در قسمت پایانی به زمینههای افول داعش در عراق و مناسبات این گروه تروریستی و بخشی از اقدامات آنها اشاره شده است.
عملیات موصل آخرین قطعه پایان پازل داعش
با شکست داعش در تکریت کار پاکسازی استان صلاحالدین به عنوان دومین استان تحت نفوذ داعش که به شکل کامل از وجود نیروهای این گروه خالی میشود، به پایان میرسد و راه برای بزرگترین عملیات علیه داعش از زمان تشکیل این گروه که آزادسازی موصل، مرکز استان نینوا است، هموار میشود.
به گزارش ایسنا، این عملیات که به احتمال زیاد در اوایل سال 1394 آغاز میشود، بسیار پیچیده و سخت خواهد بود و به دلیل بزرگی عملیات علاوه بر نیروهای عراقی، جنگندهها و کارشناسان ائتلاف و پیشمرگهای کرد نیز در آن حضور دارند.
برای درک بزرگی عملیاتی که قرار است در موصل انجام شود، ذکر این مورد کافی است که جمعیت تکریت کمی بیشتر از 200 هزار نفر است، در حالی که موصل سومین شهر بزرگ عراق با جمعیتی نزدیک به دو میلیون نفر است. داعش این شهر را پایتخت خود در عراق میداند و مدتهاست در حال تدارک دیدن برای رویارویی با نیروهای عراقی است.
ارتش عراق و نیروهای مردمی در شهر تکریت که شهری کوچک محسوب میشود، صدها تن کشته و زخمی دادهاند که البته مسئولان دولتی و فرماندهان نیروهای داوطلب از ذکر این امر برای حفظ روحیه این نیروها خودداری میکنند. بیشتر این تلفات به دلیل آشنایی اندک نیروهای داوطلب مردمی با شیوههای جنگ شهری و مهارت داعشیها در استفاده از تلههای انفجاری و حملات انتحاری بوده است.
البته نیروهای عراقی و کارشناسان نظامی ائتلاف که کار مشاوره به ارتش و پیشمرگهای عراقی را بر عهده دارند نیز با استفاده از اطلاعاتی که از موصل از طریق جاسوسها، ماهوارهها و پهپادهای خود به دست آوردهاند، برای این عملیات آماده شدهاند. حال باید صبر کرد تا مشخص شود در این عملیات که برای دو طرف حکم مرگ و زندگی را دارد، کار به چه شیوهای پیش خواهد رفت.
داعش و حقوق بشر
گروه داعش یکی از بدنام ترین گروههای شبه نظامی در تاریخ محسوب میشود که با تکنیکها و روشهای هدفمند و حساب شده اقدام به پیاده کردن نقشههای ضد انسانی خود میکند.
این گروه با استفاده از تکنیکهای هنری و فیلم سازی بسیاری از فعالیتهای ضد انسانی خود را به تصویر میکشد و با پخش آنها تلاش دارد به اهداف تبلیغاتی و جنگ روانی خود دست یابد.
همزمان تشدید عملیات نظامی داعش در عراق، این گروه بر شدت و قساوت اقدامات مغایر با حقوق بشر خود نیز افزوده است. از زمان مطرح شدن داعش به عنوان یک تشکل قدرتمند مالک سرزمین در عراق و سوریه این گروه به انواع اعدامهای خشن از جمله بریدن سر، پرتاب کردن از بلندی، تیرباران دسته جمعی، اعدام و مصلوب کردن و قطع اعضای بدن مبادرت ورزیده است که این شیوه در سال 93 شدت بیشتری گرفت؛ در این سال بود که سر بریدنهای دسته جمعی داعش همانند فیلمهای هالیوودی به تصویر کشیده شد و نوع جدیدی از اعدام که همان زنده سوزی بود در قاموس این گروه گنجانده شد که همگی آنها از مصادیق بارز نقض حقوق بشر محسوب میشود.
بازگشت بربریت و بردگی جنسی زنان ایزدی
در همین سال داعش پس از تصرف شهرستان سنجار و به اسارت گرفتن نزدیک به 7 هزار زن و دختر ایزدی آنها را به عنوان برده جنسی به کار گرفت و برده داری به سبک قدیم را بار دیگر در عصر جدید به نمایش گذاشت. این اقدام به شدت از سوی مجامع بینالمللی محکوم شد. این گروه در نشریه خود اعلام کرد زنان و کودکان ایزدی که به دست این گروه افتادند، میان اعضایی که در عملیات سنجار حضور داشتند، تقسیم شدند و آنها نیز پس از مدتی این دختران را در بازارهای سوریه به فروش گذاشتند.
قتلعام، سنگسار و نقض حقوق کودکان
بنابر گزارش دیدهبان حقوق بشر، داعش در درگیریهای نظامی خود از کودکان و نوجوانان نیز در سطح وسیع استفاده میکند. این گزارش بر پایه اطلاعات داده شده توسط ۲۵ نهاد حقوق بشری تنظیم شده است که این اقدام را نقض آشکار حقوق کودکان به حساب آوردهاند.
نیروهای داعش در عملیاتهای خود در مناطقی که ساکنان آن را اقلیتهای مذهبی و قومی تشکیل میدهند به راحتی دست به قتلعام میزند و فرقی میان پیر و جوان قائل نیستند. در مواردی از این نوع عملیاتها میتوان به حمله به سنجار اشاره کرد که 5 هزار مرد ایزدی پس از اسارت در چند روز به قتل رسیدند. در حمله داعش به چند روستای ترکمننشین در عراق ۵۵ تن از ساکنان این روستا هم قتلعام شدند.
در روز 29 ژوئیه 2014 دیدبان حقوق بشر از سنگسار شدن دو زن توسط داعش در مدت کمتر از ۲۴ ساعت خبر داد. عکسهایی از مراسم اجرای حکم توسط حامیان داعش در شبکههای اجتماعی منتشر شد که آنها با یک خودروی پر از سنگ به محل اجرای حکم رفته بودند.
آتش زدن خلبان اردنی
در همین سال بود که معاذ الکساسبه، خلبان اردنی که به اسارت داعش درآمده بود، زنده زنده در آتش سوزانده شد و مرحله جدیدی از قساوت در سراسر مناطق تحت تصرف این گروه آغاز شد. البته این امر باعث افزایش حملات علیه داعش از سوی کشورهای عربی حاضر در ائتلاف نیز شد که به کشته شدن صدها تن از اعضای داعش انجامید.
تخریب بناهای تاریخی دینی
گروه داعش با تخریب آثار باستانی و بناهای مذهبی و دینی جنایتی دیگر در دفتر خود به ثبت رساند. این گروه اماکن مقدس به ویژه مساجد و آرامگاههای مقدس در نزد شیعیان را در موصل و دیگر مناطق تخریب کرد. دهها آرامگاه مقدس در نزد اعراب سنی و صوفی نیز توسط بولدوزرهای داعش با خاک یکسان شد. همچنین شش مسجد شیعی به وسیله انفجار تخریب گردید.
حمله شیمیایی در صلاح الدین
در مهر 93 داعش به حمله شیمیایی با استفاده از گاز کلر در ضلوعیه در شمال عراق و سپس علیه عشایر بنی سعد در جنوب استان صلاح الدین دست زد. این حملهها منجر به خفگی و مسمومیت دهها تن شد.
کتابسوزی در موصل
نیروهای داعش در اواخر سال 93 دهها هزار جلد کتاب را از کتابخانه مرکزی موصل و کتابخانههای استان الانبار خارج کردند و به جز متون اسلامی، کتابهای دیگر درباره فلسفه، فرهنگ، علوم و موضوعهای دیگر و حتی کتابهای کودکان به آتش کشیده شد. بسیاری از این کتابها نسخههای خطی و تاریخی بود که از جمله آن آرشیو روزنامههای عراقی بود که تاریخ انتشار آنها به حدود یک قرن پیش بر میگشت و دهها نقشه و کتاب که از دوران عثمانی وجود داشت.
ویران کردن آثار تاریخی موزه موصل
اعضای داعش در 7 اسفند 93 جنایت دیگری را رقم زدند؛ آن هم نه تنها در حق مردم عراق بلکه علیه تمام بشریت. در این روز گروه داعش ویدئوی جدیدی را منتشر کرد که در آن اعضای این گروه، آثار باستانی موزه موصل را که قدمت برخی از آنها به 800 سال پیش از میلاد برمیگشت، تخریب کردند. این اقدام با واکنش جهانی مواجه شده و یونسکو برگزاری نشست فوقالعاده شورای امنیت را خواستار شده است.
در این ویدئو اعضای داعش به تصویر کشیده شدند که با استفاده از پتک، دریل و چکش به جان مجسمهها و آثار باستانی ارزشمند موزه موصل افتادهاند و دهها مجسمه و قطعه باستانی را از بین میبرند. باستانشناسان موزه موصل را از مهمترین موزههای جهان میدانند که هزاران اثر ارزشمند را در خود جای داده بود.
ویران کردن شهر باستانی الحضر
تاریخ بنای این شهر به بیش از 2000 سال پیش بازمیگردد و در صحرای استان نینوا در شمال عراق واقع شده است. این شهر، در منطقهای کاملا حفاظت شده قرار داشت و یکی از چهار آثار باستانی عراق بود که در لیست میراث جهانی سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی سازمان ملل متحد (یونسکو) ثبت شده است.
ویران کردن شهر باستانی نمرود
داعش در 15 اسفند 93 جنایت دیگری علیه تاریخ و تمدن بشری انجام داد و آثار باستانی شهر تاریخی نمرود (متعلق به امپراتوری آشور) در شمال عراق را تخریب کرد. داعش برای تخریب آثار باستانی این شهر از بولدوزر و ابزار آلات سنگین استفاده کرد. شهر تاریخی نمرود که نگین تمدن آشوری شناخته میشد در قرن 13 پیش از میلاد مسیح و در حاشیه رود دجله حدود ۳۰ کیلومتری جنوب شرق موصل بنیان گذاشته شد. باستانشناسان و کارشناسان میراث باستانی، این اقدام را یک فاجعه خوانده و آن را با منفجر کردن تندیسهای بودا توسط گروه طالبان در استان بامیان افغانستان قابل مقایسه دانستند. یونسکو، تخریب شهر نمرود را جنایت جنگی خواند.
ویران کردن شهر باستانی هترا
داعش در 16 اسفند 93 نیز به شهر باستانی هترا متعلق به دوران اشکانیان یورش برد و بخشهای زیادی از آن را ویران کرد. با این اقدام داعش بهترین اثر بر جای مانده از دوران اشکانیان از میان رفت.
ویران کردن آثار باستانی عراق آخرین جنایات داعش در عراق نبود و پس از آن نیز دهها مورد اعدام، بریدن سر، حملات انتحاری و گلوله باران مناطق مسکونی از سوی داعش در عراق انجام شد و یقینا سال 94 نیز این روند ادامه خواهد داشت؛ به ویژه آنکه بزرگترین عملیات علیه داعش (عملیات آزادسازی موصل) قرار است در این سال آغاز شود.
اما روند تحولات هرچه که باشد و داعش هر اندازه هم که در خشونت افسار گسیخته خود غوطهور شود، باز به اعتقاد تمام کارشناسان مسائل عراق سال 94 سال پایان کار داعش در عراق خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات