• سه‌شنبه / ۱۵ مرداد ۱۳۹۲ / ۱۰:۴۹
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 92051508520
  • خبرنگار : 71191

بتن‌ریزی روی مسجد سلجوقی اردبیل!

بتن‌ریزی روی مسجد سلجوقی اردبیل!

سازه‌ی آجری مسجد جمعه‌ی اردبیل دارای گنبدی بتنی شده است که وزن سنگین‌اش آسیب جبران‌ناپذیری به بدنه‌ی این بنای سلجوقی می‌زند.

سازه‌ی آجری مسجد جمعه‌ی اردبیل دارای گنبدی بتنی شده است که وزن سنگین‌اش آسیب جبران‌ناپذیری به بدنه‌ی این بنای سلجوقی می‌زند.

یک عضو هیأت علمی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری که در سال 89 تهیه‌ی طرح مرمت این مسجد به او سپرده شد، در گفت‌و‌گو با خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره‌ی این اتفاق توضیح داد: براساس یک طرح پژوهشی، در سال 1389 تهیه‌ی طرح مرمت این مسجد به من واگذار شد، یک سال مطالعه‌ی فشرده و دقیق درباره‌ی مسجد انجام شد و سپس نتیجه‌ی مطالعات در قالب یک طرح ارائه شد که نخست در پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی به تصویب رسید و تیرماه سال گذشته در شورای فنی معاونت میراث فرهنگی بررسی شد؛ اما پس از مدتی متوجه شدیم استان اردبیل خود در طرحی جداگانه، مرمت مسجد جمعه‌ی اردبیل و گنبد آن را آغاز کرده است.

علیرضا انیسی اظهار کرد: این اقدام بدون گرفتن تأییدیه از شورای فنی سازمان میراث فرهنگی یا مرجعی دیگر،‌ با مجوز معاون سابق سازمان میراث فرهنگی که خود قبلا مدیرکل این اداره بوده، آغاز شده و اکنون در حال اجرا است.

وی با تأکید بر این‌که طرح در حال اجرا روی سازه‌ی مسجد جمعه‌ی اردبیل هیچ سنخیتی با طرح پیشنهادی و تأییدشده‌ی شورای فنی سازمان میراث فرهنگی ندارد، گفت: مرمت گنبد این بنا اکنون به‌شکل ناشیانه‌ای در حال انجام است. این گنبد در دوره‌های گذشته تخریب شده و فقط بخش‌هایی از آن باقی مانده بود.

او با بیان این‌که در طرح پیشنهادی به معاونت میراث فرهنگی دو گزینه مطرح و قرار بود شورای فنی براساس مقتضیات، برای اجرایی کردن یکی از آن دو اظهار نظر کند، ادامه داد: در آن زمان اعلام شد که این طرح با دو گزینه برای بررسی در کمیته‌ی فنی به زمان دیگری موکول شد تا براساس اولویت‌ها، یکی از گزینه‌ها برای اجرا تأیید شود، ولی این اتفاق با اقدامی که اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان اردبیل انجام داد، هرگز اتفاق نیفتاد.

وی درباره‌ی گزینه‌های نخست طرح پیشنهادی‌اش به معاونت میراث فرهنگی برای مرمت مسجد جمعه‌ی اردبیل، اظهار کرد: در این گزینه، سقف مسجد با یک سازه‌ی فضایی (سه‌بعدی) پوشانده می‌شد و روی آن ورق‌های آلومینیومی (به‌دلیل سبک بودن) قرار می‌گرفت.

او در توضیح گزینه‌ی دوم نیز بیان کرد: در این گزینه نیز تجربه‌ی یونسکو که کشورهایی از جمله عمان و جمهوری آذربایجان آن را اجرایی کرده‌اند، انجام می‌شد و گنبدی چوبی روی باقی‌مانده‌های گنبد فعلی قرار می‌گرفت، چون چوب تضاد زیادی با محیط اطراف ندارد و با معماری سنتی‌ بنا نیز هماهنگ است.

انیسی در توضیح طرح کنونی در حال اجرا روی سازه‌ی مسجد جمعه‌ی اردبیل نیز گفت: اکنون متولیان اداره‌ی میراث فرهنگی استان، یک گنبد را با سازه‌ی فلزی که با بتن پوشیده شده است در حال ساخت دارند و ظاهرا قرار است،‌ روی آن با آجر پوشانده شود.

او درباره‌ی آسیب‌هایی که با این سازه‌ی جدید به این مسجد دوره‌ی سلجوقی وارد می‌شود، تأکید کرد: این اقدام، اصالت معماری بنا را خدشه‌دار می‌کند. همچنین اجرای سازه با بتن در آینده‌ی نه‌چندان دور، به‌دلیل داشتن وزن زیاد و ترکیب نامتجانس، به بنا آسیب‌زیادی وارد می‌کند.

انیسی افزود: لازم است که معاونت میراث فرهنگی کشور در این زمینه بررسی لازم را به عمل آورد و از اجرای این کار نادرست که بدون مجوز شورای فنی سازمان میراث فرهنگی در گذشته انجام شده است، جلوگیری کند.

مسجد جمعه اردبیل قبل از مرمت

مسجد جمعه اردبیل در زمان مرمت

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۵-۱۵ ۱۲:۳۳

حق با آقاي مهندس انيسي است. اگر کاري بدون نظر شوراي فني سازمان انجام شود، يقينا فاقد پشتوانه‌هاي علمي است. به علاوه اين کار تخلف اداري است. يعني چه که هر کس پول دارد و مقام دارد هر کاري دلش خواست انجام دهد؟ پيشنهاد دارم از آقاي دکتر کريم حاجي زاده که دکتراي خود را در مورد بافت تاريخي اردبيل گرفته است هم مصاحبه بگيريد تا حقيقت معلوم شود