در دیار هگمتانه، رودخانه و آبشاری زیبا هویداست با موجهایی که نغمه شورانگیز دارد و آرامش غریبی که هدیه آبی خداوند است.
آبی که پلشتیها را از خود میراند و پاکی را در دامان خود نگه میدارد، در حالی که کمی آن سوتر دریایی از زباله خودنمایی میکند که نامی جز "طبیعت زشت" نمیتوان بر آن نهاد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه همدان، به هر سو که مینگری چیزی جز ناسپاسی در حق خالق طبیعت زیباییها نمی بینی. ظروف یکبار مصرف و بطریهای پلاستیکی که حداقل 10 برابر عمر متوسط ما عمر میکنند، به طوری که تجزیه این مواد مخرب زیست محیطی که منظره طبیعت را هم نازیبا کرده، زمانبر است.
وسایلی که بازیافت نمیشوند، برای محیط زیست نگران کننده است
معاون محیط انسانی محیط زیست استان همدان در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، از تولید وسایلی که متولی بازیافت ندارند، اظهار نگرانی کرد.
"مجید رضا مهری" با بیان اینکه پلاستیکها در چرخه بازیافت قرار میگیرند، اظهار کرد: تولید برخی وسایل از جمله باطریها و لامپهای مهتابی که متولی بازیافت ندارند، نگران کننده است.
وی افزود: اگر فرهنگ سازی که مهمترین عامل جلوگیری از رها شدن زباله ها در نقاط مختلف است، انجام شود بسیاری از مشکلات در این زمینه قابل حل است.
مهری تصریح کرد: در منطقه گنجنامه که منطقهای توریستی است بسیاری از کافی شاپهای فعال گاهی زبالههای تولیدی را در منطقه رها میکنند و چهره منطقه را نامناسب میکنند.
وی ادامه داد: گاهی نیز مردم و مسافران زبالههای تولیدی را در رودخانه موجود در این منطقه رها میکنند، بنابراین میتوان گفت فرهنگ سازی یکی از موضوعات کلیدی حل مساله زبالههای رها شده است.
سوالی که بی جواب ماند!
مهری توضیح در مورد شیرابههای تولیدی در منطقه پشت پلیس راه که موجب آلودگی آبهای زیرزمینی این منطقه میشود، را وقت گیر دانست.
شیرابه زبالههای تولیدی آبهای زیرزمینی را آلوده کرده است
دبیر مؤسسه مردم نهاد حیات سبز سرزمین همدان در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، از نشت کردن شیرابههای ناشی از زباله در پشت پلیس راه همدان به آبهای زیرزمینی اظهار نگرانی کرد.
"محمد سوزنچی"، اظهار کرد: زبالههایی که در منطقه پشت پلیس راه همدان جمع آوری میشود، شیرابههای آن به آبهای زیرزمینی نفوذ میکند، بنابراین آبهای زیرزمینی این منطقه آلوده شدهاند.
20 درصد زبالههای تولیدی در همدان از نوع پلاستیک هستند
وی افزود: 20 درصد زبالههای تولیدی در همدان را زبالههای پلاستیکی تشکیل میدهند و زبالههای جمع آوری شده بدون تفکیک، به منطقه پشت پلیس راه منتقل میشوند، به طوری که زبالههای این منطقه موجب آلودگی آبهای زیرزمینی شده است.
این فعال محیط زیستی با اشاره به این مطلب که 21 تیرماه روز بدون نایلکس نامگذاری شده است، گفت: در کشور ما روزانه 500 تن زباله پلاستیکی تولید میشود که علت اصلی این موضوع رایگان بودن آن است چراکه مواد تشکیل دهنده پلاستیک از نفت بوده و به راحتی در دسترس ما ایرانیان قرار دارد، در حالی که غافل از آن هستیم که این پلاستیکها علاوه بر مشکلات زیست محیطی که به همراه دارد، سرطانزا بوده و سلامت مردم را به خطر میاندازد، همچنین باید از ثروت عظیممان محافظت کنیم.
وی افزود: عمر از بین رفتن هر زباله پلاستیکی 10 برابر عمر متوسط هر انسان است، بنابراین تولید پلاستیک خطراتی جبران ناپذیر به دنبال دارد که باید قانونی برای تعیین سقف تولید آن در نظر گرفته شود، اما متاسفانه در حال حاضر تولید پلاستیک سقفی نداشته و استفاده بیش از حد آن منعی ندارد.
هنگام خرید کالا از گرفتن کیسه پلاستیکی خودداری کنید
سوزنچی خاطرنشان کرد: بسیاری از مغازهها و فروشگاهها به هنگام عرضه کالا به صورت رایگان پلاستیک در اختیار مردم قرار میدهند، در حالیکه شهروندان از خطرناک بودن این ماده اطلاع و آگاهی ندارند.
وی ادامه داد: فرهنگ سازی در این زمینه بسیار مهم است، اما متاسفانه بسیاری از مردم به هنگام خرید از تعداد زیادی پلاستیک استفاده میکنند که باید این فرهنگ با برنامههای مختلف توسط مسؤولان ایجاد شود.
دبیر مؤسسه مردم نهاد حیات سبز سرزمین همدان گفت: برخی کشورها برای ارائه پلاستیک مبلغی در نظر میگیرند و به صورت رایگان در اختیار مشتری قرار نمیدهند تا از این طریق مصرف آن کاهش یابد.
وی تصریح کرد: یکی از راهکارهای کاهش مصرف پلاستیک استفاده از پلاستیکهای سازگار با محیط زیست است که ظرف 240 روز تجزیه میشود، اما تولید آن برای ما هزینه بر است، چراکه مواد اولیه آن در کشور وجود ندارد بنابراین از پلیمرهای نفتی برای تولید پلاستیک های غیرقابل تجزیه به علت هزینه نداشتن بدون در نظر گرفتن محیط زیست، استفاده میشود.
سوزنچی تاکید کرد: باید پیش از آنکه با بحران مواجه شویم به فکر پیشگیری باشیم، بنابراین هر یک از افراد به هنگام مراجعه به فروشگاهها باید ظرفی به همراه خود ببرند و از گرفتن پلاستیکهای اضافی خودداری کنند، چراکه اگر با این کار به نظر ساده انجام شود، بسیاری از مشکلات موجود در این زمینه برطرف میشود.
وی در ادامه به زبالهها از جمله زبالههای پلاستیکی رها شده در منطقه سد اکباتان اشاره کرد و افزود: زبالهها در منطقه سد اکباتان رها شدهاند و پشت این منطقه به زباله دانی تبدیل شده است، در حالیکه گونههای گیاهی و جانوری در این منطقه زیست میکنند.
جانوران با مصرف پلاستیکهای رها شده در محیط زیست میمیرند
سوزنچی ادامه داد: بسیاری از گونههای جانوری این منطقه از پلاستیکهای رها شده مصرف می کنند و به این ترتیب دچار مرگ و میر میشوند.
وی افزود: در منطقه سد اکباتان مردم به هنگام بازدید زبالههای خود را در داخل سد رها میکنند که علاوه بر آلودگی آب، زندگی موجودات آبزی را نیز به خطر میاندازند.
وی تصریح کرد: همچنین در منطقه گنج نامه شهروندان بدون توجه به محیط زیست، زبالههای خود را در داخل رودخانههای این منطقه رها میکنند که در نهایت زبالهها به امور کشاورزی و سبزیکاری نیز راه مییابد. بنابراین بیتوجهی به محیط زیست سلامتی خود افراد جامعه را به خطر میاندازد.
سوزنچی گفت: یکی دیگر از مشکلات موجود، رهاسازی زبالهها در سطح شهر است که در نهایت جلوی خروجی فاضلابها را میگیرد و در صورت بارش باران ممکن است مشکلاتی به وجود آید، به گونهای که در یکی از کشورها سیلاب موجب خسارت جانی و مالی شد که علت اصلی آن گرفتگی خروجی فاضلابها بود، در حالیکه اگر زبالهها به درستی جمع آوری شوند، دیگر شاهد این گونه مشکلات نخواهیم بود.
وی در پایان گفت: در هفته گذشته مؤسسه حیات سبز سزرمین با همکاری دفتر فنی مجتمع تهران اقدام به جمعآوری زبالهها در یکی از محورهای منطقه گنج نامه کرد، هر چند این حرکت مشکل زبالههای رها شده را پایان نداد اما انجام این عمل زمینهای برای ایجاد فرهنگ سازی است.
به گزارش ایسنا، هر وقت از درمان عاجز میشویم و توانایی مدیریت بحرانها را نداریم بلافاصله سراغ واژه دهان پرکن فرهنگسازی میرویم و همه چیز را گردن آن میاندازیم.
بالاخره چه کسی متولی فرهنگ سازی است، آیا نباید از خودمان شروع کنیم!
فرهنگ را من و تو میسازیم، من که این مطلب را مینگارم و تویی که دغدغه زیست محیطی داری و فرهنگ سازی را کلید حل مشکلات میدانی.
گزارش از: زهرا فرامرزدوست، خبرنگار ایسنا، منطقه همدان
انتهای پیام
نظرات