محققان دانشگاه آیووا و مرکز تحقیقات جغرافیایی آمریکا (USGS)، با استفاده از دادههای ماهوارهای و جیپیاس، شیوه جدیدی را برای توصیفکردن خطهای گسل زلزله در زمان واقعی ارائه دادهاند که به کمکهای دقیقتر و سریعتر میانجامد.
به گزارش سرویس فناوری ایسنا، هدف کلیدی این پروژه، ارائه نوعی سیستم سریع واکنش به زلزله است که مبتنی بر تجهیزات زمینی مانند زلزلهنگار نباشد. سیستمهای کنونی جدا از نیاز به چیدمان فیزیکی، هنگام نظارت بر رخدادهای مختلف زلزله در سراسر دنیا، اطلاعات پیوسته و دقیقی تولید نمیکنند.
تیم علمی حاضر در این مطالعه، از زلزله شش ریشتری جنوب شهر ناپا واقع در کالیفرنیا (که 24 اوت سال 2014 به وقوع پیوست)، به عنوان بستری آزمایشی برای روش جدید استفاده کرد؛ این روش از اندازهگیریهای ضبط شده ماهوارهای به صورت بلادرنگ استفاده میکند.
مشاهدات تیم علمی با استفاده از یک معادله ریاضی انجام شد که این معادله، به منظور خلق نقشهای سهبعدی از لغزش گسل، دادههای جابجایی زمین را معکوس میکند.
این نقشه سهبعدی که مکان، جهت و ابعاد گسل را تعیین میکند، با مدلهای پیشبینیکننده مقایسه شدند و محققان، فرآیند مقایسه را چندین بار انجام دادند تا زمانی که سیگنال تخمینزدهشده زمین با دادههای مشاهدهشده مطابقت کرد.
دانش سهبعدی بدستآمده از طریق فرآیند جدید، ارائه توصیف کاملی از خط گسل را ظرف 24 ساعت ممکن میکند و امکان پیشبینی دقیق لرزش زمین را بدون نیاز به ابزار حاضر در مکان زلزله فراهم میکند. این موضوع به نوبه خود امکان ارائه تخمینهای پالایششده از تاثیر زلزله بر زیرساختها و جمعیت انسانی را فراهم میکند.
شیوه جدید در کشورهای در حال توسعه بیشترین استفاده را خواهد داشت، زیرا در این کشورها، تعیین جزئیات اثر زمینلرزه با استفاده از روشهای کنونی بیشترین زمان را میبرد.
به گفته دانشمندان، در سطح بینالمللی، این شیوه زمان بین رخداد زلزله یعنی زمان شروع تخریب ساختمانها و حضور نیروهای امداد را تا حد قابلتوجهی کاهش میدهد.
انتهای پیام
نظرات