• چهارشنبه / ۶ شهریور ۱۳۹۲ / ۱۰:۲۹
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 92060603785
  • خبرنگار : 71454

نگاهی به قوانین جایزه اسکار در بخش فیلم خارجی

نگاهی به قوانین جایزه اسکار در بخش فیلم خارجی

مراسم اعطای جوایز فیلم اسکار در حالی روز دوم مارس 2014 برگزار می‌شود که کشورها به تدریج در حال بررسی و معرفی برترین و پرامیدترین فیلم‌های خود برای حضور در بخش غیرانگلیسی هستند.

مراسم اعطای جوایز فیلم اسکار در حالی روز دوم مارس 2014 برگزار می‌شود که کشورها به تدریج در حال بررسی و معرفی برترین و پرامیدترین فیلم‌های خود برای حضور در بخش غیرانگلیسی هستند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، جایزه اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی هر ساله از سوی آکادمی علوم و هنرهای سینمایی آمریکا به فیلم بلندی اعطا می‌شود که خارج از آمریکا و به زبان غیرانگلیسی ساخته شده باشد.

زمانی که اولین مراسم جوایز اسکار در 16 می 1929 برگزار شد، هیچ بخش ویژه‌ای برای تقدیر از بهترین فیلم خارجی وجود نداشت. آکادمی اسکار بین سال‌های 1947 تا 1995 جایزه‌ای افتخاری را برای بهترین فیلم خارجی اکران شده در آمریکا در نظر گرفت، گرچه این جوایز به طور مرتب اعطا نمی‌شد و برای مثال در سال 1952 هیچ فیلمی به عنوان بهترین فیلم خارجی معرفی نشد.

همچنین هیچ رقابتی میان فیلم‌های خارجی وجود نداشت و تنها یک فیلم به عنوان برنده جایزه افتخاری بهترین فیلم برگزیده می‌شد. اما از سال 1956 و همزمان با بیست‌ونهمین دوره جوایز اسکار، بخش رقابتی ویژه‌ای برای بهترین فیلم خارجی (غیرانگلیسی) ایجاد شد که تا کنون هر ساله جایزه اسکار بهترین فیلم را به اثری برگزیده اعطاء می‌کند.

برخلاف سایر جوایز اسکار، جایزه اسکار بهترین فیلم انگلیسی به شخصی خاص اعطاء نمی‌شود و گرچه کارگردان اثر آن را دریافت می‌کند، اما در واقع جایزه به طور کل متعلق به کشور فرستانده فیلم به آکادمی محسوب می‌شود.

برخلاف دیگر بخش‌های جوایز سینمایی اسکار، جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی (خارجی) اسکار الزامی را برای اکران فیلم‌های این بخش در آمریکا ایجاد نکرده است، به عبارت دیگر فیلم‌ها برای رقابت برای کسب جایزه بهترین فیلم خارجی نیاز به اکران عمومی در آمریکا ندارند.

از سویی دیگر فیلم‌های حاضر در این بخش باید در کشوری که نمایندگی آن را بر عهده دارد در دوره زمانی که آکادمی آن را تعیین می‌کند حداقل به مدت هفت روز اکران تجاری داشته باشند.

طبق قوانین آکادمی اسکار تمامی فیلم‌های حاضر در بخش بهترین فیلم خارجی باید به زبانی غیر از انگلیسی ساخته شده باشند تا بتوانند در این بخش نامزد کسب جایزه شوند. آکادمی اسکار همواره این قانون را به صورت جدی دنبال می‌کند و فیلم‌هایی که دارای دیالوگ‌های فراوان انگلیسی باشند، از سوی آکادمی اسکار حائز شرایط لازم برای رقابت در بخش بهترین فیلم خارجی شناخته نخواهند شد. البته فیلم‌های صامت و بدون دیالوگ می‌توانند در این بخش نامزد کسب جایزه شوند.

یکی دیگر از عواملی که می‌تواند موجب عدم احراز صلاحیت یک فیلم برای حضور در بخش بهترین فیلم خارجی شود، نمایش تلویزیونی و یا اینترنتی اثر پیش از اکران عمومی آن است. اتفاقی که در سال 2004 برای فیلم «پرنده آبی» نماینده سینمایی هلند رخ داد.

همچنین طبق قوانین آکادمی اسکار مربوط به بخش بهترین فیلم خارجی، چنانچه کشور ارسال ‌کننده اثر به آکادمی، کنترل هنری کافی بر اثر نداشته باشد، فیلم به احتمال فراوان شرایط رقابت و نامزدی در این بخش را از دست خواهد داد. تا کنون چندین فیلم به این دلیل شانس رقابت در بخش بهترین فیلم خارجی را از دست داده‌اند که از آن جمله می‌توان به فیلم «شهوت، احتیاط» (2007) نماینده سینمایی تایوان در هشتادمین دوره جوایز آکادمی اسکار اشاره کرد که به دلیل تایوانی نبودن عوامل اصلی فیلم و همچنین تعداد کم عوامل تایوانی دخیل در ساخت فیلم از سوی آکادمی اسکار مجوز کسب نامزدی در بخش فیلم‌های غیرانگلیسی(خارجی) را از دست داد.

براساس جدیدترین قوانین آکادمی اسکار و از سال 2006 (هفتادونهمین دوره جوایز اسکار) فیلم‌های معرفی شده به آکادمی اسکار برای حضور در بخش بهترین فیلم‌ خارجی الزاما نباید به زبان رسمی کشور فرستنده باشند. این مورد پیش از این از حضور چندین فیلم در این بخش جلوگیری شده بود؛ چرا که اکثر دیالوگ‌های فیلم به زبانی غیر از زبان رسمی کشور فرستنده اثر بود، همانطور که فیلم «خصوصی» محصول 2004 ایتالیا به دلیل عربی و عبری بودن دیالوگ‌ها حائز شرایط حضور در بخش بهترین فیلم خارجی شناخته نشد.

اما با تغییر قانون در سال 2006 کشور کانادا که پیش از این تنها می‌توانست فیلم‌های فرانسوی‌زبان را به آکادمی ارائه کند، شرایط لازم برای معرفی فیلم هندی‌زبان «آب» به عنوان نماینده سینمای کانادا را پیدا کرد.

همچنین تمامی فیلم‌هایی که خواستار حضور در بخش بهترین فیلم خارجی جوایز سینمایی اسکار هستند صرف‌نظر از زبان فیلم نباید در خاک آمریکا ساخته شده باشند و از سوی دیگر تمامی کشورها باید نماینده خود را به انتخاب یک سازمان، کمیته و یا هیأتی متشکل از افرادی از بدنه سینما انتخاب کند و اسامی این افراد نیز باید به آکادمی فرستاده شود.

پس از این که تمامی کشورهای نماینده خود را به آکادمی معرفی کردند، نسخه‌ای از تمامی فیلم‌ها با زیرنویس انگلیسی به آکادمی ارسال می‌شود و اعضای کمیته بهترین فیلم خارجی پس از تماشای آثار را با رأی‌گیری پنهان خود پنج فیلم نهایی نامزد اسکار بهترین فیلم خارجی را معرفی می‌کنند.

برای سال‌های متمادی، جوایز بهترین فیلم خارجی نصیب فیلم‌های اروپایی شده و از میان 65 جایزه اهدایی در این بخش از سال 1947، 52 جایزه به فیلم‌های اروپایی، پنج جایزه به فیلم‌های آسیایی و سه جایزه به فیلم‌های ساخته آفریقا و سه جایزه نیز نصیب فیلم‌های آمریکایی شده است.

«فدریکو فلینی» کارگردان صاحب‌نام ایتالیایی با کارگردانی چهار فیلم برنده اسکار بهترین فیلم خارجی از این حیث رکوردی به نظر دست نیافتی دارد و کشور ایتالیا نیز با 10 جایزه، سه جایزه ویژه و 29 نامزدی رکورددار بخش بهترین فیلم خارجی اسکار محسوب می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha