مدیر اداره میراث فرهنگی شهرستان آمل تنها راه حل موجود برای برطرف کردن خطر تفکیک، تخریب و ساخت وساز در «باغ توکلی» روی شهر قدیمی آمل را تبدیل آن به پارک دانست.
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، «باغ توکلی» در بافت قدیم شهرستان آمل، 3.5 هکتار از شهر قدیمی آمل را در خود جای داده، لایههای تاریخی که تاریخ این شهرستان را به قبل ازدوران اسلامی پیوند میدهد، اما حالا میخواهند با تغییر کاربری این باغ، آن را تفکیک و تنها لایههای باستانی شهر را تخریب کنند.
هرچند مدیریت شهری و مسئولان میراث فرهنگی شهرستان در نخستین قدم برای اعتراض به این اتفاق در کنار نامهای با امضای 80 نفر از سرشناسان شهر به رئیس جمهور، کمپینی برای امضای مخالفان با این تخریب ایجاد کردند، اما مسئول میراث فرهنگی شهرستان آمل نیز درباره قدمهای بعدی که میتوان برای این محوطهی تاریخی برداشت به خبرنگار ایسنا توضیح داد.
«محمدرضا شیدفر»، مدیر اداره میراث فرهنگی شهرستان آمل با اشاره به جلسهای که مسئولان شهری آمل برای چارهاندیشی در اینباره برگزار کردهاند، اظهار کرد: در آن جلسه مطرح شد که بهترین راهحل تغییر کاربری این باغ به فضای سبز است، تا بتوان این باغ و تاریخ آمل را حفظ کنند.
وی افزود: با توجه به وضعیت اعتباری دولت باید چند دستگاه مانند استانداری، شهرداری و میراث فرهنگی این باغ را به قیمت باغ بخرند تا با تبدیل منطقه به پارک و انجام کاوش در آن، این محوطه را نجات داد.
او تاکید کرد: حتی اگر هر یک از این اتفاقات برای این محوطه تاریخی رخ ندهد و مالک بخواهد ساختوسازی در این منطقه حتی در حد حفر گودال انجام دهد، با توجه به وجود این باغ در بافت تاریخی آمل، باید از میراث فرهنگی استعلام شود.
به گزارش ایسنا، قصه شهر باستانی قزوین و تخریب لایههای باستانیاش برای ایجاد پارکینگ، اینبار گریبان آمل و شهر قدیمیاش در استان مازندران را گرفته است. شهری که از 10 هکتار لایههای باستانی حالا فقط 3.5 هکتارش باقیمانده که شنیده میشود آن هم با صدور رای دیوان عدالت اداری برای خروج از ثبت، میخواهند تخریبش کنند و به نظر میرسد هیچ دستگاهی حتی شورای شهر هم نمیتواند از این اقدام جلوگیری کند.
«باغ توکلی» در محله پایین بازار آمل، تاریخ این شهر کهن در قبل و بعد از اسلام را در خود دفن کرده است، این شهر که در 13 اردیبهشت 1378 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، در اطراف خود سه اثر بزرگ تاریخی و فرهنگی ایران یعنی «ناصرالحق» (به عنوان پرچمدار حکومت علویان در سرزمین طبرستان)، «آرامگاه و برج شمس آلرسول» (از دانشمندان و پزشکان شهیر ایرانی در آتشکده دوره ساسانیان) و بقعه «میرحیدر آملی» (عارف و صوفی و مفسر شیعه دوازده امامی قرن هشتم) را در خود جای داده است.
اما از مدتی پیش با حکم دیوان عدالت اداری مبنی بر خروج «باغ توکلی» از فهرست آثار ملی، با شکایت مالک شخصی این باغ، احتمال تفکیک باغ و تخریب آن هر روز بیشتر میشود، تا حدی که حتی شورای شهر و اداره میراث فرهنگی شهرستان آمل هم برای جلوگیری از این اتفاق، با ایجاد یک کمپین حمایتی از حفظ بقایای تاریخ آمل تلاش میکنند.
انتهای پیام
نظرات