• سه‌شنبه / ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ / ۰۹:۴۰
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 94011804819
  • خبرنگار : 71456

تصویربرداری سه‌بعدی گوشی‌های هوشمند با دستاورد دانشمندان ایرانی

تصویربرداری سه‌بعدی گوشی‌های هوشمند با دستاورد دانشمندان ایرانی

تیمی از دانشمندان ایرانی در موسسه فناوری کالیفرنیا به سرپرستی «علی حاجی میری»، نوعی تصویرگر ریز را برای گوشی‌های هوشمند ارائه داده‌اند که قادر به ارائه تصویری سه‌بعدی با تفکیک‌پذیری بالا از اجسام مورد نظر است.

تیمی از دانشمندان ایرانی در موسسه فناوری کالیفرنیا به سرپرستی «علی حاجی میری»، نوعی تصویرگر ریز را برای گوشی‌های هوشمند ارائه داده‌اند که قادر به ارائه تصویری سه‌بعدی با تفکیک‌پذیری بالا از اجسام مورد نظر است.

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، این پروژه در آزمایشگاه «علی حاجی‌میری» دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی شریف و استاد مهندسی برق موسسه فناوری کالیفرنیا، با همکاری «فیروز افلاطونی» دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی خواجه‌ نصیر طوسی و استادیار دانشگاه پنسیلوانیا و «بهروز عبیری» دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی شریف و از محققان موسسه فناوری کالیفرنیا انجام شد.

هر بار که فردی می‌خواهد نسخه دقیقی از یک شیء را با چاپگر سه‌بعدی بگیرد، نخستین گام، تولید اسکنی با تفکیک‌پذیری بالا از این شیء با یک دوربین سه‌بعدی است که ارتفاع، عرض و عمق آن را اندازه می‌گیرد. چنین تصویربرداری سه‌بعدی دهه‌هاست رایج بوده اما حساس‌ترین سیستم‌هایی از این دست، معمولا برای استفاده در کارکردهای مصرفی بیش از اندازه بزرگ و گران هستند.

ابزار جدید به نام تصویرگر منسجم نانوفوتونی (NCI)، ارزان، فشرده و در عین حال بسیار دقیق است و نوید تغییر در این رویه را می‌دهد. این ابزار با استفاده از تراشه سیلیکونی ارزان و با اندازه کمتر از یک میلی‌متر مربع، بالاترین دقت اندازه‌گیری عمق را در مقایسه با هر ابزار تصویرگر سه‌بعدی نانوفوتونی ارائه می‌دهد.

«علی حاجی‌میری» در این باره گفت: در یک دوربین معمولی، هر پیکسل نمایانگر شدت نور دریافتی از نقطه‌ای خاص در تصویر است که این نقطه می‌تواند به دوربین نزدیک یا از آن دور باشد؛ این بدین معناست که پیکسل‌ها هیچ اطلاعاتی درباره فاصله نسبی از شی از دوربین ارائه نمی‌دهند. در مقایسه، هر پیکسل در تصویر خلق‌شده توسط ابزار تیم علی حاجی‌میری، هر دوی فاصله و شدت اطلاعات را به نمایش می‌گذارد.

هر تصویر بر روی تراشه این ابزار، یک تداخل‌سنج مستقل است که فاز و فرکانس سیگنال و همچنین شدت آن را شناسایی می‌کند؛ تداخل‌سنج، ابزاری است که از مداخله امواج نور برای خلق اندازه‌های دقیق استفاده می‌کند.

تراشه جدید از فناوری طیف‌بندی و شناسایی موسوم به LIDAR استفاده می‌کند که در آن، شیء هدف با پرتوهای لیزری اسکن‌کننده شفاف می‌شود.

نوری که از این شیء منعکس می‌شود، بر اساس طول موج نور لیزر به کاررفته تحلیل می‌شود و LIDAR می‌تواند اطلاعات لازم درباره اندازه شیء و فاصله آن از لیزر را برای خلق تصویری از پیرامون آن تولید کند.

حاجی‌میری و همکارانش با استفاده از آرایه‌ای از لیدارهای ریز بر روی تصویرگر منسجم، به طور همزمان توانستند از بخش‌های مختلف شیء و بدون نیاز به حرکات مکانیکی در درون تصویرگر، تصویربرداری کنند.

گفته می‌شود، اندازه کوچک و کیفیت بالای این تصویرگر تراشه‌محور به کاهش قابل‌توجه قیمت آن در کاربردهای مختلف منجر خواهد شد.

جزئیات این دستاورد فناورانه در مجله Optics Express منتشر شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۱-۱۸ ۱۳:۲۹

اين پروژه در آزمايشگاه «علي حاجي‌ميري» دانش‌آموخته دانشگاه صنعتي شريف و استاد مهندسي برق موسسه فناوري کاليفرنيا، با همکاري «فيروز افلاطوني» دانش‌آموخته دانشگاه صنعتي خواجه‌ نصير طوسي و استاديار دانشگاه پنسيلوانيا و «بهروز عبيري» دانش‌آموخته دانشگاه صنعتي شريف و از محققان موسسه فناوري کاليفرنيا انجام شد.!!!!!!! خوشحالم که جايگاه خودشونو پيدا کردند هرچند در جايي غيراز کشور خودشون!

avatar
۱۳۹۴-۰۱-۱۸ ۲۰:۳۳

برخلاف تصور شما بنظر بنده اينکه دانش آموختگان ايراني براي ترقي و حصول نتيجه بهتر به خارج از کشور ميروند چيز چندان مطلوبي نيست و بايد بررسي شود چه ميشود که نوابغ براي نيل به مقصود مجبور به ترک وطن اند در حالي که مثلا در بطن اين خبر نوعي احساس رضايت از اين امر ديده ميشود.