• چهارشنبه / ۶ آذر ۱۳۹۲ / ۱۲:۳۶
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 92090604514

گزارش 100 روزه دولت در حوزه فرهنگ و ادب

کاکایی: منتظریم ببینیم تمام طیف‌ها در یک جشنواره جمع می‌شوند؟

کاکایی: منتظریم ببینیم تمام طیف‌ها در یک جشنواره جمع می‌شوند؟

عبدالجبار کاکایی با بیان این‌که بین حرف تا عمل فاصله وجود دارد، گفت: باید منتظر تحقق حرف‌های رییس‌جمهور در جشنواره شعر فجر بود. منتظریم ببینیم بالأخره تمام طیف‌های ادبی ما در یک جشنواره جمع می‌شوند؟

عبدالجبار کاکایی با بیان این‌که بین حرف تا عمل فاصله وجود دارد، گفت: باید منتظر تحقق حرف‌های رییس‌جمهور در جشنواره شعر فجر بود. منتظریم ببینیم بالأخره تمام طیف‌های ادبی ما در یک جشنواره جمع می‌شوند؟

این شاعر در گفت‌وگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره سخنان رییس‌جمهور در ارائه گزارش 100 روزه در حوزه فرهنگ گفت: نکته کلیدی که رییس‌جمهور درباره آن صحبت کرد، این بود که مقداری فضای امنیتی از عرصه هنر و ادبیات کشور برداشته شده و این کاملا قابل احساس است. نفس انتخابات 24 خردادماه فضای تلطیف کرد و خواست و اراده مردم سبب شد آرامشی در جامعه ایجاد شود که فضای فرهنگی کشور هم به طبع آن از این آرامش بهره‌مند شده است.

او همچنین گفت: فضای فرهنگی که خصوصا در دوره دوم رییس‌جمهور پیشین روز به روز به سمت تصلب می‌رفت،‌ کمی باز شد و در حوزه فضای مجازی که می‌توان بدون محدودیت در آن نوشت، می‌بینیم آثاری که منتشر می‌شود، کمی از این فشارها فاصله گرفته و این خوب است.

این ترانه‌سرا در ادامه عنوان کرد: اما باید توجه داشت که حرف تا عمل فاصله دارد و همان‌طور که خود رییس‌جمهور هم تأکید کرد‌، اختیارات رییس‌جمهور محدود است.

کاکایی سپس با اشاره به محدودیت‌های فراوان در حوزه ادبیات گفت: به طور سنتی در کشور ما ادبیات بیش از سایر هنرهای دیگر زیر فشار است. سینما و گونه‌های دیگر هنری از شرایط بهتری برخوردارند، اما از ادبیات مراقبت بیش‌تری می‌شود. شما می‌توانید سریال یا فیلمی سیاسی بسازید و خیلی به شما گیر داده نشود، اما با انتشار یک شعر مخالفت می‌شود، زیرا با توجه به تاریخ سیاسی کشور، این اعتقاد وجود دارد که ادبیات اثرگذارتر است، چون در تحولات سیاسی دهه‌های گذشته ادبیات نقش مهمی داشته است؛ اما همین که رییس‌جمهور قول می‌دهند در جهت برداشتن فشارها در این زمینه حرکت کنند‌، امیدبخش است. ولی اولین گامی که ما در حوزه ادبیات با آن مواجه هستیم، جشنواره شعر فجر است. ببینیم آیا در این جشنواره زمینه برای حضور همه جریان‌های ادبی ما فراهم می‌شود‌، ببینیم وزارت ارشاد به جای این‌که خودش در ساختمان وزارت‌خانه برای این جشنواره برنامه‌ریزی کند،‌ برنامه‌ریزی در این حوزه را به نهادهای فعال ادبی می‌سپارد؟

او در ادامه تأکید کرد: به نظر من، بیش از همه گام‌های عملی مهم است و ما منتظر هستیم نتیجه این حرف‌ها را در جشنواره شعر فجر ببینیم. ما منتظریم ببینیم بالأخره تمام طیف‌های ادبی ما در یک جشنواره جمع می‌شوند، چون این تمایل در همه وجود دارد و پیام 24 خرداد پیام عقلانیتی بود که همه از آن حمایت کردند. در موضع‌گیری‌ها و در ادبیات سیاسی و سخنان آقای روحانی تمایل به این عقلانیت دیده می‌شود که شاید برای جریان‌های داخل که عادت به حرف زدن علیه همدیگر دارند، چندان حرف‌های خوشایندی نباشد، اما به هر حال امیدوارم همه توان ما به کار گرفته شود و در جشنواره‌های پیش رو با یک حضور حداکثری از نویسندگان و شاعران مواجه باشیم.

او درباره برخی اقدا‌م‌های انجام‌شده که در گزارش ریاست‌جمهوری به آن‌ها اشاره شده، گفت: در این گزارش آمده که ممنوعیت قلم از بسیاری از نویسندگان رفع شده است، اما باید ببینیم آیا آثار همه نویسندگان مختلف منتشر می‌شود یا نه؛ وگرنه نویسنده همیشه می‌تواند بنویسد و نیازی به دستگاه ممیزی وزارت ارشاد ندارد و خدا را شکر تا زمانی که فضای نت هست، امکان انتشار برای نویسنده فراهم است.

کاکایی همچنین گفت: اما بیش از اقداماتی که رییس‌جمهور در این حوزه می‌تواند انجام دهد، تربیت جامعه اهمیت دارد که این شاید فقط وظیفه رییس‌جمهور نباشد. متأسفانه در جامعه ما پذیرش آرا و آثار از سوی نویسندگان و شاعران وجود ندارد. شاعران آیینی و اهل بیتی ما بر سر شعر گفتن برای امام حسین (ع) دعوا می‌کنند و به هم نسبت‌های ناروا می‌دهند. شنیده‌ام کسی به دیگری گفته است «کی شود دریا به پوز سگ نجس». وقتی شاعر آیینی شاعر دیگر را به سگ تشبیه می‌کند، نشان می‌دهد که ما به کار فرهنگی نیاز داریم. متأسفانه نهاد پذیرش آزادی در ایران به خوبی پایه‌گذاری نشده و ما یک رفتار ناقص را در مقابل آزادی و نظام دموکراتیک داریم. با نظام آزاد رییس‌جمهور انتخاب می‌کنیم، اما قوه‌ها و جریان‌های دیگری در بخشی از فشارها مقصر هستند، اما این‌که رییس‌جمهور از آشتی و آزادی اهل فرهنگ حرف می‌زند، غنیمت است. این‌ها غنایم انتخابات 24 خرداد است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha