آمارهای منتشر شده نشان میدهد که قیمت داروهای وارداتی در فروردین ماه امسال نسبت به مدت مشابه در سال قبل بیش از 44 درصد کاهش یافته است. با وجود این کاهش شاهد افزایش سرسامآور قیمت انواع دارو در بازار هستیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تازهترین آمار گمرک ایران حاکی از آن است که در فروردین 1392 بالغ بر 549.7 تن انواع محصولات دارویی به ارزش 34 میلیون و 244 هزار و 507 دلار وارد کشور شد. با تقسیم این دو عدد بر یکدیگر میتوانیم نتیجه بگیریم که قیمت هر تن محصول دارویی وارداتی در نخستین ماه سال جاری چیزی در حدود 62 هزار و 297 دلار بود.
این در حالی است که قیمت هر تن داروی وارداتی در فروردین پارسال 111 هزار و 927 دلار بود. حتی اگر هزینه ریالی واردات محصولات دارویی را نیز محاسبه کنیم این هزینه در فروردین امسال نسبت به مدت مشابه در سال قبل کمتر از 12 درصد افزایش یافته است که رقم بالایی محسوب نمیشود.
از سوی دیگر ارزش دلاری هر تن محصول دارویی وارداتی در فروردین امسال نسبت به بهای متوسط دارویی وارداتی در اسفند 1391 و همچنین کل سال 1391 نیز کاهش زیادی را نشان میدهد. همچنین اگرچه وزن محصولات دارویی وارداتی در فروردین امسال تنها 18 درصد کاهش یافته اما ارزش دلاری آن نسبت به سال قبل با کاهش 54 درصدی مواجه شده است.
کاهش هزینه محصولات دارویی وارداتی به کشور در حالی در نخستین ماه سال جاری رخ داده که قیمت انواع دارو در بازار بین 20 تا 500 درصد افزایش یافته است. همچنین گزارشهای رسیده حاکی از آن است که برخی داروخانهها مرتکب تخلفات گسترده به ویژه احتکار دارو شدهاند.
اوایل اردیبهشت ماه سال جاری بانک مرکزی با صدور بخشنامهای اعلام کرد که دارو دیگر برای واردات ارز مرجع نخواهد گرفت. سازمان غذا و دارو نیز از آغاز روند اختصاص ارز مبادلهای به واردات دارو از چند روز پیش خبر داده است.
بانک مرکزی اعلام کرده که هیچ مشکلی برای تخصیص ارز برای کالاهای اساسی و مواد اولیه دارویی وجود ندارد. بانک مرکزی همچنین اعلام کرد که از آغاز سال 1392 تا 16 اردیبهشت ماه 157 میلیون دلار برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی اختصاص داد.
دارو و برخی تجهیزات پزشکی سال قبل در اولویت اول واردات کالا قرار داشتند و برای واردات نیز ارز مرجع دریافت میکردند. بانک مرکزی در 11 ماهه سال 1391 مبلغ 3.1 میلیارد دلار برای واردات دارو اختصاص داد.
در همین حال هاشم تبریزی، یک فعال حوزه واردات دارو و تجهیزات پزشکی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه هنوز چند روز از حذف ارز مرجع واردات دارو نگذشته که قیمت انواع دارو در بازار بین 20 تا 500 درصد افزایش یافته است، گفت: هنوز دارو با ارز مبادلهای وارد کشور نشده و مشخص است که دلیل اصلی افزایش قیمت دارو صرفا جو روانی ایجاد شده و سوءاستفاده برخی بوده است. در عین حال شاهد احتکار دارو در برخی داروخانهها نیز هستیم.
انتهای پیام
نظرات