• جمعه / ۸ اسفند ۱۳۹۳ / ۱۰:۰۳
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 93120804377
  • خبرنگار : 71191

«برم‌دلک» هدف تفنگ‌های شکاری

«برم‌دلک» هدف تفنگ‌های شکاری

می‌گویند حال مناسبی ندارند، روی اکثر نقش‌برجسته‌های تاریخی کشور که دست بگذارید بی‌توجهی از هر نوع به آن‌ها یا در حال محو نابودی‌شان است، روندی که به مرور تکرار و عادت می‌شود.

می‌گویند حال مناسبی ندارند، روی اکثر نقش‌برجسته‌های تاریخی کشور که دست بگذارید بی‌توجهی از هر نوع به آن‌ها یا در حال محو نابودی‌شان است، روندی که به مرور تکرار و عادت می‌شود.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، حجاری‌های «برم دلک» مربوط به دوره ساسانیان، در شیراز انتهای خیابان کفترک هم نمونه‌ای از این اتفاق است، این نقش برجسته مدت‌هاست که به حال خود رها شده است و تبدیل آن به مکانی برای راحت‌ترین تفرجگاه شیرازی‌ها آن را به مکان تجمع معتادان، ‌آوار زباله‌ها و حتی گاهی اوقات سیبل‌ تفنگ‌های شکاری یک عادت مالوف شده است.

علی هژبری، باستان‌شناس دوران تاریخی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، از روند ادامه‌دار نابودی نقش برجسته‌ی «برم‌دلک» شیراز مانند برخی دیگر از نقش برجسته‌های تاریخی و ارزشمند کشور ابراز نگرانی کرد.

او با تاکید براین‌که فقط نقش برجسته «برم دلک» نیست که در حال نابودی است، افزود: متاسفانه نقش برجسته‌های زیادی در نقاط مختلف کشور داریم که وضعیت اصلا مناسبی ندارند، چون گاهی اوقات نیز مردم آنها را هدف قرار تفنگ‌های شکاری خود قرار می‌دهند.

وی نقش برجسته‌ی «برم دلک» را یکی از نمونه‌هایی دانست که چون مکان مناسب و آسان‌تری برای تفرج مردم شیراز است آسیب‌های بیشتری دیده، گفت: برای حفاظت و نگهداری این نقش برجسته می‌توان از راهکار دوربین مخفی با دید شب با استفاده کرد که نیازچندانی به حضور همیشگی نیروی یگان حفاظت ندارد و حفاظت از آن را راحت‌تر می‌کند.

او با اشاره به تعداد کم نیروهای یگان حفاظت در استان فارس افزود: با توجه به تعداد کم نیروهای یگان حفاظت امکان حضور هر روزه ی آن‌ها در کنار این اثر تاریخی و حتی دیگر نقش‌برجسته‌های تاریخی وجود ندارد، بنابراین با نصب دوربین مداربسته با دید در شب امکان حفاظت و نگهداری از آن راحت‌تر می‌شود.

وی افزود: با نصب دوربین مداربسته با دید شب و استفاده از انرژی خورشیدی که می‌تواند نیروی برق را جذب کند و با برقراری ارتباط به مرکز می‌توان به طور دائم از این نقش برجسته و دیگر نقش برجسته‌های قرار گرفته در نقاط مختلف کشور از آن‌ها مراقبت کرد.

او با بیان اینکه معمولا نقش برجسته‌ها از سطح زمین بالاتر هستند و دست انسان به ‌آن‌ها نمی‌رسد، گفت: هرچند تعدادی از نقوش تاریخی و نقش برجسته‌های دیگر در نقاطی مانند «تنگ چوگان» یا «کتیبه‌ی هخامنشی» در جزیره‌ی خارک توسط افراد مختلف شکسته یا آسیب دیده‌اند، گفت: یا باید ردیف بودجه‌ای برای حضور همیشگی نیروی یگان حفاظت در این محوطه‌های تاریخی در نظر گرفت یا اینکه موظفیم اقدامات ضروری برای حفاظت آن‌ها را انجام دهیم.

هژبری باتاکید بر اینکه با برآوردهای انجام شده در سه ماه گذشته امکان نصب این نوع از دوربین‌ها با حدود 15 میلیون تومان بود، گفت: در حال حاضر با اعتباری حدود سی میلیون تومان می‌توان آن را به راه انداخت.

وی تاکید کرد: هرچند دسترسی به این نقش برجسته‌ها سخت است اما تاثیر عوامل طبیعی بر این نوع از بناهای تاریخی عاملی است که اگر توجه کافی به آنها نشود باعث نابودی تدریجی این نوع از آثار و محوطه‌های تاریخی می‌شود.

او همچنین با اشاره به وندالیسم فرهنگی و تخریب اموال فرهنگی که چند سالی است توسط برخی از افراد انجام می‌شود، افزود: متاسفانه برخی از افراد با آزادی کامل به این نقش برجسته‌ها آسیب وارد می‌کنند و هیچ کس نیست که در این زمینه به آنها گوشزد کند.

به گزارش ایسنا؛ نقش برجسته‌ی «برم‌دلک» در ۱۵ دی ۱۳۱۰ به ثبت رسیده است. این اثر بر صخره‌ی کوچکی در برم دلک و در حدود ده کیلومتری شرق شیرازاست که در نقش سمت چپ، در برابر شاهزاده خانم ساسانی تصویر یکی از بزرگان ساسانی دیده می‌شود و در زیر بازوی این مرد کتیبه‌ای چهار یا پنج سطری به خط پهلوی نوشته شده است،‌ اغلب حروف این کتیبه محوشده اما ظاهراً در معرفی این مرد است، البته این سنگ نوشته‌ها با بیل مکانیکی مورد تعرض قرار گرفته و بخشی از آن تخریب شده است.

محوطه ی «برم‌دلک»

محوطه ی «برم‌دلک»

محوطه ی «برم‌دلک»

محوطه ی «برم‌دلک»

محوطه ی «برم‌دلک»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۳-۱۲-۰۹ ۱۰:۱۳

با درود و سپاس از ايسنا و خبرنگار ارجمند . نکته‌اي که لازم به يادآوري است اين که دراين نگاره ها هيچ کتيبه‌اي وجود نداشته و ندارد و به اشتباه در فضاي مجازي و برخي کتاب‌ها چنين چيزي را نوشته‌اند. آناني که از نزديک اين سنگ‌نگاره را ديده‌اند همگي تاييد مي‌کنند. به هر روي از کوشش‌هايتان سپاسگزارم