سخنگوی انجمن دفاع از آزادی مطبوعات بر خلاف مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی معتقد است که همه اعضای یک تحریریه از خبرنگار گرفته تا دبیر و سردبیر شامل مفهوم خبرنگار و مقوله سخت و زیانآور بودن این حرفه میشوند.
حدود دو ماه پیش مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی به ایسنا اعلام کرد که «فقط حرفه خبرنگاری جزو مشاغل سخت و زیانآور است و این قانون شامل حال افراد دیگری که در دفتر رسانهها (به عنوان دبیر و سردبیر) و بخش پشتیبانی انجام وظیفه میکنند، نمیشود.»
عباس صفاییفر در گفتوگو با خبرنگار بخش رسانه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دربارهی اظهارات مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی بیان کرد: اصولا وقتی دربارهی جامعهی خبرنگاران صحبت میکنیم از نظر حقوق حرفهای روزنامهنگاری تعاریفی دارد و ما نیز بر اساس تعاریف ارائه شده اعضای یک تحریریه خبری را به عنوان خبرنگار، گزارشگر، معاون سرویس، دبیر سرویس، مدیر تحریریه و یا سردبیر طبقهبندی کردهایم.
وی تاکید کرد: نمیتوان قائل به این بود که دبیر یا سردبیر یک سرویس، خبرنگار نیستند، زیرا هر یک از این افراد ممکن است در کنار جایگاه دبیری یا سردبیری در جای دیگری کار خبرنگاری نیز انجام دهند؛ بنابراین، این استدلال که سختی و زیانآور بودن فقط شامل حال خبرنگار میشود و شامل روزنامهنگار یا گزارشگر یا دبیر و ... نمیشود، بدان سبب است که شاید تعریف درستی از مفهوم حقوق حرفهای روزنامهنگاری در دست نبوده است.
صفاییفر اظهار کرد: مشخصا آنچه که ما در حقوق ارتباطات و رسانههای جمعی از حقوق حرفهای روزنامهنگاران سخن میگوییم، شامل همه موارد دبیری، سردبیری، گزارشگری و... میشود و تمامی این ترتیبی که در یک تحریریه به صورت منظم، مستقل و سازمان یافته اجرا میشود شامل مفهوم خبرنگار و مقولهی سخت و زیانآور بودن این حرفه میشود.
او با اشاره به حوادث غزه، عراق و سوریه نیز عنوان کرد: این حوادث، خود، نشان میدهد که خبرنگاری جزو شغلهای سخت و زیانآور است خبرنگاران هر روز در دنیا ممکن است در معرض آسیب، گلوله و بمباران باشند ولی حرفه خبرنگاری امروزه به دلیل سختیهای روانی وآسیبهای فردیای که ایجاد میکند، در همه جا جزو مشاغل سخت تلقی میشود.
***
به گزارش ایسنا، اگرچه آییننامهی اجرایی قانون بازنشستگی پیش از موعد صاحبان مشاغل سخت و زیانآور در سال 80 به تصویب رسیده است که بر اساس آن افراد دارای شغل سخت بعد از 20 سال متوالی یا 25 سال متناوب کار بدون شرط سنی، بازنشسته میشوند، اما از آن زمان تاکنون خبرنگاران برای بازنشستگی خود با مشکلاتی روبهرو بودهاند.
سخنگوی انجمن دفاع از آزادی مطبوعات دراین مورد گفت: آیین نامه اجرایی انجام این مسئله با تفسیرهایی روبه رو بوده و مواردی نیز بوده است که افراد برای بهرهگیری از این حق دچار مشکل اثبات بودند و یا به دلیل تناوب یا قطع شدن این بیمه در مقاطعی مشکلاتی داشتند و پیگیر حل و فصل این مشکلات بودهاند.
او ادامه داد: انتظار ما این است که سازمان تامین اجتماعی در این زمینه کمک کند که این مسائل حل شود و افرادی که میخواهند بازنشسته شوند حداقل با مشکلات کمتری روبه رو باشند و بتوانند از این فرصت استفاده کنند.
انتهای پیام
نظرات