وزیر نفت با بیان اینکه در صورت برداشته شدن تحریمها ایران طی چند ماه قابلیت افزایش صادرات نفت به میزان یک میلیون بشکه را خواهد داشت تاکید کرد: این امر نمی تواند در کاهش قیمت نفت تاثیرگذار باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بیژن زنگنه عصر امروز دوشنبه در نشستی با خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت صادرات نفت ایران در صورت برداشته شدن تحریمها اظهار کرد: در صورتی که تحریمها برداشته شود ایران میتواند ظرف چند ماه صادرات نفت خود را یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا افزایش صادرات نفت توسط ایران باعث کاهش قیمت نفت نخواهد شد؟ خاطرنشان کرد: درصورتی که تحریمها برداشته شود اتفاقات دیگری نیز میافتد و به اعتقاد من افزایش تولید نفت ایران نمیتواند بر کاهش قیمت نفت تاثیرگذار باشد.
اگر دخالت سیاسی نکنند قیمت نفت صعودی خواهد بود
وزیر نفت در پاسخ به سوالی مبنی برای اینکه آیا روند صعودی قیمت نفت ادامه خواهد داشت، گفت: از نظر من قیمت نفت رو به بالا است و اگر بازار را عادی بگذارند قیمت نفت صعودی خواهد بود. اما برخی دخالت سیاسی میکنند و قیمت را پایین میکشند.
وی در ادامه با اشاره به افتتاح بزرگترین پروژه تاریخ صنعت نفت کشور در آستانه پنجاه و چهارمین سالگرد ملی شدن صنعت نفت تصریح کرد: فاز 12 پارس جنوبی که ظرفیتی معادل سه فاز عادی این میدان گازی مشترک با قطر را دارد با 7.5 میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم با حضور رییس جمهور، سهشنبه 26 اسفند به بهرهبرداری میرسد و حدود 70 میلیون متر مکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه میکند.
وزیر نفت با اشاره به انجام عملیات توسعهای این فاز پارس جنوبی در شرایط تحریم که کشور با مشکل منابع مالی نیز روبه رو بوده است گفت: سال گذشته طرحهای نیمه تمام بسیاری در پارس جنوبی وجود داشت.
وی با تاکید بر اینکه برای توسعه طرح های نیمه تمام پارس جنوبی اولویت با فازهای 15- 16 و 17 – 18 و 12 است اظهار کرد: فازهای 15 و 16 حدود 37 میلیون متر مکعب، فاز 17 حدود 18 میلیون متر مکعب و فاز 12 حدود 70 میلیون متر مکعب به تولید گاز کشور اضافه خواهد کرد.
زنگنه با اشاره به اینکه بهره برداری رسمی از فاز 15 و 16 اواخر سال آینده (1394) و فازهای 17 و 18 تابستان سال آینده صورت می گیرد اظهار کرد: کار عظیمی در پارس جنوبی انجام شده است که می توان گفت کاری بوده کارستان.
وی با تاکید بر اینکه این کار توسط مدیران ایرانی و در شرایط تحریم انجام شده است تصریح کرد: ایرانی ها توانستند این حماسه را با استفاده از توان پیمان کاران ، مهندسان و کارگران داخلی بیافرینند.
زنگنه در ادامه با اشاره به رفع محدودیت گازرسانی به نیروگاهها به دلیل افزایش تولید گاز در سال جاری خاطرنشان کرد: در سال 92 نیروگاهها 27 میلیارد متر مکعب ، 27 میلیارد لیتر سوخت مایع و 36 میلیارد متر مکعب گازمصرف کرده اند . این درحالی است که در سال جاری تا پایان 50 میلیارد متر مکعب گاز به نیروگاه ها تحویل داده می شود .
زنگنه در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه عمده گاز فاز 12 از دریا وارد پالایشگاه می شود و بخشی از این گاز از 3 سکوی 6 و 7 و 8 تامین می شود خاطرنشان کرد: گاز فاز 16 نیز از دریا تامین می شود و فاز 15 از سکوهای 6، 7 و 8 گاز می گیرد اما گاز سکوی همه این فازها قابل بهرهبرداری است و به دلیل مشکلات ناشی از تحریمهای اعمال شده فرایند مورد نیاز در برخی کمپرسورها آماده نیستند و آماده سازی آنها به زمان نیاز دارد.
زنگنه در پاسخ به سوال ایسنا درباره وضعیت سایر فازهای نیمه تمام پارس جنوبی گفت: اتمام سایر فازهای پارس جنوبی به 20 میلیارد دلار اعتبار نیاز دارد و در صورت تامین منابع مالی پرونده پارس جنوبی طی 3 سال آینده بسته خواهد شد.
وی به تصویب طرحهای پارس جنوبی در شورای اقتصاد اشاره و خاطرنشان کرد: همچنین از محل منابع صندوق توسعه ملی و صرفه جویی حاصل از صادرات فرآوردههای نفتی که در پی افزایش تولید گاز در سال جاری و کاهش مصرف سوخت مایع در نیروگاهها محقق می شود به توسعه این طرحها اختصاص داده خواهد شد.
زنگنه همچنین گفت: در صورت تامین اعتبار فازهای 19، 20 و 21 پارس جنوبی در سال 95 به بهرهبرداری خواهد رسید.
* چین شریک راهبردی ایران است
زنگنه در پاسخ به سوال دیگر ایسنا مبنی بر اینکه آیا برای توسعه فازهای باقیمانده پارس جنوبی بر روی جذب سرمایه گذار از طریق رونمایی قراردادهای جدید نفتی حساب کردهاید گفت: خیر برای توسعه این فازها منابع از محل دیگری تامین خواهد شد.
وی همچنین درباره مسائل مطرح شده مبنی بر توسعه فاز 11 از طریق رونمایی قراردادهای جدید نفتی گفت: برای توسعه فاز 11 روش دیگری خواهیم داشت و توسعه بخش دریایی فاز 12 از طریق رونمایی از قراردادهای جدید نفتی مطرح است.
وزیر نفت در پاسخ به سوال خبرنگار چین مبنی بر اینکه آیا با توجه به خروج شرکت CNPC چین از فاز 11 امکان بازگشت چین به این پروژه دارد گفت: با شرکت چینی به خاطر تحریم ها همکاری را قطع نکرده ایم و چه مشکل تحریمها برقرار باشد و چه تحریمها برطرف شود، ایران همیشه آماده بوده که با شرکت های چینی همکاری کند و این یک تصمیم راهبردی است.
زنگنه با تاکید بر اینکه چین را یک شریک راهبردی می دانیم و این طور نیست که با برطرف شدن تحریم ها چین را فراموش کنیم افزود: خروج شرکت CNPC از پروژه فاز 11 پارس جنوبی به صورت توافقی بوده و اگر CNPC بخواهد به این پروژه وارد شود باید مجددا درخواست بدهد.
وی همچنین با اشاره به اینکه علاوه بر چینی ها روس ها نیز از این تفکرها دارند تاکید کرد: اصلا این گونه نیست که به قراردادهایی که داشته ایم و یا در آینده با این کشورها خواهیم داشت پایبند نباشیم درواقع هرکس در دوره تحریم ها با ما کار کرده باشد برای دوره بعد از تحریم ها نیز در اولویت قرار دارد.
* نفت روی دستمان نمی ماند
وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا برای افزایش یک میلیون بشکه ای صادرات نفت ایران پس از تحریم ها با پالایشگرهای اروپایی مذاکره کرده اید و یا اینکه به فکر بازار جدید هستید گفت: بازارهای نفت متعدد است و اگر تحریم ها برداشته شود به هر جا که مصحلت باشد نفت صادر می کنیم ضمن اینکه در حوزه بازاریابی توانمند هستیم و نفت روی دست ما نمی ماند.
* 97 درصد کشور تحت پوشش گاز قرار می گیرند
وزیر نفت در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه با توجه به اقداماتی که در حوزه افزایش تولید گاز صورت گرفته است نقش گاز در سیاست های وزارت نفت در سال های آتی و همچنین در اقتصاد ایران چگونه خواهد بود خاطرنشان کرد: در داخل کشور با اتکا تولید گاز برنامه ای را در شورای اقتصاد تصویب کرده ایم که براساس آن همه مناطق کشور طی 2 و نیم سال آینده تحت پوشش گاز قرار می گیرند.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون 87 درصد جمعیت کشور تحت پوشش گاز قرار دارند اضافه کرد: با برنامه ریزی صورت گرفته برای گازرسانی به شهرها و روستاهای باقی مانده 97 درصد جمعیت کشور تحت پوشش گاز قرار خواهند گرفت.
به گفته او به جز تعداد محدودی از نیروگاه های سیستان و بلوچستان تقریبا کلیه نیروگاه ها از گاز استفاده می کنند.
وی با اشاره به اینکه طی 3 سال آینده سوخت مایع فقط برای خودروهای گازوئیلی ، بنزینی و هواپیما مصرف خواهد شد اضافه کرد: مصرف LPG، نفت سفید و گازوئیل بسیار محدود خواهد شد.
* آمادگی ایران برای صادرات گاز به اروپا
زنگنه با تاکید بر اینکه سهم گاز در سبد انرژی کشور به 70 درصد خواهد رسید به برنامه های وزارت نفت برای افزایش صادرات گاز اشاره و اظهار کرد: افزایش صادرات گاز به عنوان یک اصل در سیاست های اقتصاد مقاومتی دیده شده است و در این راستا صادرات با LNG و همچنین خطوط لوله را در دستور کار خواهیم داشت به طوری که هم اکنون به ترکیه گاز صادر می کنیم و قراردادهایی با عراق و عمان نیز داریم.
وزیر نفت تصریح کرد: همچنین صادرات گاز به صورت محدود به آذربایجان نیز صورت می گیرد و سایر کشورهای همسایه مانند پاکستان و افغانستان نیز برای صادرات گاز مطرح هستند و همچنین برای صادرات گاز به اروپا آماده ایم.
* جریمه پاکستانی ها پابرجاست
وزیر نفت همچنین در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت قرارداد صادرات گاز به پاکستان گفت: خط لوله ایران- پاکستان تقریبا آماده است و طرف پاکستانی به دلیل تحریم ها به تعهدات خود عمل نکرده و از ابتدای 2015 گاز را از ایران وارد نکرده است.
وی با اشاره به اینکه ما در حال تکمیل کردن خط از منطقه بافق در ایران به گواتر پاکستان هستیم اظهار کرد: از طریق این خط لوله نیروگاه های زاهدان نیز تحت پوشش گاز قرار می گیرند.
زنگنه با اشاره به اینکه قرارداد صادرات گاز به پاکستان را معتبر می دانیم و با برداشته شدن تحریم ها این قرارداد اجرایی می شود اضافه کرد: جریمه طبق قرارداد موجود بر سر جایش است و اگر طرف پاکستانی درباره این موضوع حرفی دارد باید مذاکرات جدید صورت بگیرد.
* پول نفت بدون مشکل وارد کشور می شود
وزیر نفت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اکنون پول نفتی که می فروشید را دریافت می کنید گفت: درباره دریافت پول نفت به استثنای یک مورد در هند مشکلی وجود ندارد و پول به حساب بانک مرکزی واریز می شود.
* اظهار نظر زنگنه درباره صادرات برق توسط وزارت نفت
وزیر نفت در پاسخ به سوالی درباره طرح صادرات برق که به تازگی از سوی وزارت نفت مطرح شده و مخالفت وزارت نیرو را در پی داشته است گفت: ما مسئولیتی برای صادرات برق به طور مستقیم نداریم اما اعلام کرده ایم که اگر کسی می خواهد برق صادر کند ما گاز را تامین می کنیم به عبارت دیگر برای خرید گاز باید با ما صحبت کنند.
* هیچ کس حق ندارد توسعه فازهای پارس جنوبی را به اسم خودش تمام کند
وزیر نفت درباره مسائل مطرح شده مبنی بر اینکه عمده کارهای فاز 12 در دولت های گذشته انجام شده و یا اینکه بهره برداری از این فاز به صورت نمایشی صورت می گیرد و دولت یازدهم به دنبال تمام کردن این پروژه به اسم خود است گفت: قرارداد توسعه فاز 12 در سال 84 بسته شده و از آن زمان تاکنون 5 وزیر عوض شده اند. بنابراین هیچ کس حق ندارد که این طرح ها را به اسم خودش تمام کند نه من می توانم بگویم که این طرح ها را من تکمیل کرده ام و نه کس دیگری می تواند چنین حرفی بزند.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه از کلیه افرادی که در به بهره برداری رسیدن این پروژه نقش داشته اند تشکر می کنم گفت: به اندازه کافی وزیر بوده ام و به دنبال تمام کردن موضوعی به اسم خود نیستم و اکنون به دنبال عزت و سربلندی کشور هستم.
* همکاری با شرکت های خارجی پلی برای تقویت توانمندی ملی است
وزیر نفت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در صورت کاهش تحریم ها و ورود شرکت های خارجی برای اجرای پروژه ها چه برنامه ای برای مدیریت شرکت های داخلی توانمند و شرکت های خارجی دارید خاطرنشان کرد: اصل بر این است که همکاری با شرکت های خارجی پل و وسیله ای برای تقویت توانمندی و فناوری های ملی ما باشد.
زنگنه با تاکید بر اینکه پتروپارس که امروز به افتخاری برای کشور تبدیل شده با رنج های بسیار زیاد ما به اینجا رسیده است خاطرنشان کرد: به طور قطع پتروپارس در کنار یک شرکت خارجی تراز اول توانمندی بین المللی شدن را خواهد داشت، البته برای پارس جنوبی به حضور شرکت های خارجی نیاز نداریم و طرح های افزایش ضریب بازیاب نفت برای حضور شرکت های بین المللی مطرح است.
وی تاکید کرد: ورود شرکت های خارجی به این معنی نیست که ظرفیت نیروهای داخلی را کاهش دهیم بلکه هدف تقویت نیروهای داخلی است.
وی با اشاره به اینکه شرکت پتروپارس در سال 76 و با ابتکار من تاسیس شد و مورد انتقادات بسیاری قرار گرفت گفت : اکنون همه به وجود پتروپارس افتخار می کنند. به گفته او پتروپارس هیچگونه تجهیزاتی در اختیار ندارد بلکه مغزافزارها و منابع انسانی را مدیریت کرده و توانسته موفق باشد.
* بهره برداری از هفت عرشه طی یک سال و نیم کاری بی سابقه است
وزیر نفت در پاسخ به سوالی درباره فعالیت های انجام شده در بخش فراساحل در پروژه های دارای اولویت پارس جنوبی و پتانسیل موجود در این بخش گفت: بهره برداری از هفت عرشه با چنین ظرفیتی در طول یک سال و نیم بی سابقه بوده و کار بسیار بزرگی که در بخش فراساحل و در راس آن شرکت تاسیسات دریایی صورت گرفته است و حتی در زمان اوج حضور خارجی ها در کشور چنین توسعه ای صورت نگرفته است.
وی در پایان با بیان اینکه برای انجام چنین موفقیتی به همکارانم افتخار می کنم گفت: زمانی که وارد وزارت نفت شدم خیلی ها انتظار داشتند که پارس جنوبی باتلاق درگیری ها شود اما چنین اتفاقی نیفتاد زیرا اساس رابطه بر کار حرفه ای گذاشته شد و این موضوع جواب داد.
به گفته وزیر نفت برای به سرانجام رسیدن پروژه های پارس جنوبی همه شرکت ها و پیمانکاران از جمله شرکت های حفاری خصوصی و دولتی، تاسیسات دریایی، ایزیکو و اویک و بیشتر از همه پتروپارس زحمت کشیده اند.
انتهای پیام
نظرات