• سه‌شنبه / ۲۵ شهریور ۱۳۹۳ / ۱۰:۲۹
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 93062514815

جداسازی ارزان یون موثر در سیستم ایمنی بدن با دستاورد جدید محققان ایرانی

جداسازی ارزان یون موثر در سیستم ایمنی بدن با دستاورد جدید محققان ایرانی

پژوهشگران ایرانی موفق به طراحی و سنتز یک ساختار مهندسی شده‌ برای جداسازی یون روی شدند.

پژوهشگران ایرانی موفق به طراحی و سنتز یک ساختار مهندسی شده‌ برای جداسازی یون روی شدند.

به گزارش سرویس علمی ایسنا، نتایج این تحقیقات منجر به دستیابی به تجزیه و تحلیل‌های قابل اطمینان و تکرار‌پذیر در مقادیر غلظتی پایین می‌شود. مدت زمان کوتاه‌تر و استفاده از دستگاه‌های ارزان قیمت‌تر از مزایای این تحقیقات است.

برخی از عناصر کم مصرف به دلیل اهمیت فعالیت‌های بیوشیمیایی، برای بدن موجودات زنده ضروری است. روی (Zn) یکی از این مواد است که نقش قابل توجهی در پروتئین‌های درگیر در سوخت و ساز، ترشح هورمون و سیستم ایمنی بدن دارد و آنزیم‌های آن در تولید و تجزیه‌ی پروتئین، چربی‌ها، کربوهیدرات‌ها و اسیدهای نوکلئیک شرکت می‌کنند. کمبود روی در بدن ممکن است به اختلالات مختلفی از جمله اختلال رشد، افسردگی، ضایعات پوست و چشم، اختلال در عملکرد بهبود زخم و دیگر بیماری‌های پوستی منجر شود. به همین منظور برای تشخیص کمبود روی در بدن، از نمونه‌های زیستی انسان مانند خون استفاده می‌کنند تا میزان روی بدن به‌ دست آید. در نتیجه، اندازه‌گیری دقیق مقدار روی در خون بسیار حائز اهمیت است.

هدف از انجام این پروژه ارائه‌ی راهکاری به محققان و شرکت‌های تحقیقاتی و آزمایشگاهی است تا بتوانند یون روی را در غلظت ppb با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله‌ای تعیین کنند. لازم به ذکر است که در صورت عدم استفاده از روش پیشنهادی، نیاز به دستگاه‌های گران قیمت‌تری همچون ICP ضروری به نظر می‌رسد. این طرح قابل کاربرد در صنایع غذایی و زیست‌محیطی است. همچنین برای اندازه‌گیری یون روی در نمونه‌های بیولوژیکی در مواجه‌ی شغلی نیز قابلیت کاربری دارد.

دکتر محمد بهبهانی، فارغ التحصیل دکتری شیمی تجزیه از دانشگاه شهید بهشتی و محقق طرح در این باره گفت: با توجه به اهمیت تعیین یون روی در ماتریس‌های پیچیده، آماده‌سازی نمونه‌ی موفق برای جداسازی و پیش تغلیظ آن، یکی از مهمترین مراحل است. در این کار از نانوذرات پلیمر قالب یونی سنتز شده در آزمایشگاه دکتر باقری برای استخراج و پیش تغلیظ گزینش‌پذیر یون روی از ماتریس‌های پیچیده مثل نمونه‌های غذایی و زیست‌محیطی استفاده شد.

وی افزود: پیش تغلیظ گزینش‌پذیر یون مورد نظر با کمک نانوذرات پلیمر قالب یونی به محققان کمک می‌کند تا بتوانند یون هدف را در مقادیر کم (در حد غلظت ppb) در محیط‌های پیچیده و با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله‌ای اندازه‌گیری کنند.

محقق طرح تصریح کرد: نانوذرات پلیمر قالب یونی در مقایسه با پلیمرهای قالب یونی که به صورت نانوذرات تهیه نشده‌اند، دارای مزیت‌های متعددی است که می‌توان به زمان استخراج کوتاه‌تر و ظرفیت جذب بیشتر آن‌ها اشاره کرد.

بهبهانی تصریح کرد: از نتایج تجزیه‌ای به دست آمده به‌ وسیله‌ی روش ارائه شده می‌توان به حد تشخیص پایین (0/15 میکروگرم بر لیتر) و تکرارپذیری بالای روش اشاره کرد.

نتایج این کار تحقیقاتی که با تلاش دکتر محمد بهبهانی و همکاران وی صورت گرفته، در Journal of Food Composition and Analysis منتشر شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha