• چهارشنبه / ۲۹ بهمن ۱۳۹۳ / ۰۰:۳۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 93112915955
  • خبرنگار : 71191

تپش‌های کُند قلب تاریخی یزد

تپش‌های کُند قلب تاریخی یزد

پس از حدود 20 سال حرف، بالاخره نوبت به عمل برای اجرای طرح ساماندهی میدان امیرچخماق یزد رسیده است، طرحی که احتمال تغییر کاربری جگرکی‌های میدان تاریخی امیرچخماق را هم به دنبال دارد.

پس از حدود 20 سال حرف، بالاخره نوبت به عمل برای اجرای طرح ساماندهی میدان امیرچخماق یزد رسیده است، طرحی که احتمال تغییر کاربری جگرکی‌های میدان تاریخی امیرچخماق را هم به دنبال دارد.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، اما ساماندهی این طرح که در حال حاضر فقط با کف‌سازی میدان همراه بوده، باعث تبدیل نخل 400 ساله‌ی مردم مذهبی یزد در روز 22 بهمن به چرخ و فلک نیز شد.

البته وجود ترک‌های فراوان در بنای امیرچخماق،‌ باز شدن مغازه‌های جگرکی در این محدوده که یکی از مراکز ثقل و تجمع مردم در مناسبت‌های مختلف و حتی حضور گردشگران خارجی و داخلی است، عبور و مرور ماشین‌های سنگین از این میدان تاریخی که احتمال بیشترشدن ترک‌های بنای تاریخی این میدان را بیشتر می‌کند و حتی تبدیل فضای باز زیر بنای امیرچخماق به مکان بازی کودکان، مواردی است که احتمالا در این طرح ساماندهی مورد توجه قرار می‌گیرد.

مدیرکل اداره میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد با اشاره به آغاز اجرایی شدن طرح ساماندهی میدان امیر چخماق به خبرنگار ایسنا گفت: طرح در دست اجرا برای ساماندهی میدان امیرچخماق یزد، یک طرح قدیمی است که توسط شهرداری یزد به‌روز شده و دانشگاه معماری یزد به عنوان عامل چهارم قرار است روی این طرح نظارت داشته باشد.

محمد مهدی شرافت با اشاره به جلسه‌ای که چند روز گذشته با مسئولان دانشکده‌ی معماری دانشگاه یزد در این زمینه داشته اظهار کرد: هرچند به دلیل نهایی نشدن طرح،‌ هنوز به میراث فرهنگی استان ارائه نشده است‌، اما مسئولان مدیریت شهری این قضیه را مدنظر دارند که اگر طرح در دست اجرا نسبت به طرح‌های قبلی تغییراتی داشت، باید در شورای فنی استان و سپس شورای سیاست‌گذاری فنی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مطرح و بررسی شود.

او با تاکید بر اینکه بین دو تا سه هفته‌ی آینده طرح ساماندهی میدان امیرچخماق جمع‌بندی و به میراث فرهنگی ارسال می‌شود، گفت: این پروژه پس از حدود 20 سال و با تغییرات مختلفی که روی آن انجام شد اکنون در حال اجرایی شدن است، البته نهادهای مختلف مانند شهرداری، میراث فرهنگی‌ و حتی شرکت مادر تخصصی عمرانی‌ و به‌سازی شهری ایران در بخش‌های مختلف متولی این پروژه بوده‌اند، اما در نهایت طرحی که شرکت مادر تخصصی تهیه کرد، مصوبه‌ی شورای عالی معماری شهرسازی کشور را گرفت، بنابراین اصلی‌ترین طرح برای اجرا در این میدان و در واقع مبنای بقیه‌ی تصمیمات در این زمینه آن طرح خواهد بود.

وی ادامه داد: در حال حاضر شورای بافت قدیم استان یزد، مشترکات طرح و آنچه به تصویب رسیده مانند کف‌سازی را در این پروژه اجرایی می‌کند،‌ همچنین در کلیت طرح توسعه‌ی مجموعه، تبدیل آن به حسینیه‌ی امیر چخماق به صورت رسمی و در قالب این اتفاق تبدیل آن به یکی از قطب‌های اصلی گردشگری شهر یزد را به دنبال دارد.

او با تاکید بر اینکه این پروژه برای توسعه گردشگری اجرایی می‌شود، گفت: این پروژه باید به گونه‌ای انجام شود تا وقتی یک گردشگر در این محدوده راه می‌رود، با موقعیتی طبیعی روبه‌رو شود.

شرافت این محدوده‌ی در حال تبدیل به محور گردشگری را شامل حسینیه‌ی «امیر چخماق» تا «حسینیه بعثت» (میدان مصطفی خمینی) و خیابان «قیام» دانست و تاکید کرد: در حال حاضر کف‌سازی خیابان قیام شروع شده و این سه طرح به یک محور قوی گردشگری تبدیل می‌شود.

مدیرکل میراث فرهنگی استان یزد ادامه داد: اولویت تقدم عبور در این طرح با عابر پیاده است، اما فعلا در مرحله تبدیل پروژه به پیاده‌رو نیستیم.

به اعتقاد شرافت، بافت قدیم یزد در حال بازگشت به دوران طلایی‌اش است و اکنون با اقدامات در حال انجام به صورت مشترک توسط شهرداری، میراث فرهنگی‌ و حمایت و نظارت استانداری یزد اتفاقات خوب کنونی در حال رخ دادن است. این پروژه مجموعه‌ی امیرچخماق را به یک محوطه بزرگ و زنده تبدیل می‌کند و بخش جداره‌سازی و منظر سیمای شهری آن تا نیمه اول سال 94 به پایان می‌رسد.

او شاخصه اصلی این پروژه را مدیریت شهری در یزد دانست و تاکید کرد: تلاش‌مان این است که پروژه‌های جنبی به صورت ادامه‌دار و با تغییر و تحولات متناسب با ضوابط میراث فرهنگی تکمیل شوند.

نخل 400 ساله پس از کف‌سازی محصور می‌شود

مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد درباره‌ی وضعیتی که در روز 22 بهمن برای نخل چهارصد ساله رخ داده بود، به خبرنگار ایسنا گفت:‌ این نخل در مجموعه‌ی امیر چخماق مکان مشخص و محصور شده‌ای دارد، اما در زمان اجرای پروژه برای کف‌سازی منطقه، مجبور شدیم قدری آن را جابجا کنیم که این اتفاق افتاد، اما با پایان انجام کف‌سازی، نخل به جداره که یک مکان وقفی و مخصوص نخل است، نزدیک‌تر می‌شود و مانند گذشته آن محصور می‌شود.

مرکز ثقل شدن میدان «امیرچخماق» ارزش واقعی مجموعه را نشان می‌دهد

شرافت همچنین درباره‌ی صحبت‌هایی که مبنی بر جابجایی مرکز مراسم‌های مختلف در میدان امیر چخماق مطرح شده، نیز گفت: هنوز معتقدیم این مجموعه تاریخی باید به عنوان مرکز تجمع و ثقل مردم باشد و هر شخصیتی که به یزد بیاید باید در این مکان سخنرانی و با مردم دیدار کند، چون معتقدیم این ارزش واقعی مجموعه امیر چخماق است که نمود پیدا کرده است.

او تنظیم سیستم‌های صوتی و کنترل میزان سر و صدا و حرکت مردم و حتی نصب بنر در نقاط مختلف امیرچخماق به عنوان یک بنای تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی را از جمله راهکارهایی دانست که می‌تواند در کمتر آسیب رسیدن به این بنای تاریخی موثر باشد.

وی ادامه داد: در جلساتی که در این زمینه داشته‌ایم، قرار است با محوریت فرمانداری جلسه‌ای برگزار شود و چگونگی بهره‌برداری از این میدان و برگزاری مراسم‌ها در آن برنامه‌ریزی شود. با این وجود یزد و امیرچخماق همچنان باید به عنوان مرکز تجمع معرفی شوند.

شرافت انجام طرح ساماندهی را یکی از هدف گذاری‌ها برای این مجموعه و تبدیل آن به مراکز تولید و عرضه صنایع‌دستی دانست و گفت: این مجموعه باید در خدمت پیشانی شهر و کشور باشد. بنابراین تلاش می‌کنیم که با یک برنامه‌ریزی جدی آن را به این هدف برسانیم.

جگرکی‌ها، ‌پاتوق صنایع‌دستی شوند

او افزود: معتقدم که اگر مغازه‌های میدان به کاربری صنایع دستی تغییر پیدا کنند، سوددهی بیشتری دارند. اگر این کار اجرایی شود‌، حضور گردشگران بهترین نفع را برای مردم و مغازه‌داران منطقه دارد. شهرداری نیز موظف است طرح کامل خود برای ساماندهی مجموعه امیر چخماق را ارائه کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۳-۱۱-۳۰ ۱۰:۳۱

مشکل اصلي اتباع بيگانه هستند که در اطراف ميدان ساکن و يا مشغول به کار هستند و هيچ تعلق خاطري هم به ميراث فرهنگي ما ندارند. کجاي دنيا نماد تاريخي يک شهر پاتوق جگرکي و سيگار فروش و پرنده فروش ميشه. واقعا اگه نياکان ما که با رنج و خون دل ،اين شهر را هزاران سال حفظ کردند الان زنده بودند چي به ما مي گفتند؟آيا اين همون يزديه که بهش دارالعلم ميگن؟