• سه‌شنبه / ۱۸ آذر ۱۳۹۳ / ۲۰:۴۸
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 93091811536
  • خبرنگار : 71417

/به‌روز رسانی شده است/

انتشار گزارش تکان‌دهنده سنای آمریکا از اقدامات وحشیانه سیا

انتشار گزارش تکان‌دهنده سنای آمریکا از اقدامات وحشیانه سیا

رییس کمیته اطلاعات سنای آمریکا از انتشار گزارش سنا در خصوص عملکرد سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و اقدام‌های خشن و وحشیانه این سازمان در بازجویی‌ها خبر داد.

رییس کمیته اطلاعات سنای آمریکا از انتشار گزارش سنا در خصوص عملکرد سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و اقدام‌های خشن و وحشیانه این سازمان در بازجویی‌ها خبر داد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این مقام آمریکایی در خصوص گزارش سنا از عملکرد سیا تصریح کرد که تکنیک‌های بازجویی این سازمان موثر نبوده و در عین حال خشونت استفاده شده در این تکنیک‌ها بسیار بیشتر از چیزی بوده که مقامات اذعان کرده‌اند.

سیا

در گزارش سنا به تعامل سیا با کاخ سفید، وزارت دادگستری، کنگره و دیگر نهادهای آمریکایی اشاره و گفته شده که سیا در بسیاری از تعامل‌ها اطلاعات نادرست و غیرکافی در اختیار قرار داده است.

اوباما در واکنش به انتشار این گزارش گفت که روش‌های مبتنی بر شکنجه در بازجویی‌ها که در گذشته استفاده شده، باید کنار گذاشته شود.

رییس کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا در اظهارات خود هنگام انتشار این گزارش گفت: هشت سال پیش متوجه شدیم که سیا از تکنیک‌های به اصطلاح پیشرفته در بازجویی‌ها استفاده می‌کند و در این خصوص گزارش درستی به کنگره ارائه نشده است.

وی افزود: سیا در این اقدامات از مامورانی استفاده کرده که سابقه خشونت و سوءاستفاده دارند. همچنین در بازجویی‌ها بر خلاف اظهارات رییس وقت سیا، متهمان مورد شکنجه قرار گرفته‌اند.

گزارش مهم کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا درباره کاربرد شکنجه در بازجویی سیا از مظنونان در "جنگ علیه تروریسم" بعد از مدت‌ها تاخیر منتشر می‌شود.

در این گزارش آمده است که این شیوه‌ها به اطلاعات مهم و قابل پیگیری منجر نشده و جزئیات به دست آمده از این بازجویی‌ها در دفاع از امنیت ملی آمریکا کلیدی نبوده است.

گزارش منتشر شده صرفا خلاصه‌ای از تحقیق 6700 صفحه‌ای این کمیته است.

سناتور دیان فاینستاین، رئیس کمیته اطلاعاتی سنا هم‌زمان با انتشار نتیجه تحقیق چند ساله این کمیته گفت، گزارش نتیجه بررسی دست‌کم 19 بازداشتگاه مخفی سیا در کشورهای ثالث و بازجویی دست‌کم 119 تن با شیوه‌های خشن که در مواردی به شکنجه تبدیل شده است.

این گزارش با نتیجه گیری‌های تکان دهند‌ه‌ای که حاصل ماه‌ها ملاقات با سازمان مرکزی اطلاعات و امنیت آمریکا و دسترسی به میلیون‌ها صفحه مکاتبات و اسناد داخلی این سازمان بوده به موارد زیر اشاره دارد:

* شیوه‌های بازجویی خشن این سازمان به اطلاعات کلیدی برای دفاع از امنیت ملی آمریکا منجر نشده است.

* سیا به طور مستمر اطلاعات غلطی درباره اجرای این بازجویی‌ها و تاثیر آن به سیاستمداران و مردم آمریکا داده است و آن‌ها را گمراه کرده است.

* مدیریت سیا بر برنامه "بازجویی های خشن" به شدت ناکافی و مخدوش بوده است.

جمهوری‌خواهان سنا در اولین واکنش خود به انتشار این گزارش گفته‌اند اطلاعات به دست آمده از بازجویی‌ها در دستگیری تروریست‌ها از جمله اسامه بن لادن، رهبر سابق القاعده موثر بوده است.

فاینستاین در ارائه نتیجه گزارش گفت: واژه شکنجه به هر معنای معمولش تفسیر شود نتیجه آن است که بازداشتی‌های سیا شکنجه شده‌اند. شیوه‌های به کار رفته شامل محرومیت از خواب، سیلی و کوبیدن فرد به دیوار، جای دادن بازداشتی در جعبه‌های کوچک، نگهداری فرد در انزوا و تهدید مدام به مرگ بوده است. بر اساس این گزارش از شیوه القاء حس خفگی در بازجویی سه تن از بازداشت شدگان استفاده شده است و بسیاری از بازداشت شدگان دچار مشکلات روانی شده‌اند.

خفگی مصنوعی

براساس این گزارش دست‌کم درباره شش تن از بازداشت شدگان از "آبرسانی مقعدی" استفاده شده است در حالیکه هیچ گزارش پزشکی مبنی بر لزوم به کارگیری این شیوه یافت نشده است.

جورج تنت، رییس وقت سیا یافته‌های این گزارش را رد کرده و گفته است برنامه بازجویی‌های خشن به دستگیری رهبران القاعده و حذف آنها از میدان جنگ با آمریکا منجر شده است و جان هزاران آمریکایی را نجات داده است.

تنت یکی از افرادیست که نامش در این گزارش به عنوان مقصر مطرح شده است.

برنامه بازجویی از مظنونان تروریستی که درون سازمان سیا با عنوان "تفسیر، بازداشت و بازجویی" مشهور است، از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۷ در دوران ریاست جمهوری جورج بوش اجرا می‌شد و پس از روی کار آمدن باراک اوباما به دستور وی متوقف شد.

در همین حال اوباما در واکنش به انتشار این گزارش گفت که این شیوه‌ها به موضع آمریکا در جهان "ضربه‌ای جدی" وارد کرده است و تاکید کرده آمریکا دیگر از این شیوه‌ها استفاده نخواهد کرد.

اوباما سه‌شنبه شب به وقت آمریکا به شبکه تله موندو هم گفت: "پس از حملات ۱۱ سپتامبر کشور دچار شوک شدید روحی و وضعیتی لغزنده و نامطمئن در مورد تکرار آن حملات بود و و روشن است که سیا شتابزده و برنامه‌ای بدون اندیشه زیاد درباره عواقب احتمالی آن طراحی کرد."

وی گفت در آن برنامه حد و مرزها و اینکه دقیقا چه کسی مسئول و پاسخگوی برنامه است به خوبی مشخص نشد.

رئیس‌جمهوری آمریکا با دفاع از انتشار این گزارش مدعی شد: یکی از مواردی که ما را از دیگر کشورها متمایز می‌سازد این است که زمانی که ما اشتباه می‌کنیم آن را می‌پذیریم.

اوباما قبلا هم گفته است که به نظر وی سیا در آن دوران تحت "فشار عظیمی" برای جلوگیری از حملات دیگری از نوع ۱۱ سپتامبر بود و برای همین دچار خطا شد.

با این حال وی گفت هرچند نگران واکنش‌های احتمالی علیه آمریکایی‌ها در جهان است اما این گزارش باید منتشر می‌شد تا اطمینان حاصل شود که این اشتباهات تکرار نشود.

در مقابل برخی جمهوری خواهان سنا نیز در واکنش به انتشار این گزارش گفته‌اند اطلاعات به دست آمده از بازجویی‌ها در دستگیری "تروریست‌ها" از جمله اسامه بن لادن موثر بوده است.

سناتور میچ مک‌کانل، رهبر جمهوری‌خواه سنا و سناتور سکسبی چمبلیس، از اعضای ارشد کمیته اطلاعاتی سنا در بیانیه‌ای مشترک گفته‌اند ادعاهای گزارش منتشر شده توسط حزب دموکرات در کمیته اطلاعات غلط است گفته‌اند انتشار آن تبعات جدی برای امنیت ملی آمریکا خواهد داشت.

زندان‌های سیا

این درحالی است که سناتور جمهوری‌خواه جان مک‌کین، که خود در طول اسارت در ویتنام به شدت شکنجه شده بود، در واکنش به این گزارش از انتشار آن حمایت کرد و تاکید کرد که این شیوه‌ها به اعتبار جهانی آمریکا ضربه زده است.

مک‌کین گفت پذیرش حقیقت گاهی دشوار است، گاهی ممکن است به دشواری‌هایی برای آمریکا منجر شود اما "این حق مردم آمریکاست" که بدانند تاثیر این سیاست‌ها و حاصل آن چه بوده است.

این سناتور در عین حال گفت ممکن است انتشار این گزارش به خشونت در نقاط مختلف جهان علیه منافع آمریکا منجر شود اما جهان مدت‌هاست که از به کارگیری این شیوه‌ها خبردار بوده است و جلوگیری از انتشار آن را به بهانه به خطر افتادن امنیت آمریکا بیهوده خواند.

این سناتور بانفوذ جمهوری‌خواه گفت بسیاری از این شیوه‌ها شکنجه بوده و "القاء حس خفگی" را نوعی اعدام نمایشی خواند که در آن فرد را تا پای مرگ می‌برند و بازمی‌گردانند.

هم‌زمان جان برنان، مدیر فعلی سازمان سیا، با اذعان به این که "اشتباهاتی در طول بازداشت و برنامه بازجویی" این سازمان روی داده گفته است درخصوص نتیجه‌گیری کمیته تحقیق و "بی تاثیر بودن اطلاعات حاصل از این بازجویی‌ها" با این کمیته اختلاف نظر دارد.

در اتاق‌های شکنجه

براساس گزارش کمیته سنا، "ابوزبیده" یکی از بازداشتیان که در بازداشتگاهی مخفی در تایلند نگهداری می‌شده، 47 روز را بدون بازجویی در سلول انفرادی گذرانده است.

در پی این دوره، وی با به کارگیری انواع شیوه‌های خشن مورد بازجویی قرار گرفته است و بعدها دچار مشکلات روانی شده است.

بجز این متهم، در افغانستان نیز بازداشتی‌ها در تاریکی و انزوا، در سلولی که تنها "یک سطل برای ادرار و مدفوع داشته" محبوس بودند.

رضا النجار، یکی از محافظان اسامه بن لادن، اولین بازداشتی در بازداشتگاه سیا در افغانستان بوده است. وی بعد از ماه‌ها بی‌خوابی "کاملا درهم شکسته" با این همه رفتار با وی بدتر شده است. بازجوها سهمیه غذای وی را کاهش داده‌اند، در سرما زنجیرش کرده‌اند و به جای دسترسی دادن به دستشویی، به او "پوشک" بسته‌اند.

گل رحمان، بازداشتی دیگر، در حالی که در سرمای نقطه انجماد با یک پیراهن ساده در زنجیر کف سلول سیمانی خوابیده بوده، مرده است. پزشکی قانونی مرگ وی را در اثر سرما اعلام کرده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha