معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان این که ایران از نظر ارتباط تحقیقاتی میان دانشگاهها و مراکز صنعتی دچار کمکاری است، گفت: رتبه همکاری دانشگاه و صنعت ایران در بین 148 کشور جهان 90 است.
به گزارش خبرنگار پژوهشی ایسنا، دکتر وحید احمدی امروز طی سخنانی در پانزدهمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر که در محل سالن اجلاس سران برگزار شد با اشاره به سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه علم و فناوری گفت: کسب مرجعیت علم و فناوری در منطقه و ارتقاء جایگاه جهانی کشور در علم و فناوری و تبدیل ایران به قطب علم و فناوری جهان اسلام یکی از نکات همیشه مورد تاکید است و در واقع در این مسیر، تولید و توسعه علم برای ارتقاء جایگاه و کسب ثروت به منظور بهبود زندگی مردم و رفاه عمومی تنها در گرو نگرش نو به فرآیند پژوهش و تولید فناوری است.
وی افزود: نگرشی باید لحاظ شود که کل ساختار علمی و مدیریتی کشور را دگرگون کند و بررسی شود که آیا کشور به این مرحله از دگرگونی و پوستاندازی رسیده است؟
احمدی با بیان این که ساختار مدیریتی کشورهای غربی توسعه یافته در ابتدا در دو محور حکومت و صنعت قرار داشت، تصریح کرد:پس از آن محور سومی با عنوان دانشگاه به آن اضافه شد و در واقع صنعتی بر مبنای نوآوری توسط دانشگاه باشد، میتواند موفق عمل کند.
وی در ادامه سخنانش به رشد علمی مناسب کشور ایران بر اساس دادههای دو پایگاه اسکوپوس و ISI اشاره کرد و گفت: بر اساس رتبهبندی پایگاه اسکوپوس رتبه ایران در تولید علم دنیا 17 و در منطقه اول است.
وی افزود: همچنین براساس رتبهبندی ISI طی دو سه سال اخیر رتبه ایران در تولید علم دنیا 20 و در منطقه بعد از ترکیه در جایگاه دوم قرار دارد که این نشان میدهد که دانشگاههای ما از نظر کمی رشد خوبی داشته است و در برخی از موارد رشد بیرویهای را شاهد هستیم اما از سوی دیگر باید بررسی شود که صنعت ما تا چه میزان از پروژههای تحقیقاتی استفاده میکند.
به گفته احمدی صنعت کشور ایران به دلیل عدم وجود نظام رقابتی و وجود انحطاط در صنایع گرایشی به نوآوری ندارد و پاسخ به سوالاتی مبنی بر این که چقدر دانشگاه در توسعه صنعت دخیل است و یا این که چقدر مردم گرایش به خرید محصولات صنعت دارند، نشان از عدم گرایش صنعت به نوآوری است.
معاون پژوهشی وزیر علوم در ادامه سخنانش به ارائه آماری از وضعیت پژوهشی کشور ایران در میان 148 کشور دنیا پرداخت و گفت: در این راستا کشور ایران از نظر شاخص میزان تحقیق و توسعه انجام شده توسط صنعت و تجارت در دنیا دارای رتبهای حدود 60 است.
وی افزود: همچنین از نظر میزان اعتبارات تحقیق و توسعه انجام شده توسط صنعت و تجارت رتبه 51 را داراست.
وی ادامه داد: کشور ایران از نظر ظرفیت برای نوآوری در سال 2013 دارای رتبه 59 و در سال 2014 دارای رتبه 60 از نظر کیفیت علمی مراکز پژوهشی در سال 2013 رتبه 40 و در سال 2014 رتبه 43 را کسب کرده است.
احمدی با بیان این که در این رتبهبندی کشور ایران از نظر ارتباط تحقیقاتی بین دانشگاهها و مراکز صنعتی هم دچار کمکاری است، گفت: کشور ایران در سال 2013 از این نظر رتبه 87 و در سال 2014 رتبه 90 را کسب کرده است.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تاکید کرد: در دستگاههایی که فاصله زیادی با پژوهش دارند در حوزههای مختلف همچون فرهنگی، اجتماعی، مدیریتی، سیاست داخلی، سیاست خارجی، رسانهها، صدا و سیما، توریسم، حقوقی و فضایی شاهد مشکلات و چالشهای بسیاری هستیم.
وی با بیان این که 40 درصد بدنه دانشگاهی کشور به علوم انسانی اختصاص دارد، گفت: باید در این حوزه نگرشها را تغییر و در جهت کاربردی کردن این علوم حرکت کنیم.
انتهای پیام
نظرات