سعید حمیدیان میگوید در آثار سیمین بهبهانی جنبه اجتماعی و سیاسی نیرومندی میبینیم که در شعر هیچکدام از شاعران زن در طول تاریخ وجود ندارد.
این مدرس دانشگاه در پی درگذشت سیمین بهبهانی در گفتوگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: هنوز دلم نمیآید به خانم بهبهانی بگویم «مرحوم»، چون ایشان جزو چهرههای جاودان و زنده ما هستند. میتوان دوران شاعری خانم بهبهانی را به دو قسمت قبل از انقلاب و بعد از انقلاب تقسیم کرد. شعر ایشان قبل از انقلاب بیشتر در مایههای تغزلی و عاشقانه بود ولی با حدوث انقلاب شعر ایشان یک گشایش کاملا مشخص سیاسی و اجتماعی پیدا کرد و من تصور میکنم ایشان از لحاظ دوره دوم، در تاریخ شعر ما کاملا بینظیر است.
او در ادامه گفت: جنبه اجتماعی و سیاسی نیرومندی که در آثار بعد از انقلاب خانم بهبهانی میبینیم در شعر هیچ کدام از شاعران زن در طول تاریخ وجود ندارد، حتا در شعر فروغ فرخزاد. با اینکه شعر فروغ هم دارای رگههای اجتماعی است از این لحاظ به پای شعر خانم سیمین بهبهانی نمیرسد. پروین اعتصامی نیز فرق مشخصی با سیمین دارد و آن تفاوت این است که معمولا در شعر پروین مسائل به صورت سنتی و در قالب تمثیلات سنتی عرضه میشود، در حالیکه بیان سیمین بهبهانی بیان کاملا تازهای است. سیمین بهبهانی زبان نیرومندی دارد که همه قدرت زبان کلاسیک در آن دیده میشود و در عین حال زبان دشوار یا بدگواری نیست. زبان شعر سیمین بهبهانی زبانی کاملا جاافتاده است. زبان ادبی پخته و در عین حال فخیم را باید از مختصات شعر خانم سیمین بهبهانی دانست.
حمیدیان همچنین عنوان کرد: خانم بهبهانی در حقیقت در شیوه خاص خودشان که من ایشان را در آن منحصر به فرد میدانم شاید حدود 70 تا 80 وزن جدید از لحاظ شکلی به شعر اضافه کردهاند. این دستاورد مهمی است که ایشان هرگز در اوزان کلاسیک شعر فارسی متوقف نماندهاند.
سیمین بهبهانی بامداد امروز (سهشنبه، 28 مردادماه) در سن 87سالگی بر اثر ایست قلبی و تنفسی در بیمارستان پارس تهران درگذشت.
انتهای پیام
نظرات