• سه‌شنبه / ۱۲ اسفند ۱۳۹۳ / ۰۶:۲۱
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 93121206823

واکنش شما به این عکس‌ها چیست؟

واکنش شما به این عکس‌ها چیست؟

یک عکاس در ابتکاری جالب، پرتره‌های خود را از معتادان و کارتن‌خواب‌های منطقه‌ی «دروازه غار» به جای گالری، روی دیوارهای شهر به‌نمایش گذاشته است.

یک عکاس در ابتکاری جالب، پرتره‌های خود را از معتادان و کارتن‌خواب‌های منطقه‌ی «دروازه غار» به جای گالری، روی دیوارهای شهر به‌نمایش گذاشته است.

حامد سوداچی در گفت‌وگو با خبرنگار بخش هنرهای تجسمی ایسنا، در این‌باره اظهار کرد: این مجموعه شامل 21 پرتره از افراد معتاد، فقیر و کارتن‌خواب منطقه‌ی دروازه غار در تهران است. تصمیم گرفتم این عکس‌ها را در اندازه‌های یک در یک متر به‌صورت اعلان روی دیوارهای شهر بچسبانم تا نحوه‌ی ارتباط مردم و واکنش‌های متفاوت آن‌ها دیده شود. مخاطبان این عکس‌ها متنوع‌اند؛ از کودکان پنج ساله‌ای که جلو می‌آید و روی آن‌ها دست می‌کشد تا پیرمردها و پیرزن‌های 70 - 80 ساله‌ای که در مواجهه با عکس‌ها، مدتی مکث می‌کنند.

او توضیح داد: بعضی دیوارهایی که برای چسباندن عکس‌ها انتخاب می‌شدند، متولی‌هایی داشتند که باید با آن‌ها هماهنگ می‌شدیم، اما اغلب کارها بدون نیاز به مجوز خاصی روی دیوارهای شهر قرار گرفتند. عموما مناطقی را برای چسباندن عکس‌ها انتخاب می‌کنم که مردم عکس‌ها را از روی دیوار نکنند، در مناطقی نیز بلافاصله پس از چسباندن عکس، آن را می‌کندند.

عکس‌های حامد سوداچی

این عکاس همچنین گفت: در این عکس‌ها، فقر و اعتیاد به چالش کشیده شده و حالتی که در نگاه و صورت آدم‌ها وجود دارد، مخاطب را به توجه و هم‌ذات‌پنداری وامی‌دارد. علاوه بر مردم مناطق مختلف که واکنش‌های متفاوتی نسبت به تصاویر داشتند، جامعه‌شناسان، روان‌شناسان و هنرمندانی هم بودند که در کنار این عکس‌ها می‌ایستادند یا از آن‌ها عکس می‌گرفتند.

سوداچیافزود: این حرکت، یک حرکت کاملا اجتماعی است، اما متأسفانه ذهن مردم ما سیاسی است. آن‌ها فکر می‌کنند نباید به این مسائل توجه کنند یا حتی می‌ترسند از این اتفاق، عکس و فیلم بگیرند.

امیرحسین بیانی نیز در یادداشتی که برای عکس‌های حامد سوداچی نوشته، آورده است:« برای خوانش آثار حامد سوداچی به ابزار نیاز نداریم و ‌لازم نیست که تا بن دندان به سواد هنری و تاریخی و فلسفی و زیبایی‌شناسی معاصر مسلح باشیم. فقط و فقط کافی است که چشم داشته باشیم و بخواهیم که ببینیم. سوداچی واقعیتی را پیش‌روی ما می‌نهد که غالبا از دیدنش گریزانیم. او ساده نگاه می‌کند و ادا و اطوار درنمی‌آورد. ندای وجدان معذب ما را پژواک می‌دهد و به صراحت به ما دستور می‌دهد و خواهش می‌کند که شما را به خدا و هر آنچه که می‌پرستید، ببینید، ‌فقط ببینید.

عکس‌های حامد سوداچی

دقیق و نکته‌سنج است، چون بر سر شکاف ایستاده است و خوب می‌داند که با دیدن، مسوولیت شکل می‌گیرد. درست، بعد از دیدن، مرز میان وجدان و بی‌وجدانی نمایان می‌شود. و اینجاست که دیگر نمی‌توانیم در اطوارها و ژست‌های مبتذل بشردوستانه‌ی کافه‌نشینی و شبکه‌های اجتماعی وجدان معذب خود را آرام کنیم و شب را با آرامش سحر کنیم.

مسأله‌ی آثار او بر محور مواجهه می‌چرخد و پروژه او جذاب است، چراکه یک سطح ندارد.‌ یک‌باره سوژه‌های خود را ثبت می‌کند و در سطحی دیگر آن‌ها را در پیش روی شهروندان قرار می‌دهد. سوداچی هنرمندی اجتماعی است، چون گالری را برای نمایش آثارش انتخاب نمی‌کند. به سراغ شهر می‌رود، یعنی همان‌جایی که با آن مشکل دارد؛‌ همان‌جایی که مشکل در آن متولد شده است.‌ در نگاه او، محیط شیک و اخته‌ی گالری لایق بیان حقیقت نیست؛ مسأله‌ی او حقیقت است، نه ادای هنر و هنری ‌بودن. آثارش در سطح فرم هم بی‌طمطراق‌اند‌ و هم کاملا ساده که فقط در جهت بیان ایده‌اش کار می‌کند. فرم ساده‌ی آثار با بی‌توجهی ابلهانه‌ی همشهری‌هایش، در مواجهه با چرکی جامعه‌اش خواناست و اینجاست که شهر با همه‌ی مختصاتش برای او رنگ می‌بازد.»

سوداچی پروژه‌ی خود را از بهمن‌ماه در تهران آغاز کرده است و تا پایان سال آن را ادامه خواهد داد. او متولد 1363 در تهران و دارای کارشناسی هنرهای تجسمی از دانشگاه علم و فرهنگ است. برگزاری نمایشگاه انفرادی در گالری «والی» و نمایشگاه دو نفره در گالری «طراحان آزاد» و چندین نمایش گروهی از جمله فعالیت‌های این هنرمند است.

انتهای پیام

عکس‌های حامد سوداچی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۱:۱۵

کي اجازه داده عکس معتادا رو تو شهر پخش کنه. اين آدما اگرچه معتادن اما به عنوان يک شهروند حقوقي دارند که از مهمترين اين حقوق، عدم نمايش سراسري عکسهاي اونا تو اين وضعيته.

avatar
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۴:۰۰

مطمئن باشيد اجازه دارن. در ضمن عکسها در هر جايي نشان داده ميشد همين بود..

avatar
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۵:۱۱

آفرين! چهرهء واقعي روزگار ما

avatar
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۶:۱۰

قطعا رضايت داشتند که عکاس تصاوير ايشان را روي ديوار شهر به نمايش گذاشته تا ديده بشوند..چيزي که ازين تصاوير به ذهنم اومد اين جمله بود اشتباه کردن اشتباه نيست......... در اشتباه ماندن اشتباه است.....

avatar
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۲:۴۳

كار بسيار جالب و نو و در عين حال تاثيرگذاری بود واقعا آفرين به جناب سوداچي