محوطهی باستانی «ارزانفورد» پس از انجام پنج فصل کاوش در فهرست آثار ملی ثبت و ابلاغ شد.
به گزارش ایسنا، مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی با اعلام این خبر اظهار کرد: روستای «ارزانفود» از توابع بخش مرکزی شهرستان همدان و در جنوب شرق شهر همدان، تپهای از دوران اشکانی در غرب روستا و در بین مزارع کشاورزی در خود دارد که زیر بستر آن مجموعهای از فضاهای معماری به صورت دستکند در بستری از سنگهای موسوم به شیست وجود دارد.
فرهاد نظری این مجموعه را شامل فضاهای متعددی دانست که با راهرو بهم مرتبط هستند و افزود: ابعاد فضاها و اتاقهای این مجموعه متفاوت است و احتمالا کاربرد متفاوتی داشتهاند. در بدنهی اکثر آنها سکوهای سنگی وجود دارد که شباهت زیادی به آخور احشام دارد.در بالا و مجاورت سکوها و بدنه نیز بیشتر فضاهای مجموعه، حلقه یا قلابهای تراشیده شده از سنگ بستر وجود دارد.
او با اشاره به انجام کاوشهای باستانشناسی در پنج کارگاه در نقاط مختلف تپه ادامه داد: هر کارگاه متشکل از تعدادی اتاق است که همگی به هم ارتباط دارند. در بعضی قسمتها تک اتاقهایی دیده میشود که یک ورودی داشته و مستقل هستند. فضاهای بزرگتر ورودیهای متعدد دارند که به احتمال زیاد به کاربرد آنها ارتباط دارد. ارتفاع تقریبی فضاها به صورت متغیر و به طور میانگین به اندازه قد یک انسان (حدود 180 سانتیمتر) است.
وی توضیح داد: در بدنهی این اتاقها حفرههای جای «پیه سوز» متعدد دیده میشود. ورود به فضاها از طریق راه پله تراشیده شده در سنگ بستر امکان پذیر است. در کاوشهای انجام شده به منظور بازگشایی ورودیها آثار معماری منظمی شناسایی شد که حاکی از وجود یک دوره استقرار در سطح تپه بود که خوشبختانه در کاوشهای اخیر بخشهایی از این معماری که به صورت سنگچین اجرا شده است بدست آمد. در بررسی و کاوشهای مجموعه میتوان گفت این مجموعه در دورهی تاریخی به خصوص دورهی اشکانی شکل گرفته و در دورههای بعد خصوصا دوران اسلامی مورد استفاده واقع شده است.
به گفتهی نظری این محوطهی تاریخی باقی مانده از دورهی اشکانی و دوران اسلامی، 12 آذر ماه به شمارهی 31143 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
انتهای پیام
نظرات