سازمان عفو بینالملل هشدار داد که علیرغم گذشت 10 سال از آزادی موردچای وانونو، افشاگر برنامههای نظامی هستهای که مجازاتش را به طور کامل گذرانده است هنوز با محدودیتهای بسیار سختی روبهروست که نقض حقوق وی محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، موردچای وانونو کارمند سابق تاسیسات هستهای رژیم صهیونیستی پس از آنکه در سال 1986 میلادی در گفتوگو با یک روزنامه جزییاتی را در خصوص برنامههای نظامی هستهای این رژیم فاش کرده بود به 18 سال زندان محکوم شد. وی 11 سال از مجازات خود را در حبس انفرادی بوده است.
بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی عفو بینالملل، موردچای وانونو از زمان آزادیاش در سال 2004 تاکنون تحت نظارت پلیس قرار داشته است. همچنین وی از ترک اراضی اشغالی و حضور در برخی سایتهای اینترنتی نیز محروم است. وی علاوه بر این برای هرگونه ارتباط با اتباع خارجی بهویژه خبرنگاران باید از دولت اجازه رسمی بگیرد.
آونر گیدرون مشاور ارشد سیاسی در عفو بینالملل در این باره گفت: اقدامات مقامات اسرائیلی برای ادامه محدودیتها علیه موردچای وانونو، به طور آشکارا ناشی از تفکرات انتقامجویانه است و اظهارات دولت در این خصوص که چه محدودیتهایی برای حفظ امنیت ضروری است بسیار مضحک به نظر میآید.
مقامات رژیم صهیونیستی مدعیاند که محدود کردن آزادیهای موردچای وانونو، برای جلوگیری از افشاگریهای احتمالی وی در آینده در مورد اطلاعات محرمانه برنامههای هستهای اسرائیل ضروری است.
وی پیش از این بارها متذکر شده است که تمام آنچه که در مورد فعالیتهای نظامی هستهای اسرائیل میدانسته در سال 1986 فاش کرده است، اما وی و وکلایش تاکید دارند که تمام اطلاعاتی که وی پیش از این افشا کرده بود در طول این سالها در اختیار عموم مردم قرار گرفته و اکنون اطلاعات پس از گذشت بیش از30 سال قدیمی شدهاند.
عفو بینالملل اعلام کرد: اعمال محدودیت علیه این افشاگر اسرائیلی غیرضروری است و هیچ مبنایی در حقوق بینالملل ندارد. همچنین محدود کردن آزادیهای وی موجب بروز بیماریهای روانی و فیزیکی در او شده است که باید هر چه فوری لغو شود.
این سازمان از مقامات رژیم صهیونیستی خواست تا به موردچای وانونو، اجازه ترک کشور در صورت میل شخصی او را بدهند و به وی فرصت آزادیهای بنیادین خود مبنی بر آزادی بیان، شرکت در تجمعات و آزادی عقیده را بدهند.
بر اساس این گزارش موردچای وانونو، یک تکنسین سابق در تاسیسات هستهای اسرائیل است که در سال 1986 در گفتوگو با یک روزنامه انگلیسی به جزییات فعالیتهای نظامی اسرائیل اشاره کرد.
وی پس از آن توسط عوامل محرمانه اسرائیلی در ایتالیا دزدیده و به خانهاش بازگردانده شد. وی بعدتر در دادگاه مجرم شناخته و به 18 سال زندان محکوم شد.
وی پس از آزادیاش یک بار دیگر نیز به دلیل شکستن محدودیتهایی که دولت علیه او اعمال کرده بود و گفتوگو با اتباع خارجی به زندان افتاد. عفو بینالملل بارها وی را یک زندانی سیاسی خوانده و آزادی بدون قید و شرط و فوری او را خواستار شده بود.
انتهای پیام
نظرات