با ایجاد ادارهی اموال فرهنگی و تاریخی در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری میتوان بر همهی اموال تاریخی و فرهنگی کشور نظارت کرد.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یکی از اعضای هیئت اجرایی ایکوم ایران، در نشستی خبری که بهمناسبت روز جهانی موزهها برگزار شد، اظهار کرد: اسفندماه 1389 آییننامهی اموال منقول تاریخی - فرهنگی دولتی با هدف توسعهی موزهها و مردادماه 1384 آییننامهی حمایت از مالکان اموال منقول تاریخی - فرهنگی خصوصی به تصویب رسید؛ اما متأسفانه پس از به تصویب رسیدنشان هیچ کدام از این آیین نامهها اجرایی نشدند.
سیداحمد محیط طباطبایی با اشاره به اینکه این مصوبهها برای اجرای یکسری دستورالعملها و سازوکارهای تشکیلاتی، در چند روز آخر دو دولت گذشته به تصویب رسیدند، اما هیچگاه اجرایی نشدند، ادامه داد: نخستین قدم برای اجرایی شدن این مصوبات، ایجاد ادارهی اموال تاریخی - فرهنگی است تا بتوان همهی اموال تاریخی - فرهنگی را در کل کشور رصد کرد. براساس این آییننامه، نیمی از وظایف از نظر حاکمیتی برعهدهی سازمان میراث فرهنگی و نیمی دیگر برعهدهی نهادهای عمومی است.
او هدف از ایجاد ادارهی اموال را متفاوت بودن نوع کالاهای فرهنگی و تاریخی کشور با کالاهایی که کد وزارت دارایی را دارند، دانست و تأکید کرد: اموال فرهنگی - تاریخی کشور باید آییننامهی خاصی داشته باشند و تابع فرم 9 اموال دولتی که تابع وزارت دارایی است، نباشند. امیدوارم در دولت جدید، ادارهی اموال فرهنگی - تاریخی به شکلی که در آییننامههای گذشته تصویب شد، تشکیل شود، تا در نهایت بتوان فرهنگ موزهای را گسترش داد.
وی با بیان اینکه تفکر حفظ آثار بهعنوان موزه، در هیچیک از نهادهای دولتی و گاهی خصوصی وجود ندارد، بیان کرد: یکی از مهمترین تفاوتهای ما و فارغالتحصیلان خارجی در موارد مختلف، مانند نداشتن جایزه نوبل است. زمانی این اتفاقها در کشور ما رخ میدهد که ما برای تاریخ کشور خود ارزش قائل نیستیم.
او با اعلام اینکه امسال شرکت نفت در آبادان، مسجدسلیمان و تهران قصد ایجاد موزههای نفت و سایت - موزهی نفت را دارد، گفت: شهری مانند مسجدسلیمان، یک شهر - موزه است که به حفاظت کامل نیاز دارد.
این عضو ایکوم ایران با اشاره به اینکه کنوانسیون 1959 گفته که نیروهای نظامی را برای زمان جنگ و بحران باید آموزش فرهنگی داد، اظهار کرد: این کار باید با هدف حفاظت از میراث فرهنگی هر کشوری انجام شود. سازمان میراث فرهنگی موظف است به همهی نیروهای نظامی بهصورت غیرمستقیم آموزش دهد تا در زمان بحران و جنگ، از بناها و محوطههای و آثار تاریخی حفاظت کنند.
او با اشاره به بیتوجهی مردم در سال 1373 و در زمان تخریب حمام خسروآقا در اصفهان، تأکید کرد: آن زمان، کسی صدایش درنیامد؛ اما وقتی بحث برج جهاننما پیش آمد، سروصدای زیادی بلند و در نهایت، باعث پیروزی دوستداران میراث فرهنگی شد؛ این اتفاق، نشانهی آموزش غیرمستقیم بود.
محیط طباطبایی همچنین با اشاره به اقدام مناسب رییس کاخ نیاوران برای جمع کردن کافهای واقع در محوطهی این کاخ، اظهار کرد: یکی از بهترین کارهایی که رییس کاخ نیاوران پس از آمدنش انجام داد، جمعآوری آن کافه بود. در آن کافه 500 مترمربع از فضای چمن را سنگ کرده بودند. فاضلاب را در آب قنات انداخته بودند و سرویس بهداشتی غیرمجاز نصب کرده بودند و برخلاف شأنیتی که کاخ دارد، قلیان به مردم میدادند.
او با بیان اینکه تخریب میراث فرهنگی، جنایت علیه بشریت و چیزی شبیه نسلکشی است، تأکید کرد: معتقدم واگذاری فضاهای تاریخی به بخش خصوصی باید از طریق مزایده باشد.
وی با اشاره به اینکه هنوز بسیاری از موسسات و دستگاههای دولتی و خصوصی تفاوت میان NGOها را با موسسات و دستگاههای دولتی نمیدانند، ادامه داد: در حوزهی میراث فرهنگی، مراکز مردمنهاد مهمترین نهادهایی هستند که میتوانند به این حوزه کمک کنند.
این عضو ایکوم ایران همچنین با اعلام اینکه خبرنگاران میتوانند عضو ایکوم شوند، افزود: قصد داریم در دور جدید، افرادی را که قصد عضویت در ایکوم را دارند، تا دو سال بهعنوان «عضو هوادار» معرفی و پس از آن، بهصورت رسمی آنها را عضو کمیتهی ملی موزههای ایران کنیم.
به گزارش ایسنا، براساس اعلام ایکوم ایران برنامههای روز جهانی موزهها و هفتهی میراث فرهنگی به این ترتیب است:
26 اردیبهشتماه؛ «شب موزه» در موزهی ارامنه برپا میشود. در آن شب، بخش سکهی آن موزه افتتاح میشود. در برنامهی «شب موزه» که قرار است برای نخستینبار در ایران برگزار شود، کاخهای سعدآباد و نیاوران از ساعت 18 تا 21 در روز شنبه 27 اردیبهشتماه برای بازدید مردم باز خواهند بود.
28 اردیبهشت؛ مرکز «موسیقی بتهون و پیوند نسلها» در موزهی هنر ملل مجموعهی سعدآباد، روز جهانی موزهها را گرامی میدارد و همزمان، مراسمی با عنوان خاطرههای اردیبهشت با همیاری انجمن گرافیستها در موزهی هنرهای دینی امام علی (ع) برگزار میشود.
29 اردیبهشت؛ مجموعهداران آثار تاریخی در موزهی آزادی نشست برگزار میکنند و از نقشهی جهان در عصر صفوی رونمایی میشود.
همزمان، نمایشگاه تصاویری از مشاغل دورهی قاجار از مجموعهی خصوصی «مهرداد اسکویی» در عکسخانهی شهر برگزار میشود.
30 اردیبهشتماه؛ نمایشگاه مینیاتور ایرانی، نقاشان فرانسوی با همیاری گالری شمس در موزهی هنرهای ملی ایران برگزار میشود. همزمان، معرفی موزهی توپکاپی (ترکیه) و نمایشگاه عکس موزهی توپکاپی، در «شهر کتاب» برپا می شود. در این روز، نمایشگاه تجلی شاهنامه در فرش ایرانی در موزهی فرش برپاست. همزمان نیز نمایشگاه عکس موزهی توپکاپی در چادرخانهی کاخ گلستان و مراسم انتخاب موزهی برتر، در خانهی هنرمندان برپا میشود.
یکم خردادماه؛ نمایشگاه و کارگاه عروسک شاهخانم و کارگاه موزه و کودک در مجموعهی فرهنگی - تاریخی نیاوران برپا میشود و خانهی هنرمندان نیز کارگاه آموزشی شیوههای مداخله در بافت تاریخی را با همیاری انجمن معماران برپا میکند.
همچنین نشست کارگروه موسیقی ایکوم و مجلهی «گفتوگوی هارمونیک» همراه با اجرا در فرهنگسرای نیاوران برگزار میشود.
دوم خردادماه؛ نمایشگاه سیر تحول نجوم در ایران توسط موزهی علوم و فناوری ایران و با همیاری مرکز ستارهشناسی در خانهی هنرمندان و نمایشگاه فولکس در تماشاگه خودرو برپا میشود.
انتهای پیام
نظرات