• شنبه / ۲ شهریور ۱۳۹۲ / ۱۲:۴۱
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 92060200842
  • خبرنگار : 71464

یک ایران‌شناس درپی برچیدن کتیبه‌های مقبره نظامی مطرح کرد:

دیگر کشورها به داشتن تاریخ مشترک با ایران افتخار نمی‌کنند

دیگر کشورها به داشتن تاریخ مشترک با ایران افتخار نمی‌کنند

یک ایران‌شناس معتقد است: ما ضعیف شده‌ایم و تا وقتی ضعیف باشیم،‌ کسی به تاریخ مشترک خود با ما افتخار نخواهد کرد، در نتیجه، طبیعی است که کشورهای دیگر، نام ما را از آثارشان پاک کنند.

یک ایران‌شناس معتقد است: ما ضعیف شده‌ایم و تا وقتی ضعیف باشیم،‌ کسی به تاریخ مشترک خود با ما افتخار نخواهد کرد، در نتیجه، طبیعی است که کشورهای دیگر، نام ما را از آثارشان پاک کنند.

زاگرس زند در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره‌ی برچیدن کتیبه‌های فارسی مقبره‌ی نظامی گنجوی توسط جمهوری آذربایجان، اظهار کرد: پاک کردن کتیبه‌های فارسی از مقبره‌ی نظامی گنجوی‌ و جایگزین کردن اشعار ترکی ترجمه‌شده به جای آن‌ها، اولین اقدامی نیست که برخی کشورهای همسایه برای پاک کردن نام ما از آثار ایرانی انجام می‌دهند و البته آخرین آن هم نخواهد بود.

او ادامه داد: امروز جمهوری آذربایجان اقدام به پاک کردن زبان فارسی از آثار خود می‌کند، فردا نوبت پاکستان،‌ افغانستان و ... می‌رسد.

زند درباره‌ی دلیل چنین رفتاری، معتقد است: تا زمانی که ما ضعیف هستیم، هیچ کشوری به این‌که در گذشته، با ما تاریخ مشترک داشته است، افتخار نخواهد کرد و چه بسا تلاش کند که آثاری را که نشان می‌دهند پیشینه‌ی مشترک با ما داشته‌اند، پاک کنند. وقتی مشترک بودن تاریخ ما با آن‌ها برای‌شان منفعتی نداشته باشد، طبیعی است که نیازی برای حفظ نام ایران در آثار باقی‌مانده در جغرافیای کشورشان احساس نکنند.

او با تأکید این‌که پاک کردن آثار ایرانی چیزی از تاریخ،‌ ادبیات و تمدن ایرانی‌ها کم نمی‌کند، گفت: دولت‌های نوپا برای این‌که به خود هویت دهند و به نوعی پا بگیرند، چنین اقداماتی انجام می‌دهند؛ ولی رفتارهای آن‌ها روی آثار ما تأثیر چندانی نمی‌گذارد.

زند با بیان این‌که فرهنگ یک کشور یک‌شبه و یک‌روزه به‌وجود نمی‌آید و یک‌شبه و یک‌روزه نیز از بین نمی‌رود، اظهار کرد: فرهنگ، مسأله‌ای دیرپا است،‌ در نتیجه، برداشتن کتیبه‌های حاوی اشعار فارسی گنجوی،‌ اشعار فارسی این شاعر را از بین نمی‌برد؛ ولی مسأله این‌ است که‌ ما برای حفظ آثار فرهنگی خود که آن‌قدر به آن می‌بالیم و مدام از ایران بزرگ و ایران فرهنگی حرف می‌زنیم، چه تلاشی می‌کنیم؟

این ایران‌شناس درباره‌ی واکنش سخنگوی وزارت امور خارجه درپی این اقدام جمهوری آذربایجان، گفت: این واکنش، سیاسی است، در حالی که برای چنین مسائلی باید اقدامات فرهنگی انجام داد. ضمن این‌که باید در نظر داشته باشیم که ما در برابر مسائل این‌چنینی واکنش نشان می‌دهیم و کنشی نداریم؛ همیشه در مقابل این قبیل مسائل ابراز تأسف می‌کنیم و تلاشی برای جلوگیری از آن‌ها انجام نمی‌دهیم.

او ادامه داد: برای داشتن کنش درست در زمینه‌ی مسائل فرهنگی، موسسه‌ها و سازمان‌های ذی‌ربط باید تحقیق و پژوهش انجام دهند و پول خرج کنند تا بتوانند آثار ایران را حفظ کنند. مثلا برای نظامی گنجوی کنگره‌های ملی برگزار شود تا به این وسیله، بتوانیم تبلیغات لازم را برای جلوگیری از حذف نام تمدن ایرانی از روی اشخاص و آثار انجام دهیم.

زند با بیان این‌که علاوه بر آثار خارج از کشور، آثار داخل ایران نیز در معرض تهدید هستند، اضافه کرد: امروزه می‌بینیم رسانه‌های مختلف در حال تحریک کردن قومیت‌های داخل کشور هستند و متحدهایی نیز در داخل دارند که باید به این مسأله توجه شود. فکر می‌کنم این‌ موضوع با توجه به اهمیتی که دارد باید در اولویت کار قرار گیرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۶-۰۲ ۱۳:۳۵

تلاش مي کنند جلوي بزرگتر شدن ما را بگيرند چون باور کرده اند ما درحال قويتر وبزرگتر شدن هستيم و تشکيل کشور بزرگ ميليارد نفري ايران اسلامي قدمي ديگر در تشکيل جمهوري اسلامي جهان است

avatar
۱۳۹۲-۰۶-۰۲ ۱۴:۰۵

تحلیل بسیار دقیقی است و شجاعانه از دولت انتقاد شده است. خود مردم ما هم به اشتراکات فرهنگ ایرانی در کشورهای دیگر بی توجه هستند. برای نمونه، من تا به حال تبلیغ تور تاجیکستان را در روزنامه ها ندیدم.