حداد عادل در نشست شوراهای راهبردی گسترش زبان فارسی، آرزو کرد که روزی بیاید که در روستاهای برزیل هم هر فردی بتواند زبان فارسی را یاد بگیرد.
حداد عادل معتقد است که هدف بنیاد سعدی آموزش زبان فارسی از خارج از کشور است و میتوان با کمک رایزنان فرهنگی که زکات علمخود را با آموزش زبان فارسی میپردازند، به این هدف رسید.
به گزارش ایسنا،غلامعلی حدادعادل-رییس بنیاد سعدی- در نخستین نشست مشترک شوراهای راهبردی گسترش زبان فارسی در خارج از کشور که با حضور استادان زبان فارسی همچون دکتر موسوی گرمارودی و دکتر ستوده و همچنین سفیران و رایزنان فرهنگی ایران در خارج از کشور برگزار شد، به بیان فلسفه تشکیل بنیاد سعدی و نقش آن در گسترش زبان فارسی پرداخت.
او با بیان اینکه زبان فارسی یکی از ارکان هویت ملی ایرانیان است، گفت: دو چیز ملت ما را با هم پیوند داده است، یکی دین اسلام و دیگری زبان فارسی؛ که میان خود اسلام و زبان فارسی نیز پیوند عمیق و بسیطی وجود دارد.
رئیس بنیاد سعدی افزود: زبان فارسی آیینهای است که در آن فرهنگ و تمدن اسلامیِ ایرانی قابل مشاهده است و اگر از ما پرسیده شود که به عنوان یک ملت تعریف شما چیست؟ ما میتوانیم زبان و ادبیات فارسی را به عنوان شناسنامه خودمان از نظر فرهنگی و قومیتی به دنیا عرضه کنیم. از سوی دیگر محتوای زبان فارسی ما را سربلند می کند و هرکه با این محتوا آشنا شود احترام بیشتری به ملت ایران خواهد گذاشت.
حداد عادل با اشاره به این که زبان فارسی از دیر باز مورد علاقه غیرفارسی زبانان بوده است، افزود: در زبان فارسی جاذبههای نیرومندی است که عموم اهل علم، فرهنگ و ادب را به خود جذب کرده و همیشه زبان فارسی دو قلمرو داشته است یکی قلمرو رسمیِ کشوری و یک قلمرو فرامرزی و امروز نیز همین گونه است.
رئیس بنیاد سعدی ادامه داد: در دنیای امروز که دولتها و ملتها سعی میکنند با یکدیگر گفتوگوی فرهنگی داشته باشند و زبان نیرومندترین ابزار برای ارتباطات فرهنگی میان ملتها است. حتی دولتها در دهههای اخیر کنار دیپلماسی رسمی، دیپلماسی عمومی را تقویت کردهاند که شامل ارتباطات فرهنگی و فعالیتهای زبانی و ادبی میشود.
او همچنین گفت: قدرت و اقتدار هر کشور با میزان حضور آن کشور در خارج از مرزهای خودش یک رابطه مسقیم وجود دارد و هر کشوری که فراتر از مرزهای رسمی خودش حضور موثرتری داشته باشد کشور مقتدرتری است بنابراین هر چه زبان فارسی در دنیا گسترش پیدا کند ایران نیرومندتر، سربلندتر و مقتدرتر میشود.
حدادعادل اظهار کرد: در عصر ما انقلابی در فناوری ارتباطات و اطلاعرسانی صورت گرفته و فضای مجازی خلق شده است. در گذشته چاپخانه، خبرگزاری و رسانه معنای کاملا اختصاصی داشت. اما امروز هر کس که یک تلفن همراه داشته باشد همه این کارها را خودش با این دستگاه کوچک میتواند انجام دهد، درواقع هر فردی می تواند یک خبرگزاری، فیلمبردار، عکاس و یک رسانه باشد و همه اینها ضرورت فعالیتهای فرهنگی برون مرزی را بیشتر کرده است.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی به دلیل اینکه حرف حقی را مطرح میکند که مستکبران و زورگویان از این حرف خوششان نمیآید لذا دشمن زیاد دارد، افزود: دشمنان این ملت و نظام هم قبل از اینکه بخواهند هر اقدام سخت افزاری علیه ما انجام دهند مایلند یک تصویر خشنِ غیرمنطقیِ غیرفرهنگی از ملت ما ترسیم کنند بعد با مقدمهچینی نقشه خودشان را هر چه که است عملی کنند.
رئیس بنیاد سعدی خاطرنشان کرد: برخی از کشورها در بحث آموزش زبان تهاجمی عمل میکنند و منتظر نیستند که برای یادگیری زبانشان مراجعه کنید بلکه آنها سراغ شما میآیند، بنابراین وجود مراکزی برای آموزش زبان فارسی در خارج از کشور ضروری است و هدف از تشکیل «بنیاد سعدی» نیز همین رسالت است.
حدادعادل با تشریح رویکرد و هدف از تشکیل شوراهای راهبردی برای اعضای حاضر در نشست، گفت: شما سالها در خارج از کشور به عنوان سفیر یا رایزن فرهنگی و یا استاد زبان فارسی حضور داشته و تجربیات خوبی کسب کردهاید، حال انتظار ما از شما این است که زکات علمتان را از طریق بنیاد سعدی منتشر کنید.
رییس بنیاد سعدی تاکید کرد: درخواست ما از روی تعارف نیست و واقعا به آن ایمان داریم و می خواهیم به ما بگویید در هر کشور بهترین کار برای گسترش زبان فارسی چیست.
حدادعادل گفت: در یک سالی که از تاسیس این بنیاد می گذرد، سعی کردیم بهترین کارشناسان را جذب کنیم . این گام نخست ما بود و امیدوارم روزی برسد که هرکس در جهان قصد یادگیری زبان فارسی را دارد، به یاد بنیاد سعدی بیفتد برهمین اساس نیز برای هر کشور و یا منطقه از تعدادی از کارشناسان، سفرا و یا رایزنان فرهنگی دعوت کردهایم تا با توجه به آشنایی با آن کشور به برنامه ریزی جهت ادامه گسترش زبان در آن کشور یا منطقه بپردازیم.
وی ادامه داد: تلاش ما این است که برای آموزش فارسی از شیوههای جدید بهره ببریم و روشهای قدیمی را کنار بگذاریم تا روزی برسد که حتی در روستاهای برزیل هم هر فردی بتواند با استفاده از اینترنت زبان فارسی را یاد بگیرد و مدرک آن را کسب کند. دیگران هم این کار را انجام داده اند و ما می توانیم از تجربه آنها استفاده کنیم.
در ادامه سیدمحمدرضا دربندی- معاون اموربینالملل بنیاد سعدی- ضمن تشریح کامل چگونگی فعالیت کارگروهها، با بیان اینکه در گذشته در بحث آموزش زبان فارسی منفعلانه عمل کردهایم، گفت: با تشکیل بنیاد سعدی حق و انتظار این است که دیگر به صورت انفعالی عمل نکنیم.
وی افزود: لازم است وضعیت هر کشور و همچنین وضعیت مطلوب را ترسیم کنیم و سپس برنامهای کوتاه و میان مدت برای رسیدن به وضعیت مطلوب تدوین شود.
دربندی به لزوم شناخت فرصتها و تهدیدهای آموزش زبان فارسی در خارج کشور تاکید کرد و افزود: وجود روابط سیاسی و اقتصادی خوب با یک کشور، وجود نگرشهای همسو مثلا کشوری که مردمش مسلمان هستند یا کشوری که مسلمان نیستند اما تصوراتشان از مسلمانان تصور خوبی است و همچنین وجود سابقه زبان فارسی در کشورهایی مانند هند، پاکستان و بنگلادش، از فرصتهای این زمینه است.
وی خاطر نشان کرد: همچنین روابط تنشزا با یک دولت، ایرانهراسی و اسلامهراسی، وجود رقبای مطرح که بیشتر از ما سرمایهگذاری میکنند نیز برخی از تهدیدهای آموزش زبان فارسی در خارج از کشور است.
معاون امور بین الملل بنیاد سعدی همچنین از آغاز جلسات شوراهای راهبردی تا 10 روز دیگر خبر داد و گفت: امیدوارم در سه ماه آینده تمام شوراها حداقل یک جلسه برگزار کرده باشند.
در پایان این نشست ، تعدادی از اعضای شورای راهبردی گسترش زبان فارسی در خارج از کشور نظرات و پیشنهادهای خود را بیان کردند.
انتهای پیام
نظرات