه / ۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ / ۱۶:۴۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 94020201370
  • خبرنگار : 71191

نیم‌قرن بدهی شیکاگو به ایران

نیم‌قرن بدهی شیکاگو به ایران

«مرکز شرق‌شناسی شیکاگو پس از 51 سال به سه تعهد خود در قبال آثار ارزشمند و منحصربه‌فرد «چغامیش» عمل کرد و همه‌ی آثار امروز در ایران هستند.»

«مرکز شرق‌شناسی شیکاگو پس از 51 سال به سه تعهد خود در قبال آثار ارزشمند و منحصربه‌فرد «چغامیش» عمل کرد و همه‌ی آثار امروز در ایران هستند.»

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آثار استردادی چغامیش را دومین محموله‌ی دولت تدبیر و امید دانست که این بار با همکاری طرف مقابل یعنی مرکز شرق‌شناسی شیکاگو به ایران تحویل داده شد.

وی که ظهر امروز (چهارشنبه 2 اردیبهشت) در مراسم تحویل رسمی این آثار به ایران در موزه‌ی ملی ایران سخن می‌گفت، ادامه داد: خوشبختانه پس از صدور حکم دادگاه عالی آمریکا مرکز شرق‌شناسی شیکاگو به سرعت اقدامات مورد نیاز برای بازگرداندن آثار را انجام و با صدور ویزا این آثار بلافاصله به ایران بازگردانده شدند.

او با اشاره به تعهدی که دولت وقت ایران از موسسه‌ی شرق‌شناسی شیکاگو در قبال امانت این آثار برای انجام مطالعات گرفته بود، اظهار کرد: در سندی که در اختیار داریم فروغی، سفیر وقت ایران در واشنگتن اعلام کرده بود که یکم آوریل 1964 موافقت شده آثار چغامیش حاصل 11 فصل کاوش برای مطالعات علمی به واشنگتن امانت داده شود. که براساس آن سند برای ادامه‌ی این کار سه شرط «سلامت کامل آثار از زمان امانت دادن تا برگشت به ایران»، «تضمین شود که 264 شیء امانت داده شده به مدت سه سال و صرفا برای انجام امور علمی در شیکاگو باشد» و در نهایت «پس از پایان تعهد، این آثار تحویل اداره‌ی باستان‌شناسی ایران شده و گزارشی از تحقیقات انجام شده نیز به کشور ارائه شود.»

طالبیان تاکید کرد: علاوه‌بر این‌که بخشی از این آثار سال‌ها قبل تحویل ایران شده بود، آثار نیز خوشبختانه پس از صدور حکم دادگاه و در دو چمدان سلامت به ایران رسیدند.

او با تاکید بر اهمیت این سایت باستان‌شناسی در خوزستان، گفت: امیدواریم سایت تاریخی «چغامیش» بار دیگر خواناسازی شده و کار حفاظتی روی آن انجام شود. معتقدیم این محوطه می‌تواند برای محققان و پژوهشگران بسیار مفید باشد.

«چغامیش» را به پرونده‌ جهانی «شوش» الحاق می‌کنیم

وی که سال‌ها قبل مدیر پایگاه جهانی چغامیش بوده است، ادامه داد: زمانی که بحث ثبت جهانی «شوش» مطرح شد، علاقه داشتیم این سایت قدری بیشتر مورد توجه‌، مطالعه و کاوش قرار گیرد، در حال حاضر نیز در برنامه‌ریزی‌های انجام شده پس از ساماندهی محوطه، آن را به سایت موزه تبدیل و با انجام کارهای پژوهشی، می‌توانیم پرونده «چغامیش» را به پرونده‌ی جهانی «شوش»، پس از ثبت جهانی‌اش الحاق کنیم.

معاون میراث فرهنگی محوطه‌ی شوش را یکی از منحصربه‌فردترین سایت‌های فرهنگی و زیستی در هزاره‌ی چهارم قبل از میلاد دانست و ادامه داد: دانشگاه شیکاگو فکر و کمک زیادی برای استرداد این آثار انجام داد، امیدواریم با یک برنامه‌ریزی دقیق این آثار مورد حفاظت کامل قرار گیرند.

طالبیان بیان کرد: هرچند برخی از افراد در مورد این آثار می‌گویند آنها کوچک و ساده هستند، اما با توجه به موقعیت جغرافیایی و زمانی ایجاد و کشف آثار آن‌ها اهمیت زیادی دارند چون این آثار نشان‌دهنده‌ی تکنولوژی آن دوره و میزان فعالیت‌ها در چغامیش هستند، آن محوطه یک دوره‌ی تحول در تاریخ ایران باستان محسوب می‌شود.

معرفی آثار موزه‌ای از محل درآمدهای موزه

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری همچنین درباره‌ی لزوم معرفی این آثار به مردم گفت: از رسالت‌های موزه‌ی ملی ایران، معرفی آثار به طور تکمیلی در سطح جامعه است. رسالت موزه‌ی ملی ایران نیز آن است که این کار را با کمک سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به بهترین نحو انجام دهد.

او معرفی آثار موزه‌ای به مردم را یکی از اولویت‌های میراث فرهنگی دانست و افزود: متاسفانه بحث معرفی در دوره‌های گذشته حذف شده بود، این یکی از دردهای سازمان میراث فرهنگی است، اکنون ما خود موظف هستیم با تولیدات فرهنگی‌، کتاب و ماکت و بروشور در سطح عام‌تر کار معرفی را انجام دهیم، در واقع معرفی باید به طور عام و خاص انجام شود. ایجاد انجمن‌های میراث فرهنگی هم در این مسیر موثر است.

طالبیان تامین بودجه مورد نیاز برای معرفی آثار موزه‌ای را از محل درآمدهای حاصل از ورودی مجموعه‌های تاریخی بیان کرد.

آثار «چغامیش» را در موزه‌ ملی نمایش می‌دهیم

او گفت: قرار است درآمد حاصل از ورودیِ موزه‌ی ملی با درصد بالایی به خود موزه بازگردانده شود، همچنین تلاش کنیم به زودی هیات امنای موزه‌ی ملی را انتخاب کنیم و برنامه‌ریزی بیشتری برای درآمدزایی این موزه داشته باشیم.

وی همچنین درباره نحوه‌ی نمایش این آثار تاکید کرد: آنها مانند آثار «خوروین» به موزه‌ی ایران در موزه‌ی ملی ایران نمایش داده می‌شوند، اما این اقدام مدتی به طول می‌انجامد چون باید بحث ویترین‌ها و استانداردها برای نمایش این آثار باید فراهم شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha