کارگردان سریال «کلاه پهلوی» در واکنش به اعتراض اقوام به فیلم و سریالها از جمله سریال «سرزمین کهن» عنوان کرد: این بحث تا زمانی که خود تلویزیون این رسالت را بر عهده نگیرد، درست نمیشود. سوال من این است که چرا در این شرایط که همه کنار میکشند، فقط نویسنده و کارگردان فحش میخورند؟!
سید ضیاءالدین دری در گفتوگویی که با خبرنگار سرویس تلویزیون و رادیو خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) داشت، توضیح داد: تلویزیون باید رسما اعلام کند که قصد دارد به مردم داستانپردازی را یاد بدهد. همچنین در عین حال باید در این شرایط قومیتهای معترض را توجیه کرده و آنها را متقاعد کند نه اینکه اقدام به قطع یک سریال کند؛ چرا که بروز چنین اتفاقاتی برای هر سریال و فیلمی طبیعی است و بهترین راهش این است که خود تلویزیون مستقیما این مساله را فرهنگسازی کرده و با مردم و با قومیتها حرف بزند و آنها را توجیه کند.
*** کارگردان بینوا را به میان میاندازند
وی گفت: در چنین شرایطی که اعتراض قومیتها نسبت به فیلم و سریالی وارد میشود، کارگردان به مردم دسترسی ندارد بلکه این تلویزیون است که خودش آنتن دارد و میتواند همهی مردم را تحت پوشش خودش قرار بدهد ولی سکوت میکند و در این میان کارگردان بینوا را به میان میاندازند؛ در حالی که این کار اصلا کار درستی نیست. در چنین شرایطی همه خودشان را کنار میکشند و فقط کارگردان و نویسنده فحش میخورند. در اینجا حرف من این است که آن روزی که مشغول نگارش متن سریال «سرزمین کهن» بودند، دوستان کجا بودند که نظارت کنند؟! مگر اطلاع نداشتند؟!
او ادامه داد: بنده از سریال «سرزمین کهن» آقای تبریزی فقط یک قسمت را تماشا کردهام به همین خاطر نمیتوانم خیلی اظهار نظر کنم، فقط میتوانم بگویم ما هم میتوانستیم در سریال «کلاه پهلوی» گرفتار چنین مسئلهای شویم ولی از این مشکل پیشگیری کردیم. بارها هم در مصاحبههایم گفتهام که مردم ما عادت ندارند چیزی را در سریالها ببینند که به لحاظ صنفی، محلی و ... احساس کنند نسبت به آنها انتقادی شده است. قطعا وقتی چنین اتفاقی میافتد بلافاصله شروع به اظهار نظر و اعتراض میکنند که این کار اصلا درست نیست.
وی در عین حال تاکید کرد: در شرایطی که عدهای از اقوام نسبت به سریالی اعتراض میکنند، در درجه اول مردم باید تحمل کنند چرا که ما کشور اقوام هستیم و همه قومیتها را در کشورمان داریم، در عین حال هم نمیشود مجبور باشیم دهانمان را ببندیم و چیزی نگوییم؛ بر این اساس اقوام ما باید از هر قوم و طایفهای که هستند بدانند هر داستانی بالاخره یک مکانی دارد و قطعا آن مکان مردمانی هم دارد که اگر راجع به آنها و مکانشان حرفی زده میشود که امروز برایشان خوشایند نیست، حتما یک ریشهی تاریخی دارد.
*** حساسیتها روی سریال تبریزی بالاست
کارگردان سریال «کیف انگلیسی» در ادامه این مطلب عنوان کرد: این اتفاقی که در سریال «سرزمین کهن» افتاده است نباید برای اقوام برخورنده باشد؛ کماینکه مفهومش این نیست که همه بختیاریها بد هستند. اگر به عنوان مثال در سریال «سرزمین کهن» آقای تبریزی، دربارهی قوم بختیاری حرفی زده شده، به این معنی نیست که این رفتار شامل حال همه بختیاریها میشود البته ناگفته نماند که ممکن است نویسنده و کارگردان حرف را به گونهای طرح کرده باشند که جنبه عام پیدا کرده باشد که اگر چنین باشد باید عذرخواهی نموده و در ادامه سریال زحمت رفع این شبهه را بر عهده بگیرند تا قوام اعتراض کننده هم متقاعد شوند و بدانند که منظور سریال،همهی قوم بختیاری نبوده است؛ به هر تقدیر همهی ما از اقوام ایرانی و انسان هستیم و هر یک یکسری خصوصیات فرهنگی دارند که قابل احترام است. در چنین شرایطی نویسنده، فیلمساز و حتی طراح صحنه باید خصوصیات مربوط به مسائل فرهنگی قومیتها را به شکل کاملا واقعی وارد داستان کند به دلیل اینکه هنوز هم همهی اقوام ایرانی در سراسر کشور قابل لمس هستند و وجود دارند.
دری همچنین خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه سریال آقای تبریزی یک کار تاریخی با مفاهیم سیاسی محسوب میشود، کمی حساسیتها بالاست.
کارگردان «کلاهپهلوی» در بخشی دیگر از گفتوگوی خود با ایسنا در پاسخ به اینکه در شرایطی که قومیتها نسبت به فیلم یا سریالی اعتراض میکنند، چقدر به کار آسیب وارد میشود؟ گفت: طبیعی است که در چنین شرایطی این اتفاق به کل کار آسیب میرساند و قطعا کار را سانسور میکنند که با سانسور مسلما به کار لطمه وارد میشود و کار نظم خودش را از دست میدهد؛ البته باید سریال را به طور کامل تماشا کرد و مشاهده کرد که نوع اعتراضی که به این سریال وارد شده، چیست.
*** یک کارشناس یا مسئول در تلویزیون حاضر شود و بابت این اتفاق توضیح بدهد
وی بار دیگر به اعتراضها نسبت به سریال سرزمین کهن اشاره و تاکید کرد: الان در چنین شرایطی این رفتارها اصلا صحیح نیست. به اعتقاد من باید یک کارشناس و مسئول در تلویزیون حاضر شود و بابت این اتفاق توضیح بدهد و بگوید که داستان این سریال در یک نقطه از این مملکت اتفاق میافتد. چرا قومیتها در چنین شرایطی باید فورا یک سریال را به خود بگیرند و ناراحت شوند؟ این بدان دلیل است که ما به تعارفات قومی عادت کردهایم و اینکه خودمان را به بهترین شکل نشان دهیم.
دری در ادامه صحبتهایش بیان کرد: ما ایرانیها خودمان حاضر نیستیم کسی به ما بگوید بالای چشممان ابرو است؛ در حالی که ما باید این مساله را در میان مردم فرهنگسازی کنیم. باید در چنین شرایطی یک کارشناس در تلویزیون حاضر شود و به زبانی کاملا ساده با مردم حرف بزند و حتی حرفشان را به زبان همان طایفه و قوم به اطلاع برساند و مساله را برایشان روشن کند. یک کارشناس در چنین شرایطی باید بیاید و به مردم بگوید داستان اینگونه ایجاب کرده که شخصیتهای سریال «سرزمین کهن» به این شکل باشند. همچنین علاوه بر این به اعتقاد من باید از مقامات عالی نظام بخواهند که در تلویزیون حاضر شوند و در این خصوص توضیح بدهند و بگویند که اقوام نباید حساسیت بیش از اندازه داشته باشند چراکه طبیعی است رسانه ملی که هدفش متحد ساختن همه این اقوام در سرزمین ایران است مسلما چنین نیتی ندارد،گاه ممکن است اندکی بی دقتی منجر به این حرفها شود که آنرا با توضیح میتوان روشن نمود و ضمن اینکه همه اقوام باید بدانند که انسانهای خوب و بد در هر قومی وجود دارند.
*** اعتراضها به نوعی دکان تبدیل شده
کارگردان «کلاه پهلوی» در پایان گفتوگوی خود با بیان اینکه اعتراض قومیتها به فیلم و سریالها نوعی توهم بیش از اندازه است، خاطرنشان کرد: البته میتوان گفت اعتراض قومیتها به کارها، در واقع به یک دکان هم تبدیل شده است و به نوعی یک توهم بیش از اندازه به وجود آمده است؛ چرا که هیچ فیلمساز و نویسندهای به قصد توهین به قومیتها کاری را نمیسازد، بر این اساس میتوان گفت اگر این جار و جنجالها از روند کنترل شده خارج شود میتواند مورد بهرهبرداری سیاسی هم قرار بگیرد که مسلما هموطنان معترض ما باهوشتر از آن هستند که اجازه بدهند برخی از افراد با سوء نیت به این سوء تفاهمات دامن بزنند.
انتهای پیام
نظرات