• جمعه / ۷ تیر ۱۳۹۲ / ۱۱:۵۲
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 92040703680

دکتر عکاشه در مراسم پاسداشت45 سال خدمت به زلزله شناسی ایران:

83 درصد شهرهای کشور در معرض خطر زیاد یا خیلی زیاد زلزله هستند

83 درصد شهرهای کشور در معرض خطر زیاد یا خیلی زیاد زلزله هستند

به پاس 45 سال خدمت استاد بهرام عکاشه، پیشگام دانش زلزله شناسی در ایران، روز پنج‌شنبه مراسم نکوداشتی با حضور جمعی از اساتید، دانشجویان و فعالان حوزه زلزله شناسی در تالار دکتر شریعتی کتابخانه حسینیه ارشاد برگزار شد.

به پاس 45 سال خدمت استاد بهرام عکاشه، پیشگام دانش زلزله شناسی در ایران، روز پنج‌شنبه مراسم نکوداشتی با حضور جمعی از اساتید، دانشجویان و فعالان حوزه زلزله شناسی در تالار دکتر شریعتی کتابخانه حسینیه ارشاد برگزار شد.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این مراسم ضمن قرائت شعرهایی توسط دانشجویان استاد با اهدای لوح‌های تقدیر از خدمات 45 ساله دکتر عکاشه تقدیر به عمل آمد.

دکتر بهرام عکاشه، پیشگام برجسته دانش زلزله شناسی در ایران و از اساتید پیشکسوت موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران طی سخنانی در این مراسم با تقدیر از بانیان و شرکت‌کنندگان مراسم تصریح کرد: این نکته که در قید حیات از من تقدیر شد، اقدام نیکی است که باید آن را آموخت و گسترش داد.

وی عنوان کرد: احساس خوبی که در این مراسم به بنده دست داد به نحوی ای است که حس می‌کنم چندین سال جوان شده‌ام.

استاد بهرام عکاشه در سال 1315 هجری شمسی در شهر مسجد سلیمان به دنیا آمد. پس از گذراندن دبستان و دبیرستان در زادگاه و اهواز در خرداد 1334 موفق به دریافت دیپلم ریاضی شد.

مراسم بزرگداشت استاد عکاشه/عکس: دکتر مهدی زارع

در مهر ماه همان سال، تحصیل فیزیک را در دانشگاه تهران شروع کرد و پس از اخذ لیسانس فیزیک در دی ماه 1338 به عنوان دانشجوی بورسیه مبادله ای عازم آلمان شد. پس از گذراندن دوره های زبان در بهار 1339 در دانشگاه صنعتی اشتوتگارت به تحصیل فیزیک و ژئو فیزیک مشغول شد و دروس مقدماتی زلزله شناسی را نزد پروفسور هیلر (همکار سابق پروفسور گوتنبرگ رئیس مؤسسه ژئوفیزیک فرانکفورت) گذراند.

با بازنشسته شدن پروفسور هیلر، تحصیلات خود را نزد شاگرد وی پروفسور برگهمر در شهر فرانکفورت ادامه داد. وی تحصیلات فوق لیسانس و دکتری خود را با گذراندن دروس فیزیک، ژئوفیزیک، زمین شناسی و هواشناسی به انجام رساند و در سال 1347 موفق به کسب درجه دکتری ژئوفیزیک شد. دکتر عکاشه در دوران اقامت در آلمان یک سال دستیار آزمایشگاه بود و برای دانشجویان تدریس می‌کرد. هم‌چنین مدتی مسوول ثبت داده‌های زلزله در یک پایگاه زلزله‌سنجی در غرب فرانکفورت بود.

هرچند امکان اقامت و کار در دانشگاه‌های آلمان برای دکتر عکاشه فراهم بود، اما چند ماه از پایان تحصیل به کشور بازگشت و کار خود را در مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران شروع کرد.

وی در سال 1354 به رتبه دانشیاری و 10 سال بعد به درجه استادی دانشگاه تهران نائل شد. عکاشه که سال‌ها رییس بخش زلزله‌شناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بود، پس از بازنشستگی از دانشگاه تهران که به درخواست خود وی صورت گرفت، ریاست گروه ژئوفیزیک و دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال را بر عهده گرفت.

دکتر عکاشه چهل سالی است که مکررا نسبت به خطر وقوع زلزله در کشور خصوصا کلان شهر تهران هشدار داده و از طرفداران تغییر محل پایتخت به منظور به حداقل‌رساندن تلفات ناشی از زلزله احتمالی است.

استاد، مراسم پاسداشت 45 سال تلاش و خدمت خود به زلزله شناسی ایران را هم فرصتی برای اطلاع رسانی و هشدار در خصوص زلزله قرار داد و هشت پیشنهاد برای ارتقای آمادگی و ایمنی در مقابل زلزله در کشور ارائه کرد.

برنامه‌ریزی جهت مقابله با زلزله، درک کلیدی بحران ناشی از زلزله، اصلاح اساسی آیین‌نامه‌های کنونی و عمل‌گرا کردن آن‌ها، متعهد‌کردن مهندسان در برابر سازه‌های ساخته‌شده، توجه به نقش مردم قبل از شروع بحران، هنگام بحران و پس از بحران، توسعه وسیع آموزش در مقاطع مختلف تحصیلی دبستان، راهنمایی و دبیرستان و دانشگاهی و ایجاد واحد‌های درسی در بحث زلزله و نحوه‌ی مقابله با آن، برگزاری مانورهای زلزله در شکل‌های برگزار‌شده جهانی آن و نمایش فیلم‌های تلویزیونی و بحث‌های رسانه‌یی محورهای پیشنهادی دکتر عکاشه برای افزایش آمادگی در برابر زلزله بود.

وی تاکید کرد:‌احساس مسوولیت در مقابل زلزله باید در مغز افراد جایگاه داشته و نمی‌توان آن را دیکته و یا تزریق کرد و تمامی افراد خودشان باید در این زمینه احساس مسوولیت کنند.

این استاد علم زلزله‌شناسی با بیان این‌که 83 درصد از شهرهای کشور ما در معرض خطر خیلی زیاد و زیاد زلزله هستند، عنوان کرد: سوالی که اینجا مطرح می‌شود این است که آیا سازمان‌های مربوطه جوابگوی امداد و نجات در شرایط وقوع بحران هستند؟

مراسم بزرگداشت استاد عکاشه/عکس: دکتر مهدی زارع

وی اضافه کرد: ما از ابتدا می‌دانیم که 90 درصد کشور ما گسل دارد و شهرهای ما در جاهایی ساخته شده است که در معرض خطر هستند.

به گفته‌ی عکاشه از ابتدای قرن بیستم تاکنون به دلیل بحث زلزله در کشور ایران بیش از 125 هزار کشته، دو برابر این تعداد نقص عضو و چندین برابر آواره داشته‌ایم.

وی گفت: در سال 76 در پاسخ به درخواست مسوولان مبنی بر ارائه اطلاعات دقیق و مستند در زمینه‌ی دلایل در خطر بودن تهران در بحث زلزله، ضمن ارائه‌ی مستندات و اطلاعاتی در بحث زلزله‌خیز تهران و وجود گسل‌های متعدد در این منطقه سه توصیه نیز ارائه کردم.

عکاشه افزود: در توصیه‌هایی که طی نامه مذکور عنوان کردم آوردم که منازل مسکونی و محل کار مقامات کلیدی کشور در مقابل زلزله مقاوم باشند. مدیریت بحران برای شهر تهران تشکیل شود و هم‌چنین مطالعه‌ای در مورد تغییر محل پایتخت صورت گیرد.

وی در پایان اظهار امیدواری کرد که بتوان دانشجویانی را به جامعه تحویل داد که مساله‌ی زلزله را جدی‌تر از اساتید خود دنبال کنند تا کشور در وضعیتی قرار گیرد که از نظر زلزله ایمن باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۷ ۱۴:۰۵

من سرمو در برابر اين مرد بزرگ فرود مي آورم چون مسير زندگي مرا ايشان تغيير داد. من همه جا دنبال سخنان او مي‌گشتم و در نهايت، طبق توصيه ايشان با برنامه معقول و حساب شده‌اي از تهران خارج شدم. هر چند علت اصلي خروج من چيز ديگري بود اما من تاکيد مي‌کنم که آرامش و زندگي معقول خودم را مديون زمينه‌هاي فکري هستم که ايشان درباره وضعيت تهران همه جا مورد تاکيد قرار مي‌دادند. ضمن اينکه تقدير از ايشان کار جالب و در خوري بود اما بزرگترين تقدير از عکاشه بزرگ، ريختن برنامه‌اي معقول براي کاهش جمعيت تهران و مقاوم‌سازي بناهاي اين شهر است تا در صورت بروز بحران شاهد فاجعه‌اي انساني در اين شهر نباشيم. حالا که به لطف خدا دوران عقلانيت در ايران آغاز شده، اين حوزه را از عقلانيت بي‌نصيب نگذاريم. من دستان پرمهر دکتر عکاشه را مي‌بوسم و اميدوارم با طول عمري با عزت به سرفرازي ايران‌زمين کمک کند ...

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۷ ۲۰:۲۰

من افتخار شاگردي پروفسور عکاشه رو داشتم. ايشون بي‌شک از سرمايه هاي انساني اين مملکت هستند و اميدوارم مسئولين توصيه هاشون رو جدي تر از پيش بگيرن تا در آينده شاهد پشيماني نباشيم.

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۷ ۲۳:۵۳

اين همه احساس مسئوليت و دلسوزي! ولي چه فايده که مديريت شهري در بساز و بفروشي لجام‌گسيخته تعريف شده است. نمونه اش تبريز که علي رغم ثبت زلزله هاي شديد در تاريخ آن، شوراي شهر و شهرداري آن فقط انواع پاساژ در زيرزمين آن هم دريک کوچه قديمي هشت متري روي زمين و وسط زمين و هوا انواع برج مي سازد که بازنده مسابقه رو کم کني مثلا کلانشهرها نباشد!!!!!!! کاش مي شد حرمت سواد و احساس مسئوليت دکتر عکاشه ها ذره اي حفظ مي شد!